Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Kiełkownice
SKU: 2428
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Nasiona Mieszanka Wzmacniająca Organizm

Duża kiełkownica do domowej hodowli kiełków

Kiełki nasion są źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin, mikroelementów, enzymów i innych składników wzmacniających. Najłatwiejszym sposobem wysiewu nasion na kiełki jest wykorzystanie do tego celu kiełkownicy, ale można je również niewiele większym nakładem pracy wyhodować innymi sposobami, np. na talerzu pokrytym bibułą.

Charakterystyka produktu:

    • Kiełkownica o wymiarach 15cm x 29cm i średnicy oczek siatki
      1mm x 1 mm
      - przeznaczona do mieszanek drobnoziarnistych;

Kiełkownica z pewnością długotrwale służyć będzie zarówno początkującym, jak i zaawansowanym hodowcom kiełków. Aby wzbogacić smakową i zdrowotną gamę nasion, można zaopatrzyć się w różne rodzaje nasion na kiełki,  w tym także gotowe mieszanki smakowe, dostępne w ofercie naszego sklepu.

Właściwości kiełków:

  • Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
  • Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
  • Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.


Zapraszamy na bloga

Jak wyhodować kiełki w kiełkownicy?

Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.