Wczytuję dane...

7 kwiatów na talerzu !

Sałatka z kwiatów

Któż z nas nie lubi posiłków pięknie podanych ? Gdy na talerzu jest kolorowo i różnorodnie nawet największy niejadek zachęcony wyglądem dania z pewnością się skusi aby je spróbować. Ale nie tylko warzywa i przyprawy upiększają nasze talerze a także- Kwiaty !

Smażone kwiaty cukinii


Kwiaty jadalne

Pierwsza myśl jaka przychodzi nam do głowy to - Czy można jeść kwiaty? Tak, można i to bardzo wiele różnych gatunków. W końcu jedzenie kwiatów to nic nowego - brokuły, kalafiory i karczochy to także kwiaty. Wiele kwiatów ogrodowych możemy wykorzystać nie tylko do wazonu, ale także do naszych potraw. Na pewno kilka jadalnych kwiatów które dodamy do naszego menu (sałatki, desery, wypieki) nada każdemu daniu oryginalności i nowego wyrafinowanego smaku. Jadalne kwiaty doskonale smakują, a niektóre z nich są również bogate w witaminy.

Kolorowy talerz kwiatów

7 popularnych kwiatów które można jeść !

1. Nagietek lekarski

może być uprawiany na rabatach i w donicach. Pomarańczowo-złociste płatki kwiatów nagietka lekarskiego dodaje się do sałatek, zup i sosów. Wykorzystuje się je również do barwienia ryżu, masła i serów.

2. Bratek ogrodowy

jego kwiaty mają słodko-cierpki smak. Używany jest jako składnik sałatek, zup czy dań mięsnych. Po oczyszczeniu kwiatu z zielonych części można zabrać się za jego konsumpcję. Bratek ogrodowy można obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i usmażyć na patelni. Tak przygotowane kwiatki możemy spożywać jako samodzielną przystawkę albo jako ukoronowanie modnej sałaty.

3. Aksamitka Rozpierzchła (Tagetes potula)

zwana też śmierdziuchem. Okazałe kwiaty mają intensywny gorzko-cytrynowy smak bardzo podobny do skórki grejpfruta. Spożycie najlepiej ograniczyć do samych płatków, ponieważ dno kwiatowe zazwyczaj jest bardzo gorzkie. W Gruzji suszone płatki aksamitki wzniesionej oraz kilku innych gatunków nazywane są szafranem imerytyńskim, wchodzą też w skład mieszanek przyprawowych np. chmieli-suneli.

4. Kwiaty jadalne nasturcji niskiej

mają pikantny i delikatnie piekący smak. W stanie świeżym może spożywać liście, kwiaty i nasiona. Z ich udziałem można przyrządzić smaczne sałatki i nalewki. Jadalny kwiat nasturcji niskiej jest wspaniałą dekoracją potraw z sera, jajek i dań mięsnych.

5. Stokrotka

sprawdza się przede wszystkim jako dodatek do sałatek. Młodziutkie kwiaty o niewielkich rozmiarach możemy spożywać w całości, starsze rośliny są jednak mniej smaczne, dlatego obrywamy z nich same płatki. Kolorystycznie i smakowo świetnie komponuje się z sałatą oraz świeżym szpinakiem, jednak połączyć ją możemy także z rzodkiewką lub z czerwonymi warzywami (papryka, pomidor) - białe kwiatuszki dodadzą surówce elegancji. Kwiaty stokrotki ponadto możemy zaparzyć i pić jak ziołową herbatkę (na kubek wrzątku wystarczą dwie łyżeczki stokrotek).

6. Kwiaty jadalne dyni zwyczajnej Astra Polka

mają mają lekki, słodki, nektarowy smak. Kwiaty dyni są świetnym dodatkiem do zup i omletów lub jako dodatek kolorystyczny do sałatek. Doskonale smakują w cieście naleśnikowym lub faszerowane np. kozim serem i smażone na głębokim oleju.

7. Chaber bławatek

świeżymi płatkami zdobi się napoje, desery, ciasta, zwłaszcza czekoladowe, oraz sery, a suszonych używa jako panierki do mięsa i ryb oraz w mieszankach herbat.

9 zasad zbioru i spożywania kwiatów jadalnych :

  • Zrywaj wyłącznie świeże kwiaty - nie powinny być wilgotne ani zwiędnięte
  • Wybieraj kwiaty młode, dopiero co rozwinięte lub w pączkach
  • Najlepiej jeśli samodzielnie wysiejesz kwiaty w ogródku lub donicy na balkonie czy tarasie - masz wtedy pewność jaki kwiat dodajesz do posiłku oraz w jakich warunkach był uprawiany
  • Nie zrywaj kwiatów rosnących przy ruchliwej drodze czy centrach handlowych - mogą być zanieczyszczone substancjami szkodliwymi
  • Nie zrywaj kwiatów w parkach i na terenach zielonych - zwykle w tych miejscach obowiązują zakazy
  • Nie spożywaj kwiatów z kwiaciarni czy sklepów ogrodniczych - z pewnością były opryskiwane chemikaliami
  • Unikaj zbierania kwiatów porażonych grzybami lub uszkodzonych przez owady
  • Jeśli jesteś osobą wrażliwą na nowe pokarmy lub masz alergie rozpocznij jedzenie od pojedynczych sztuk kwiatów, a najlepiej od samych płatków.
  • Nie wszystkie gatunki roślin mają kwiaty nadające się do spożycia - pod żadnym pozorem nie spożywaj kwiatów, których nie potrafisz rozpoznać.

 

Kanapeczki z kwiatami bratka i stokrotki