Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona na kiełki
SKU: 3833
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 18.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Nasiona na Kiełki - Rzodkiewka duże opakowanie 500g

Na przeziębienie … kiełki rzodkiewki.

Kiełki rzodkiewki mają wysoką zawartość naturalnego antybiotyku, dlatego są doskonałym środkiem przeciwko nawet najbardziej upartym infekcjom. Kiełki rzodkiewki  są bogate w kwas foliowy, a także w kwasy omega-3 i błonnik, które również wspomagają odchudzanie.
Kiełki dostarczą nam potasu, magnezu i jodu- a te z kolei wspomagają przemianę materii w organizmie.

W smaku Kiełki rzodkiewki przypominają samą rzodkiewkę, dlatego śmiało dodawać je można do kanapek, sałatek, twarożku i jajek. Dzięki lekko ostremu smakowi mogą zastępować szczypiorek i wzbogacać smak śmietanowych i majonezowych sosów. Co więcej, korzystnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci, a to za sprawą sporej ilości siarki.

Kiełki rzodkiewki są łatwe do wyhodowania. Warto dorzucić kilka nasion rzodkiewki do innych nasion które hodujemy na kiełki, ponieważ chronią inne kiełki przed pleśnią.


Co dają nam kiełki i dlaczego warto je jeść ?



   * Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartośc witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.

  * Kiełki są niezwykle bogate w ważne dla każdego składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Dostarczają nam także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Kiełki są nieocenionym źrółęm mikroelementów takich jak lit czy chrom.

   * Lista zalet spożywania kiełków jest długa: Kiełki - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odpornośc, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tlko część ich pozytywnych właściwości.


Uprawa nasiona na kiełki:

Uprawa kiełków jest bardzo prosta - każdy może to zrobić. Produkcję kiełków najlepiej rozpocząć z użuciem kiełkownicy. Nasiona trzeba namoczyć na kilka godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a nastepnie równomiernie rozłożyć na Kiełkownicy. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać so czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Kiełki Rzodkiewki są gotowe do spożycia już po ok 3/ 5 dniach. Przez ok 4 dni można je też przechowywać w lodówce, ale najlepsze będą zaraz po zebraniu.

  • Gramatura: 

    500 g

  • Pora siewu: 

    cały rok

  • Pora zbiorów: 

    cały rok

Polecamy