Jak przechowywać warzywa i owoce po zbiorach?
We wrześniu, październiku i listopadzie przeprowadzamy zbiór owoców i warzyw. Ja przechować te skarby lata abyś mógł cieszyć się nimi przez kolejne miesiące?
Jak przechowywać warzywa korzeniowe?
Warzywa korzeniowe, takie jak buraki, marchew, pietruszka, cebula czy seler najlepiej przechowają się w temperaturze od 1-5°C. Jeśli masz małą ilość takich warzyw, możesz przechować je w lodówce ale krótko ponieważ tam stracą dużo wody i staną się pomarszczone i niezbyt apetyczne. Jeśli masz dużą ilość warzyw korzeniowych najlepiej będzie je przechować w chłodnych pomieszczeniach takich jak: piwnica, garaż czy strych. Oprócz niskiej temperatury ważna jest również wilgotność. Dlatego po ułożeniu warzyw w skrzynkach czy pojemnikach na wierzch nasyp warstwę wilgotnego piasku. Jeśli piasek przeschnie, polej go delikatnie wodą aby nadal pozostał wilgotny. Pamiętaj również o tym, że warzywa korzeniowe przed przechowywaniem nie powinny być myte. Kolejna ważną rzeczą jest to aby do przechowywania wybrać warzywa które nie są uszkodzone czyli nie są nadgnite, nadgryzione itd. Jeśli takie uszkodzone warzywa będziemy dłużej przechowywać to nie dość że same zgniją to zarażą inne. Co jakiś czas zrób też przegląd przechowywanych warzyw i usuń te zwiędłe i zgniłe.
Jak przechowywać kapustę, brukselkę czy kalafiora?
Warzywa kapustne przechowujemy również w niskiej temperaturze, podobnie jak warzywa korzeniowe. Najlepiej ułożyć je w skrzynkach lub umieścić w siatkowanym worku tak aby miały one dostęp powietrza. Kapusty możemy przechowywać również w piwnicy czy garażu. Nie stosuj w tym przypadku posypywania piaskiem. Możesz je okryć np. jutą..
Jak przechowywać warzywa w kopcu ziemnym?
Gdy nie masz możliwości aby warzywa w okresie zimowym przechowywać w piwnicy czy innym zimnym pomieszczeniu najlepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie ich w ogrodzie w kopcach. Zasada stworzenia kopca jest taka, że warzywa jak pietruszka, marchew i seler układamy głębiej czyli wykopujemy rowy o głębokości 50-60 cm i szerokie na 40-50cm. W nich układamy w/w warzywa. Do przechowywania buraków i kapusty wykopujemy nieco płytsze rowy na głębokość 20-30 cm. Po ułożeniu w rowach warzyw przesypujemy je piaskiem a następnie na wierzch nasypujemy 5 cm warstwę ziemi. Gdy nadejdą pierwsze przymrozki musimy pogrubić warstwę nasypanej ziemi do kilkunastu centymetrów. Gdy mrozy będą większe i ziemia na zewnątrz kopca przymarznie, układamy na niej 20-30 cm warstwę słomy którą także przysypujemy kilkunastocentymetrową warstwą ziemi.
Ważne!
Jeśli przechowujesz warzywa w kopcu, co roku powinieneś zakładać go w innym miejscu i po zakończeniu usuwać z niego resztki warzyw. Zapobiegnie to rozwojowi chorób na warzywach.
Jak przechowywać owoce po zbiorach jesiennych?
Właściwe przez dłuższy czas z owoców po zbiorze jesiennym możemy przechowywać w warunkach domowych jedynie jabłka i gruszki. Abyśmy mogli tego dokonać pierwszym podstawowym krokiem jest prawidłowo przeprowadzony zbiór owoców. Pamiętaj o tym aby jabłka i gruszki nie były poobijane i uszkodzone. Takie owoce szybko będą gnić i mogą zarazić nam pozostałe plony. Najlepiej będzie przechowywać takie owoce w chłodnej piwnicy. W piwnicy warto umieścić termometr. Idealna temperatura przechowywania dla jabłek wynosi od 0 do +4 st. C, a dla gruszek od -1 do +1 st. C. Gdy na termometrze będzie zbyt wysoka temperatura, przewietrz piwnicę. Wietrzenie pomaga nie tylko regulować temperaturę ale także usuwać etylen, wydzielany przez przechowywane owoce. Zbyt duża zawartość etylenu w powietrzu przyspiesza dojrzewanie owoców i skraca termin ich przechowywania. Około miesiąca wcześniej, przed przechowywaniem owoców, piwnicę dobrze byłoby wybielić i opryskać preparatem grzybobójczym.