Stewia naturalny słodzik (Stevia rebaudiana) sadzonka
Stewia pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie przez wzgląd na jej liczne zalety, już kilkaset lat temu uprawiana była przez Indian Guarani.
Stewia to roślina bylinowa, dorasta do wysokości ok. 50-80cm, jest wrażliwa na niskie temperatury dlatego w przypadku przymrozków roślinę należy przenieść do ogrzewanego pomieszczenia. Roślinę tą wykorzystywano w lecznictwie, jak również w żywieniu. Wiedzę o jej dobroczynnym oddziaływaniu posiedli w latach 30 ubiegłego wieku Amerykanie z północnego kontynentu i Japończycy, którzy przetworzoną stewię używają powszechnie do słodzenia kawy, herbaty i różnych potraw.
Od niedawana Stewię, do słodzenia swoich napojów gazowanych wykorzystują takie firmy jak Coca-Cola, Pepsi oraz polski producent wód smakowych - Zbyszko.
Stewia w suchej masie liści zawiera około 10% glikozydów (stewiozydy, glikozydy stewiolowe), które odpowiadają za jej słodki smak. Substancje te nie są trawione przez nasze żołądki, dlatego też nie mają w ogóle kalorii !!
Stewia jest naturalnym, zdrowym i bezkalorycznym zamiennikiem wszystkich sztucznych słodzików i cukrów. Liście rośliny są piętnastokrotnie słodsze niż cukier buraczany.
Stewiozydy wyizolowane z rośliny są 150-400 razy słodsze od cukru, rozpuszczają się dobrze w każdym ciepłym i zimnym płynie, także mogą znakomicie zastąpić słodzik, cukier czy miód. Stewia i jej składniki nie tracą walorów w podgrzewaniu, dlatego też z powodzeniem można ją wykorzystywać do pieczenia i gotowania. Stewia w naturalny sposób wzmacnia smak wielu owoców, soków, jogurtów, przetworów mącznych oraz warzyw w zalewie octowej.
Ze względu na właściwości oczyszczające, regenerujące, odżywcze i wzmacniające stewia ma również zastosowanie w kosmetyce. Dzięki bogatemu składowi działa leczniczo na skórę trądzikową - zamyka pory, przyśpiesza gojenie się ran. Skóra nabiera świeżego i zdrowego wyglądu. Dezynfekujące i bakteriobójcze właściwości rośliny wykorzystywane są do produkcji pasty do zębów.
Stewia zapobiega tworzeniu się osadów nazębnych i próchnicy.
Z liści stewii można przygotować płyn do płukania jamy ustnej i gardła. Ekstrakt z liści zwiększa tolerancję glukozy i obniża stężenie glukozy we krwi po posiłku. Stewiozydy obniżają ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem, nie mają jednak wpływu na ciśnienie krwi u osób o niskim lub normalnym ciśnieniu.
W amerykańskiej medycynie tradycyjnej stewii używa się jako środka tonizującego serce, wzmacniającego, wspomagającego walkę z otyłością, nadciśnieniem, zgagą i wpływają na obniżenie poziomu kwasu moczowego. Liście są stosowane również do walki ze zmęczeniem, depresją, zakażeniami i nadmiernym apetytem.
Stewia / Stevia uprawa
Stewia jest rośliną wieloletnią ale w naszym klimacie nie przetrwa zimy a więc jest traktowana jako roślina jednoroczna. Jednak jako wieloletnią możemy ją uprawiać w domu na parapecie. Jest stosunkowo łatwym w uprawie ziołem. Należy ją nawozić niskoazotowymi nawozami, ponieważ przy dużej dawce azotu będzie tworzyła duże mniej słodkie liście. Nie lubi tez nadmiernego podlewania, najważniejsze aby podłoże było lekko wilgotne a nie przelane. Stanowisko powinno być ciepłe, i słoneczne, ale zaciszne a najlepsze podłoże dla Stewii to przepuszczalne o odczynie obojętnym, poradzi sobie także w lekko kwaśnym. Nie zapomnij o nawożeniu. Oczywiście najlepiej ekologicznym nawozem do ziół.
Rośliny w gruncie powinny rosnąć w rozstawie ok 50/60 cm, wsadźmy je kiedy minie ryzyko przymrozków a temperatura będzie już utrzymywać się w granicach 10C. Zbiory Stewii najlepiej przeprowadzać około września/października - wtedy liście będą najbardziej słodkie. Możemy je wtedy zasuszyć. Rośliny można uprawiać także w doniczce, uszczykując wierzchołek dla lepszego rozkrzewienia.
Stewia / Stevia zastosowanie
Wszechstronne zastosowanie jako naturalny słodzik, nie powoduje próchnicy zębów. Najwięcej glikozydów stewiolowych zawierają liście, następnie (malejąco) kwiaty, łodygi, nasiona i korzenie. Po wysuszeniu liście niezwykle długo zachowują słodkie właściwości !
Stewia nadaje się do używania w kuchni bez żadnej obróbki. Wystarczy dodać świeże liście do sałatek czy gotowanych potraw. Wysuszone, sproszkowane liście możemy dosypać do kawy, herbaty. Możemy także sporządzić wyciąg ze stewii - gotując liście przez kilka minut w małej ilości wody. Odparowując wodę, uzyskamy bardziej zagęszczony wyciąg.
JEŚLI DBASZ O ZDROWIE I SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ HODUJ STEWIĘ I STOSUJ ZAMIAST CUKRU !
Wszechstronne zastosowanie w kuchni:
- słodzenie napojów
- do sałatek
- do ciast, wypieków, deserów
- do przetworów owocowych
- i wiele, wiele innych ...
Jak dla mnie sadzonki warte swojej ceny, zawsze zadbane, wyplewione i czasem nawet wysypane doniczki korą, w żadnym innym sklepie nie spotkałam się z taką dbałością o rośliny do wysyłki. Polecam sklep i macie we mnie stałą klientkę.