Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Sadzonki owocowe
SKU: 2779
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 21.90 PLN
Producent: Global Flowers
Global Flowers

Jeżyna Merton Tornless Sadzonka

Jeżyna bezkolcowa 'Merton Thornless' Rubus fruticosa Sadzonka

Jeżyna bezkolcowa jest krzyżówką dzikich odmian jeżyn. Jak sama nazwa wskazuje jej pędy nie posiadają kolców, co czyni jej uprawę w ogrodzie łatwiejszą. Jeżyna bezkolcowa jest wieloletnim krzewem owocowym, całkowicie mrozoodpornym, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność. Pochodzi z rodziny różowatych. Jeżyna bezkolcowa jest chętnie sadzona w ogrodach ze względu na smaczne i zdrowe owoce, które regulują przemianę materii, działają bakteriobójczo, antybiotyczne, wykrztuśnie, moczopędnie i oczyszczająco. Kwiaty mają barwę białą lub delikatnie różową i pojawiają się w czerwcu.

Owoce jeżyny oprócz wartości odżywczych i smakowych posiadają również walory lecznicze. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Inne wartości krzewu to dekoracyjność. Ozdobne są kwiaty, owoce oraz przebarwiające się w okresie jesiennym liście.

Przedstawiamy Ci Jeżynę Merton Thornless. Owoce dojrzewają od początku sierpnia do września. Owoce przyjmują barwy od czerwonej do czarnej- są duże i słodkie. Jeżyna ta kwietnie od czerwca do sierpnia a kolor kwiatów jest biały lub lekko różowy. Odmiana Merton Thornless jest bardzo plenna a jej owoce są soczyste i wyraźnie wyczuwalnym jagodowym smakiem. Najlepiej smakują zerwane bezpośrednio z krzaka, ale sprawdzą się również na przetwory.

Merton Thornless to odmiana kompaktowa o zwartym pokroju - idealnie sprawdzi się w małych ogródkach. Jest także łatwa w uprawie i poradzi sobie z nią każdy początkujący ogrodnik.


Jeżyna bezkolcowa 'Merton Thornless' uprawa

Jeżyna powinna rosnąć w słonecznym miejscu, najlepiej na lekko kwaśnej, żyznej glebie, umiarkowanie wilgotnej. Sadzić powinno się 3-4 cm głębiej niż rosły w szkółce, nie można zapomnieć o podlaniu roślin po posadzeniu. Rozstaw roślin w rzędzie powinien wynosić od 0,5 m do 2 m.  w zależności od sposobu uprawy.  Pędy po osiągnięciu przez nie długości ok. 1,5m powinny być przycięte, aby wydały liczne pędy owoconośne. Wiosną skracamy je na dł. 30-40 cm. Po zbiorach wycinamy wszystkie pędy dwuletnie, pozostawiając jednoroczne do następnej wiosny. Jeżynę bezkolcową uprawia się w miejscach osłoniętych i ciepłych w glebie o odczynie obojętnym bądź słabo kwaśnym. Pędy jeżyny rozciąga się na specjalnie przygotowanych konstrukcjach – podporach. Odmiana odporna na mróz.


Jeżyna bezkolcowa 'Merton Thornless' zastosowanie

Owoce mają szerokie zastosowanie w medycynie. Są źródłem witamin C i E. Zawierają potas , fosfor, żelazo, magnez i wapń. Wspomagają trawienie i działają oczyszczająco. Doskonale sprawdzają się przy przeziębieniach. Nadają się do bezpośredniego spożycia, jak również na różnego rodzaju przetwory: dżemy, soki, galaretki.

Przepis na pyszną tartę z jezynami
Składniki na ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  •    
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki nadzienia:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta kardamonu
  • szklanka jeżyn

Do miski wrzucamy mąkę  posiekane masło, cukier i sól. Następnie wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę.Owijamy ją folią i wkładamy na przynajmniej pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną i wysypaną kaszą manną  formę do tarty. Ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenii obciążamy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, a potem przez kolejne 5 minut już bez obciążenia.

Przygotowanie nadzienia:
Żółtka ucieramy z cukrem i przyprawami. Między czasie na wolnym ogniu podgrzewamy śmietankę. Kiedy będzie gorąca - dodajemy do iej żółtka i chwilke gotujemy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i doprowadzamy do wrzenia. Gdy masa lekko zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i wlewamy na spód tarty. Na wierzchu ukladamy umyte jeżyny. Całość pieczemy w piekarniku przez około 20 minut ( w temperaturze 180 stopni). Tak przygotowaą tartę, najpierw studzimy , a kiedy będzie już zimna, możemy się nią zajadać.


  • Wysokość sadzonki: 

    ok 20/50 cm

  • Pojemność doniczki: 

    1l

  • Grupa roślin / Forma: 

    Krzew Liściasty

  • Siła wzrostu: 

    Roślina szybkorosnąca

  • Docelowa wysokość: 

    2 m

  • Ph podłoża: 

    Lekko kwaśne

  • Rodzaj gleby: 

    Przeciętna ogrodowa

  • Pora kwitnienia: 

    Od Czerwca do Sierpnia

  • Pora owocowania: 

    Od Sierpnia do Września

  • Owoce: 

    Owoce słodkie i duże

  • Mrozoodporność: 

    Bardzo Duża Mrozoodporność

  • Kolor kwiatów: 

    Białe

Polecamy