Pietruszka fryzowana wieloletnia (Petroselinum crispum) Sadzonka
Pietruszka fryzowana jest ziołem należącym do rodziny selerowatych. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich. To odmiana zwykłej pietruszki naciowej o intensywnie zielonych, kędzierzawych lisciach, nie wytwarzająca korzenia polowego. Ma specyficzny, cierpki smak, a jej zapach jest bardzo intensywny i aromatyczny. Po zerwaniu - dalej bujnie rośnie. Roślina jest obficie ulistniona. Młode rośliny można przesadzać. Pietruszka naciowa jest bogata w prowitaminę A oraz żelazo i wit. C, wit. B1, B2, B6 oraz zawiera sól, potas, magnez, wapń, miedź, fosfor, karoten. Poza tym, że to smaczne warzywo to jest też pietruszka uważana za roślinę leczniczą, polecaną w przypadku ostrych i przewlekłych zapaleń pęcherza moczowego i dróg moczowych. Ma dobry wpływ na czynności skóry i układu trawiennego, uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga leczyć anemię, choroby wątroby i woreczka żółciowego. Kiedyś świeżo roztarta pietruszkę przykładano do wrzodów i miejsc ukłucia owadów. Jedno jest pewne, rzucie liści pietruszki likwiduje przykry zapach z ust. Nadaje się zarówno do spożycia zaraz po zerwaniu jak i w formie suszonej.
Pietruszka fryzowana wieloletnia (Petroselinum crispum) uprawa
Pietruszka to roślina cieniolubna, więc powinniśmy ją sadzić w cieniu - ewentualnie na stanowisku półcienistym. posadzona w pełnym słońcu będzie szybko tracić kolor i więdnąć. Lubi glebą żyzną, dość wilgotną i gliniastą. Dobrze jeżeli jest bogata w próchnicę. Może być uprawiana zarówno w ogrodzie, jak również w donicach i pojemnikach. Można ją zostawić w gruncie na zimę.
Pietruszka fryzowana wieloletnia (Petroselinum crispum) zastosowanie
Używana jest do zup, mięs, sałatek, przystawek, wchodzą w skład sushi, wzbogacają smak grzybów i potraw z jajek. Stosujemy podobnie jak natkę pietruszki, gotowanie liści powoduje że tracą smak i stają się gorzkie. W odróżnieniu od innych pietruszek naciowych - odznacza się wyższą niż nać pietruszki korzeniowej zawartości witamin i soli mineralnych, wapnia i żelaza, a dużą zawartością olejków aromatycznych nadaje charakterystyczny aromat.