Poziomka Regina (Fragaria vesca) duże owoce Sadzonka
Między truskawką, a poziomką istnieje duże podobieństwo ze względu na przynależność do tego samego rodzaju. Poziomki jednak wydają znacznie mniejsze owoce i nie mają tak silnej siły wzrostu. Wegetację poziomki rozpoczynają na początku kwietnia, w zależności od warunków pogodowych. Najbardziej obfite owocowanie występuje od połowy czerwca do połowy lipca, a potem zmniejsza się, choć nadal trwa do września. Natomiast uprawne odmiany poziomek, potocznie określane jako poziomki ogrodowe, charakteryzują się znacznie dłuższym okresem jednoczesnego kwitnienia i owocowania, który może trwać od kwietnia aż do września! Jednoczesne kwitnienie i owocowanie jest charakterystyczną cechą poziomki.
Poziomka Regina to roślina o silnym wzroście i zwartym pokroju. Osiąga około 30 cm wysokości. Jest bardzo plenna, nie wytwarza rozłogów. Owoce BARDZO duże, (dwukrotnie większe niż u pozostałych odmian), intensywnie czerwone, aromatyczne i bardzo smaczne, miąższ kremowo-biały. Odmiana owocująca już po 2-3 miesiącach od wysiewu nasion. Podobnie jak inne poziomki jest rośliną niewymagającą, jednak najlepszej jakości owoce uzyskuje się jeśli stale dostarcza się jej wody.
Warto wiedzieć, że współczesna fitoterapia poleca stosowanie surowych owoców poziomki (Fructus Fragariae), a także sporządzonych z nich przetworów, profilaktycznie jako środek witaminowo-odżywczy w miażdżycy, chorobach serca, niewydolności krążenia, a także w cukrzycy. Są także polecane w dnie moczanowej oraz jako łagodny środek przeczyszczający i przeciwgorączkowy.
Poziomka Regina zastosowanie
Poziomka posiada bardzo dużo witamin. Szczególnie polecana do deserów, lodów, ciast lub bezpośredniego spożycia. Surowe poziomki wybielają piegi, pomagają kontrolować wydzielanie sebum, a w połączeniu z jogurtem czy miodem mogą ich używać także posiadaczki cery suchej. Podobnie jak truskawek, nie poleca się maseczek z poziomek osobom z cerą naczynkową czy wrażliwą, ponieważ zawierają kwas salicylowy, który może podrażnić skórę.
Właściwości lecznicze owoców poziomki
- podnoszą odporność organizmu i pomagają walczyć z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi dzięki bardzo dużej ilość witaminy C (w 100 g poziomek znajduje się 60 mg witaminy C). W związku z tym już garść tych słodkich owoców pokrywa prawie 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę;
- usprawniają pracę układu krwionośnego dzięki dużej zawartości potasu. W związku z tym mogą być stosowane m.in. w nadciśnieniu tętniczym, anemii czy krwawieniach macicznych;
- blokują wchłanianie "złego" cholesterolu LDL, który może zatykać naczynia krwionośne, zwalczają wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia, oraz hamują namnażanie się komórek nowotworowych. Wszystko dzięki karotenoidom - antyoksydantom, które nadają poziomkom czerwoną barwę;
- dzięki zawartości garbników (katechiny, ellagotaniny) mają właściwości ściągające, działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie. Garbniki, wiążąc się z białkami drobnoustrojów, działają odkażająco, strącają sole metali ciężkich i alkaloidy, w związku mogą być stosowane jako środki odtruwające. W medycynie naturalnej poleca stosowanie wyciągów z surowców garbnikowych w formie okładów w celu leczenia stanów zapalnych skóry, a także w postaci płukanki w przypadku infekcji jamy ustnej i gardła;
- pomagają w leczeniu chorób układu moczowego (m.in. zapaleniu pęcherza, kamicy nerkowej), ponieważ mają właściwości moczopędne;
- usuwają szkodliwe produkty przemiany materii dzięki aktywności pektyn;
- rozpuszczają kamień nazębny (dzięki kwasowi salicylowemu), a także przeciwdziałają chorobom dziąseł i przyzębia.
Poziomka Regina uprawa
Uprawę poziomki zaczynamy poprzez dobranie odpowiedniego stanowiska, które w uprawie jest już połową sukcesu. Poziomka Regina nie ma zbyt wysokich wymagań, jednak mimo to, im lepsze stanowisko jej zapewnimy, tym smaczniejsze owoce będzie wydawała. Przede wszystkim należy pamiętać, iż poziomka nie wykształca głębokiego systemu korzeniowego. Dlatego należy zapewnić jej gleby wilgotne i bogate w składniki organiczne. Należy unikać gleb piaszczystych i żwirowatych oraz gliniastych, które po wyschnięciu pękają, uszkadzając system korzeniowy.
Do uprawy poziomki odczyn gleby powinien być lekko kwaśny pH 5,5 - 6,5. Stanowisko powinno być nasłonecznione, im więcej słońca tym bardziej słodkie i aromatyczne owoce. Bowiem tylko dzięki słońcu owoce poziomki uzyskują swój charakterystyczny smak i aromat. Glebę do uprawy poziomki należy odpowiednio przygotować, najlepiej dodając do nie dobrze rozłożony (przekompostowany) obornik.
Zalecamy również naworzenie naturalnymi nawozami jak np. Compo Bio Nawóz do poziomek i truskawek których wystarczy użyć tylko raz w na cały sezon.
-
Pojemność doniczki:
-
Grupa roślin / Forma:
-
Siła wzrostu:
-
Docelowa wysokość:
-
Ph podłoża:
-
Rodzaj gleby:
-
Pora kwitnienia:
-
Pora owocowania:
-
Owoce:
-
Mrozoodporność:
Najwyższa ocena za towar i całą obsługę zamówienia. Ale nie tylko. Absolutnie 5 gwiazdek za świetne poczucie humoru. Polecam.
Najwyższa ocena za towar i całą obsługę zamówienia. Ale nie tylko. Absolutnie 5 gwiazdek za świetne poczucie humoru. Polecam.