Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Sadzonki ziół
SKU: 906
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 21.90 PLN
Producent: Plantpol
Plantpol

Stewia Sadzonka

Stewia naturalny słodzik (Stevia rebaudiana) sadzonka

Stewia pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie przez wzgląd na jej liczne zalety, już kilkaset lat temu uprawiana była przez Indian Guarani.



Stewia to roślina bylinowa, dorasta do wysokości ok. 50-80cm, jest wrażliwa na niskie temperatury dlatego w przypadku przymrozków roślinę należy przenieść do ogrzewanego pomieszczenia. Roślinę tą wykorzystywano w lecznictwie, jak również w żywieniu. Wiedzę o jej dobroczynnym oddziaływaniu posiedli w latach 30 ubiegłego wieku Amerykanie z północnego kontynentu i Japończycy, którzy przetworzoną stewię używają powszechnie do słodzenia kawy, herbaty i różnych potraw.

Od niedawana Stewię, do słodzenia swoich napojów gazowanych wykorzystują takie firmy jak Coca-Cola, Pepsi oraz polski producent wód smakowych - Zbyszko.

Stewia w suchej masie liści zawiera około 10% glikozydów (stewiozydy, glikozydy stewiolowe), które odpowiadają za jej słodki smak. Substancje te nie są trawione przez nasze żołądki, dlatego też nie mają w ogóle kalorii !!

Stewia jest naturalnym, zdrowym i bezkalorycznym zamiennikiem wszystkich sztucznych słodzików i cukrów. Liście rośliny są piętnastokrotnie słodsze niż cukier buraczany.

Stewiozydy wyizolowane z rośliny są 150-400 razy słodsze od cukru, rozpuszczają się dobrze w każdym ciepłym i zimnym płynie, także mogą znakomicie zastąpić słodzik, cukier czy miód. Stewia i jej składniki nie tracą walorów w podgrzewaniu, dlatego też z powodzeniem można ją wykorzystywać do pieczenia i gotowania. Stewia w naturalny sposób wzmacnia smak wielu owoców, soków, jogurtów, przetworów mącznych oraz warzyw w zalewie octowej.



Ze względu na właściwości oczyszczające, regenerujące, odżywcze i wzmacniające stewia ma również zastosowanie w kosmetyce. Dzięki bogatemu składowi działa leczniczo na skórę trądzikową - zamyka pory, przyśpiesza gojenie się ran. Skóra nabiera świeżego i zdrowego wyglądu. Dezynfekujące i bakteriobójcze właściwości rośliny wykorzystywane są do produkcji pasty do zębów.

Stewia zapobiega tworzeniu się osadów nazębnych i próchnicy.

Z liści stewii można przygotować płyn do płukania jamy ustnej i gardła. Ekstrakt z liści zwiększa tolerancję glukozy i obniża stężenie glukozy we krwi po posiłku. Stewiozydy obniżają ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem, nie mają jednak wpływu na ciśnienie krwi u osób o niskim lub normalnym ciśnieniu.



W amerykańskiej medycynie tradycyjnej stewii używa się jako środka tonizującego serce, wzmacniającego, wspomagającego walkę z otyłością, nadciśnieniem, zgagą i wpływają na obniżenie poziomu kwasu moczowego. Liście są stosowane również do walki ze zmęczeniem, depresją, zakażeniami i nadmiernym apetytem.


Stewia / Stevia uprawa

Stewia jest rośliną wieloletnią ale w naszym klimacie nie przetrwa zimy a więc jest traktowana jako roślina jednoroczna. Jednak jako wieloletnią możemy ją uprawiać w domu na parapecie. Jest stosunkowo łatwym w uprawie ziołem. Należy ją nawozić niskoazotowymi nawozami, ponieważ przy dużej dawce azotu będzie tworzyła duże mniej słodkie liście. Nie lubi tez nadmiernego podlewania, najważniejsze aby podłoże było lekko wilgotne a nie przelane. Stanowisko powinno być ciepłe, i słoneczne, ale zaciszne a najlepsze podłoże dla Stewii to przepuszczalne o odczynie obojętnym, poradzi sobie także w lekko kwaśnym. Nie zapomnij o nawożeniu. Oczywiście najlepiej ekologicznym nawozem do ziół.

Rośliny w gruncie powinny rosnąć w rozstawie ok 50/60 cm, wsadźmy je kiedy minie ryzyko przymrozków a temperatura będzie już utrzymywać się w granicach 10C. Zbiory Stewii najlepiej przeprowadzać około września/października - wtedy liście będą najbardziej słodkie. Możemy je wtedy zasuszyć.  Rośliny można uprawiać także w doniczce, uszczykując wierzchołek dla lepszego rozkrzewienia.


Stewia / Stevia zastosowanie

Wszechstronne zastosowanie jako naturalny słodzik, nie powoduje próchnicy zębów. Najwięcej glikozydów stewiolowych zawierają liście, następnie (malejąco) kwiaty, łodygi, nasiona i korzenie. Po wysuszeniu liście niezwykle długo zachowują słodkie właściwości !

Stewia nadaje się do używania w kuchni bez żadnej obróbki. Wystarczy dodać świeże liście do sałatek czy gotowanych potraw. Wysuszone, sproszkowane liście możemy dosypać do kawy, herbaty. Możemy także sporządzić wyciąg ze stewii - gotując liście przez kilka minut w małej ilości wody. Odparowując wodę, uzyskamy bardziej zagęszczony wyciąg.

JEŚLI DBASZ O ZDROWIE I SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ HODUJ STEWIĘ I STOSUJ ZAMIAST CUKRU !

Wszechstronne zastosowanie w kuchni:

  • słodzenie napojów
  • do sałatek
  • do ciast, wypieków, deserów
  • do przetworów owocowych
  • i wiele, wiele innych ...

  • Wysokość sadzonki: 

    20/30 CM

  • Pojemność doniczki: 

    0,5/1 l

  • Grupa roślin / Forma: 

    Zioła

  • Siła wzrostu: 

    Roślina szybkorosnąca

  • Docelowa wysokość: 

    70/80 cm

  • Ph podłoża: 

    Lekko kwaśne

  • Rodzaj gleby: 

    Przepuszczalna

Zaloguj się
2018-02-13 15:19:53 - Iwona

Jak dla mnie sadzonki warte swojej ceny, zawsze zadbane, wyplewione i czasem nawet wysypane doniczki korą, w żadnym innym sklepie nie spotkałam się z taką dbałością o rośliny do wysyłki. Polecam sklep i macie we mnie stałą klientkę.

Polecamy