Nasiona na Kiełki - Rzodkiewka duże opakowanie 500g
Na przeziębienie … kiełki rzodkiewki. Kiełki rzodkiewki mają wysoką zawartość naturalnego antybiotyku, dlatego są doskonałym środkiem przeciwko nawet najbardziej upartym infekcjom. Kiełki rzodkiewki są bogate w kwas foliowy, a także w kwasy omega-3 i błonnik, które również wspomagają odchudzanie. Kiełki dostarczą nam potasu, magnezu i jodu- a te z kolei wspomagają przemianę materii w organizmie. W smaku Kiełki rzodkiewki przypominają samą rzodkiewkę, dlatego śmiało dodawać je można do kanapek, sałatek, twarożku i jajek. Dzięki lekko ostremu smakowi mogą zastępować szczypiorek i wzbogacać smak śmietanowych i majonezowych sosów. Co więcej, korzystnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci, a to za sprawą sporej ilości siarki. Kiełki rzodkiewki są łatwe do wyhodowania. Warto dorzucić kilka nasion rzodkiewki do innych nasion które hodujemy na kiełki, ponieważ chronią inne kiełki przed pleśnią. Więcej informacji odnośnie kiełków sprawdź na naszym blogu
Czy kiełki rzodkiewki są zdrowe?
- Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
- Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
- Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.
Kiełki rzodkiewki - zrób to sam:
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.