Ziołowy kącik - S jak Stewia
Każdy z nas uwielbia słodkości – czekoladki, pyszne ciasta, ulubioną słodką kawę oraz herbatkę z cytryną i cukrem. Ale wiemy też, że nie jest to obojętne dla naszego zdrowia i zbyt duża ilość spożywanego cukru powoduje niestety przykre dla nas choroby. W ostatnich latach bardzo popularne stały się więc słodkie zamienniki cukru, a wśród nich naturalna STEWIA ! Która zyskała sobie przychylność wielu z nas nie bez powodu , bowiem stewia to naturalny zamiennik cukru, który nie zawiera kalorii, nie powoduje otyłości i może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę.
A więc opowiem Wam o trochę o tej „ słodkiej roślinie” !
Stewia (łac. Stevia rebaudiana) to roślina wieloletnia, jednak w Polsce – ze względu na klimat – uprawia się ją sezonowo: od późnej wiosny do jesieni. W zależności od warunków i pielęgnacji roślina może osiągać 40–60 cm wysokości. Stewia niestety nie jest rośliną łatwą w uprawie. Roślina jest wrażliwa zarówno na zalewanie jak i krótkotrwałe susze. Stewia nie znosi przymrozków, które szybko uszkadzają pędy. Należy ja uprawiać na stanowisku słonecznym oraz ciepłym, najlepsza temperatura uprawy wynosi 15-16°C. Stewię należy uprawiać na podłożu piaszczystym, przepuszczalnym oraz średnio zasobnym w składniki pokarmowe a odczyn gleby powinien być od kwaśnego do obojętnego. Można również uprawiać stewie w donicach, co w naszym klimacie jest nawet bardziej korzystne ponieważ również w zimie będziemy mogli cieszyć się ta rośliną
W jaki sposób możemy uprawiać i rozmnażać stewię?
1. Uprawa z nasion – nasiona wysiewa się w III lub IV do skrzynek lub doniczek w ogrzewanym pomieszczeniu (22-25°C) . Nasiona sadzić płytko do 0,5 cm głębokości lub w ogóle nie przykrywać ziemią. W ciągu 2 tygodni nasiona powinny wykiełkować. Po 2 miesiącach stewie wysadzić na miejsce stałe.
2. Uprawa z sadzonek- młode rośliny wysadzić do gruntu od 15 V- 30 VI, w rozstawie 60-70 x 15-20 cm.
3. Starsze rośliny Stewii tworzą kępy, można je również rozdzielić i wysadzić do nowych doniczek na wiosnę.
Jak pielęgnować stewię ?
Najważniejsze jest regularne ale niezbyt obfite podlewanie oraz systematyczne odchwaszczanie. Stewie należy także uszczykiwać aby się rozkrzewiała, trzeba także regularnie usuwać kwiaty. Dzięki temu liście będą bardziej wartościowe. Zbiory liści na suszenie najlepiej jest przeprowadzać jesienią w X, w tym okresie stewia jest najsłodsza. Jadalne są również świeże listki .
Z czym to się je ?
Stewię wykorzystuje się do słodzenia napojów, deserów, ciast , sałatek , sosów, jest wykorzystywana w diecie przeciwcukrzycowej oraz obniżającej ciśnienie. Jadalna jest cała roślina, jednak najsmaczniejsze są młode listki. Połową liścia można osłodzić filiżankę herbaty.
Stewia zawiera glikozydy które w smaku przypominają cukier, jednak ich spożywanie nie powoduje takich efektów jak psucie się zębów, tycie i podwyższenie cukru we krwi. Glikozydy te jednak tracą swoje właściwości w temp. 180°C.
Przepis na placek z jabłkami ze stewią
Składniki:
• 2 jabłka • cynamon • stewia • twaróg chudy kostka • wanilia • skórka z cytryny • żelatyna • jogurt naturalny nisko słodzony • płatki górskie • płatki orkiszowe • żurawina
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać niewielką ilość wody (ok 1 cm) i wrzucić jabłka gotować na małym ogniu, mieszając i dolewając wody. Gdy jabłka zmiękną dosypać cynamonu i jeszcze chwilę poddusić aż będą miękkie. Jeśli jabłka są kwaśne dosładzamy stewią. Ser biały zmielić dodać skórkę z cytryny i aromat waniliowy oraz dodać łyżkę stewii. Dosypujemy po łyżce płatków orkiszowych i górskich. Dodajemy łyżkę lub dwie jogurtu by masa lepiej się lepiła. Rozpuszczamy żelatynę (tyle co na 0,5 litra) w 3/4 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszając aby żelatyna się rozpuściła. Gdy jest już letnia dodajemy odrobinę do sera - mieszamy i wykładamy maskę do na blachę. Resztę dodajemy do jabłek, mieszamy i wykładamy na masę serową. Całość wkładamy do lodówki na noc. Smacznego !