Wczytuję dane...

Jak uprawiać zioła w domu ?

Uprawa ziół w doniczkach

Świeże, aromatyczne liście i pędy ziół są niezastąpione w kuchni, warto je więc zawsze mieć pod ręką. Uprawa ziół w domu ma wiele zalet. Nie tylko pozwala mieć świeże zioła zawsze pod ręką ale też daje nam pewność, że zjadane przez nas zioła są uprawiane bez sztucznych nawozów i innych zbędnych dodatków.

Bazylia do donicy

Jak uprawiać zioła w domu ?

Do uprawy ziół można używać pojemników z ceramiki, betonu, tworzyw sztucznych, drewna, blachy lub z wikliny. Nie tylko na słonecznym parapecie kuchennym ale też na balkonie lub tarasie. Możemy je uprawiać w pojemnikach rozstawionych na półkach przy ścianach czy też doniczkach wiszących.

Kiedy i jak wysiać zioła ?

Idealnym okresem na wysiew jest końcówka zimy (początek marca). Wówczas dzień będzie już wystarczająco długi aby Twoje siewki miały odpowiednią porcję słońca. Jeżeli jednak chcesz mieć świeżą dostawę ziół w okresie zimowym, nasiona wysiej także w lipcu lub sierpniu. W ten sposób będziesz cieszyć się smakiem ziół przez cały rok! Podłoże do uprawy ziół w pojemnikach musi być przepuszczalne dla wody i powietrza, a jednocześnie nie może szybko przesychać.

Zwykła ziemia z ogrodu zwykle jest zbyt zwięzła. Najlepiej kupić gotową w sklepie ogrodniczym. Nie będzie wtedy twardnieć i zasklepiać się po częstym podlewaniu. Na dnie każdej doniczki z ziołami umieść warstwę drenażową z drobnych kamyków lub keramzytu (zapobiega zaleganiu wody na dnie doniczki).


Domowa uprawa rozmarynu

Które zioła wybrać do domowej uprawy?

  1. Z ziół jednorocznych można uprawiać: bazylię, cząber i majeranek.
  2. Zioła dwuletnie to : pietruszka naciowa. Nie tylko łatwa w uprawie ale i często używana w kuchni. Warto też zwrócić uwagę na kminek.
  3. Z ziół bylinowych (wieloletnich) warto posadzić melisę lekarską, miętę, oregano, lebiodkę, rozmaryn lekarski i tymianek.

Pielęgnacja i nawożenie ziół:

  1. Podlewanie - to podstawowy zabieg. Szczególnie ważne jest w początkowej fazie wzrostu, tuż po posadzeniu rozsady lub po wschodach siewek, które nie wykształciły jeszcze w pełni działającego systemu korzeniowego. Strumień wody powinien być niewielki, żeby nie uszkodzić delikatnych pędów i liści (szczególnie gdy są młode) i aby nie wypłukiwać podłoża z pojemnika.
  2. Nawożenie – aby uzupełnić składniki mineralne wypłukane z podłoża, stosuje się płynne nawozy ekologiczne kupione w sklepie ogrodniczym (między innymi Biozłoto Compo nawóz do ziół) lub sporządzone samodzielnie (bardzo dobry jest wyciąg z pokrzywy). Bardzo ciekawym rozwiązaniem są odżywki do ziół których aplikacja jest bardzo prosta i nie trzeba przejmować się możliwościa przenawożenia. Zioła które pochodzą z terenów śródziemnomorskich ubogich w składniki pokarmowe (tymianek, lawenda, rozmaryn), nie wymagają żadnego zasilania – przenawożone tracą aromat.
  3. Pielęgnacja - warto regularnie usuwać uszkodzone i żółknące liście. Ma to znaczenie nie tylko estetyczne, ale także sanitarne – takie liście często są porażone przez choroby lub szkodniki.

Jak zbierać i przechowywać zioła ?

Jeżeli zbieramy zioła tworzące kępy, jak np. pietruszka, to wyłącznie zewnętrzne liście. Dzięki temu pobudzimy roślinę do wypuszczania nowych pędów ze środka kępy. Suszenie ziół w domu przeprowadź w ciepłym, suchym i dobrze wietrzonym miejscu. Najlepiej je rozwiesić. Zioła w domu można też zamrozić. Dzięki temu lepiej zachowają swój aromat takie zioła jak pietruszka czy bazylia. Do mrożenia zioła pakujemy w foliowe torebki (opisane, jakie zioło jest w środku!) i wkładamy do zamrażarki. Bardzo fajnym sposobem jest mrożenie ziół w kostkach lodu np. kwiatów ogórecznika lekarskiego czy mięty. Takie kostki dodane do napoju wprawią w zachwyt naszych gości!

 

Zioła na słonecznym parapecie