Malina żółta Golden Everest Sadzonka
Malina jest wieloletnim krzewem owocowym należącym do rodziny różowatych. W stanie dzikim występuje w Europie i Azji. Uprawiana jest na szeroką skalę ze względu na smaczne i bardzo zdrowe owoce. Z reguły krzewy dorastają do ok 2 metrów wysokości, mają łukowate pędy pokryte kolcami. Maliny kwitną od maja do sierpnia i są roślinami miododajnymi.
Malina wytwarza owoce najczęściej w kolorze czerwonym, ale są także odmiany o żółtej, purpurowej a nawet prawie czarnej barwie owoców. Maliny są niezwykle aromatyczne, pokryte drobnymi włoskami. Uprawiana od średniowiecza. Bardzo popularna w Polsce. Polska jest jednym z największych producentów malin na świecie. Z reguły owocuje na pędach dwuletnich, ale są także odmiany owocujące na pędach jednorocznych.
Malina Golden Everest to odmiana maliny, owocująca na pędach jednorocznych. Malina ta wydaje żółte, duże, owalne owoce. Ich wspaniały smak i aromat zachwycą każdego konesera malin i innych owoców deserowych. Owoce są bardzo słodkie, nadają się także na przetwory i do mrożenia.
Malina Golden Everest wykazuje wysoka odporność na mrozy. Jej niebywałą zaletą jest długi czas owocowania - od początku sierpnia do późnej jesieni. Rośliny owocują na pędach jednorocznych dlatego przycinamy je przy ziemi po owocowaniu. Jej niewielkie wymagania co do gleby i klimatu sprawiają, że nadaje się dla początkujących ogrodników.
Malina żółta Golden Everest zastosowanie
Maliny to owoce aromatyczne i bardzo zdrowe. Można je jest surowe ale to też wspaniały składnik konfitur, syropów, kompotów. Sok z naszych malin dodawany do herbaty poprawi naszą odporność. Maliny są bogate w witaminy, wzmacniają nasz organizm. Surowcem zielarskim są także liście krzewu.
Przepis na pyszną konfiturę z malin
Składniki:
- 2 kg malin
- 800 g cukru
- 600 ml wody
- 1 łyżkę soku z cytryny
W garnku (najlepiej żeby miał on grube dno) podgrzewamy wodę z cukrem do chwili, aż cukier się rozpuści. Do gotującego się syropu powoli dodajemy owoce malin oraz sok z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, co chwilę mieszając, aby cukier nie przywierał do dna. Jeżeli w trakcie gotowania, na wierzchu zauważymy pianę, najlepiej ją zebrać, żeby konfitura stała się bardziej klarowna.
Po zdjęciu naszej konfitury z ognia, zostawiamy ją do wystygnięcia na całą noc. Na drugi dzień ponownie ją podgrzewamy, do chwili aż zgęstnieje i będzie szklista.Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku z gotującą się wodą przez 20 minut.
Smacznego :)
Malina żółta Golden Everest uprawa
Podłoże dla malin musi być żyzne i lekko kwaśne. Można je sadzić na „wałach” jak truskawki co zapobiegnie nadmiernej wilgoci przy korzeniach. Sadzonki w doniczkach można sadzić od wiosny do jesieni.
Rozstaw sadzenia powinien wynosić ok 0,5/0,7 m między krzewami. Miejsce powinno być bardzo słoneczne aby owoce ładnie dojrzewały. Do zasilania najlepiej używać naturalnych, ekologicznych nawozów malin i truskawek. Sprawdzi się kompost lub nawóz z dodatkiem owczej wełny. Polecamy również skorzystać z mikoryzy do krzewów owocowych, dzięki której możemy zamikoryzować nasze krzewy co poprawi ich odporność na choroby i zwiększy plony. Aby rośliny dobrze owocowały należy usuwać boczne odrosty i prowadzić je na kilka/kilkanaście silniejszych pędów.
W przypadku malin owocujących na pędach dwuletnich - jesienią należy wyciąć pędy które owocowały na wysokości ok 15/20 cm, a jednoroczne zostawić. Maliny owocujące na pędach jednorocznych zazwyczaj owocują dwa razy w roku - jesienią lub wczesną wiosną wycinamy wszystkie pędy. Bardzo istotną kwestią jest nawadnianie, idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie linii kroplującej.