NOWOŚĆ Lippia trójlistna (Aloysia citrodora) Werbena cytrynowa Sadzonka C1
WERBENA CYTRYNOWA, LIPPIA TRÓJLISTNA to wieloletni krzew, w naturalnych warunkach dorasta do ok 3 m wysokości. Lippia pochodzi z Ameryki Południowej, skąd w XVII wieku została przywieziona do Europy przez hiszpańskich i portugalskich podróżników. To bardzo aromatyczna roślina o wszechstronnym zastosowaniu.
Właściwośli lecznicze i nie tylko Lippi cytrynowej:
Lippia jeszcze wciąż mało u nas znana ma szerokie zastosowanie lecznicze jak i ozdobne. Działanie: podobnie jak werbena, pomaga w stanach wyczerpania organizmu, ale dodatkowo działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Ma też działanie ściągające, tonizujące, wiatropędne, wspomagające trawienie, przeciwutleniające, przeciwzapalne. Ma działanie relaksujące, uspokajające, antydepresyjne – wzmacnia układ nerwowy i uspokaja psychikę, dając poczucie odprężenia przez redukcję depresji i stresu. Harmonizuje funkcje serca, stymuluje aktywność macicy, wzmacnia laktację, wspomaga funkcje płuc, żołądka, trawienie oraz przyjemnie odświeża oddech. Znakomita przy wzdęciach, skurczach żołądkowych i jelitowych. Ma uspakajający wpływ na centralny system nerwowy, łagodzi migreny, depresje, nerwobóle, mdłości, częstoskurcz, pomaga regenerować i osłaniać komórki. Ma działanie przeciwgrzybicze, antywirusowe, antybakteryjne. Zawarty w lippii cyneol ogranicza namnażanie wirusów grypy, drożdżaków.
Jak uprawiać Lippię (werbenę) cytrynową?
Tą wspaniałą aromatyczną roślinę możesz uprawiać cały rok w domu na parapecie lub w sezonie w gruncie. Jest wrażliwa na mróz, liście traci w temperaturze poniżej 0C, jednak jej drewno wytrzymuje spadki temperatury do -10C. Preferuje gleby umiarkowanie żyzne, piaszczysto-gliniaste, dobrze zdrenowane, wilgotne. Stanowisko powinno być słoneczne lub półcieniste, najlepiej rośnie w osłoniętym miejscu. W tropikalnym klimacie jest zimozielona i kwitnie na biało od połowy lata do późnej jesieni. Należy ją przezimować w chłodnym pomieszczeniu i w tym czasie podlewać umiarkowanie.
Zaastosowanie Lippi cytrynowej:
Ze względu na swój cytrynowy aromat używana jest do przygotowania orzeźwiających herbatek, a także do poprawy aromatu i smaku potraw, np. z ryb, drobiu, marynat z warzyw, dressingów do sałatek, dżemów, napojów i sorbetów. Włóż kilka listków lippii cytrynowej do butelki z wodą mineralną po ok 10 minutach woda nabierze aromatu i bżdzie smakować jak lemoniada. W ten sposób zrobisz samemu smakową wodę bez sztucznych dodatków.