Tymianek cytrynowy 'Doone Valley' (Thymus citriodorus) sadzonka
Wykorzystywanie tymianku sięga czasów starożytnych, Egipcjanie wykorzystywali go do balsamowania zwłok, w wielu kulturach służył do celów obrzędowych. Ceniono go ze względu na aromat, smak i lecznicze, odkażające właściwości. W granicach wieku XI tymianek przekracza Alpy a do Polski trafił w okresie panowania Królowej Bony. Dziś znany i uprawiany na całym świecie.
Tymianek cytrynowy czyli macierzanka cytrynowa to bardzo popularna krzewinka, występująca także w różnych odmianach. Tymianek cytrynowy powstał w wyniku krzyżówki macierzanki piaskowej i macierzanki tymianek. Przybiera formę rozrastającej się poduchy, której wysokość sięga do około 30 cm. Pachnące cytryną liście są zimozielone. Już w czerwcu możemy spodziewać się różowawych kwiatów, zebranych w luźne kwiatostany. Kwiaty przyciągają motyle, pszczoły - jest to wybitnie miododajna roślina. Jest prosta w uprawie i mało wymagająca. Jest świetną rośliną okrywową i zadarniająca, z powodzeniem uprawiać ją można na skalniakach.
Odmiana Doone Valley to niesamowita odmiana, ceniona głównie ze względu na piękne barwy liści. Liście z biegiem czasu przebarwiają się z zielonych w żółte a póżniej w czerwone, dlatego tymianek ten na rabatch i skalniakach wygląda spektakularnie. Stworzy w naszym ogrodzie kolorowe kobierce. Szybko się rozrasta.
Tymianek cytrynowy 'Doone Valley' uprawa:
Stanowisko dla tymianków powinno być ciepłe, słoneczne, najlepiej dobrze zdrenowane. Dość dobrze znosi suszę. Lubi gleby lekko kwaśne, ale jest tolerancyjną rośliną. Kwiaty tymianku są bogate w nektar, dlatego są bardzo atrakcyjne dla pszczół. Jest dobrym sąsiadem dla większości roślin. Tymianki możesz przycinać kilka razy w roku, pamiętając aby ostatnie cięcie było wykonane nie później niż miesiąc przed nadejściem mrozów. Tymianek należy do mrozodpornych ziół- warto jednak okryć rośliny przed mrozem w zimnych rejonach kraju, w cieplejszych rejonach nie powinien im jednak zaszkodzić.
Tymianek cytrynowy 'Doone Valley' zastosowanie:
Tymianek ma szeroką gamę zastosowań. Ozdobne, lecznicze, kulinarne. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wzmacniająco. Zaleca się go przy przeziębieniach, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i innych schorzeniach górnych dróg oddechowych.
Pięknie prezentuje się w ogrodzie na rabatach, gdzie może pełnić rolę rośliny obwódkowej. Nadaje się także do pojemników, na balkon i taras. Tymianek posadzony w wiszących koszach zrobi furorę- to oryginalne rozwiązanie, warte uwagi szczególnie wtedy, kiedy mamy mało miejsca.
Również w wypadku wystąpienia lekkich dysfunkcji układu pokarmowego, warto spróbować terapii tymiankiem. Wywary z tego zioła pobudzają pracę jelit i żołądka, a także zapobiegają wzdęciom. Taki napar pomoże także gdy boli nas gardło.
Tymianek na pewno pomoże, jeśli cierpimy na nadmierne przetłuszczanie i wypadanie włosów. Wykazuje także łagodne działanie przeciwłupieżowe.
Do potraw powinniśmy go dodawać nie tylko ze względu na ułatwiające trawienie właściwości ale także ze względu na smak. Tymianek wzbogaci nasze potrawy i doda im charakteru.
Użytkujemy szczytowe, niezdrewniałe pędy rośliny, przed kwitnieniem -możemy je używać świeże lub suszyć. Ciekawym pomysłem jest zrobienie tymiankowych kostek lodu - do formy wkładamy pokrojony tymianek i zalewamy wodą, mrozimy. Uzyskamy w ten sposób kostki lodu z tymiankiem,. To wygodne rozwiązanie. Podczas gotowania można dodawać kostki do gotujących się potraw- a tymianek będzie wtedy bardziej aromatyczny niż suszony.