Ciekawe rośliny uprawiane z siewu- Balsamka ogórkowata
Warzywa egzotyczne szturmem zdobywają nasz rynek w ostatnich latach. Nic więc nie stoi na przeszkodzie abyś sam zaczął uprawiać oryginalne i mało znane warzywa.
Bardzo zdrowym i ciekawym warzywem jest balsamka ogórkowata. Zwana jest też przepęklą ogórkowatą, gorzkim melonem lub gruszką balsamiczną. Dzisiaj przybliżę Wam jak to egzotyczne warzywko uprawiać i jakie dobroci za sobą niesie spożywanie balsamki ogórkowatej.
Co to jest balsamka ogórkowata?
Balsamka ogórkowata (Momordica charantia) jest bardzo popularnym warzywem w Południowo-Wschodniej Azji. Należy ona do rodziny dyniowatych tak jak ogórek czy dobrze nam znana dynia. Balsamka ma charakterystyczny gorzkawy smak ale jej spożywanie przynosi wiele wymiernych korzyści dla organizmu. Balsamka to jednoroczne pnącze o cienkich pędach, które mogą mieć do 3 m długości. Łodyga jak i liście balsamki są owłosione. Wytwarza ona wąsy czepne dzięki czemu może być uprawiana przy podporach. Kwiaty tej rośliny sa żółte, podobnie jak ogórka i są zapylane przez owady. Kwitnie od czerwca do lipca a owocuje od września do listopada. Balsamka ma bardzo charakterystyczne owoce o kształcie ogórka ale skorka jest mocno żeberkowana i pokryta licznymi brodawkami. Owoce maja długość 10-15 cm i są zabarwione jasno lub ciemno zielono. Gdy dojrzeją maja kolor żółty i pomarańczowy. Gdy owoce balsamki osiągną dojrzałość- pękają, tym samym odsłaniając nasiona.
Jak uprawiać balsamkę ogórkowatą?
Balsamka w związku z tym, że pochodzi z ciepłego klimatu ma swoje wymagania uprawowe. Najlepiej sprawdza się uprawa tego warzywa pod osłonami gdyż optymalna temperatura do jej wzrostu to początkowo 18°C a później 24-27°C. Balsamka ogórkowata toleruje szeroki zakres gleb, ale preferuje przepuszczalne, gliniasto-piaszczyste gleby bogate w próchnicę. Jeśli chodzi o zabiegi to wykonuje się je tak jak w uprawie ogórków czyli: nawadnianie, nawożenie i odchwaszczanie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby spróbować wysiać balsamkę na grządkę w ogródku. Jeśli trafimy na ciepłą wiosnę i słoneczne lato uprawa powinna się udać. Ważną rzeczą jest zastosowanie podpór na których balsamka będzie się owijać, poniewąż gdy zostawimy pędy na ziemi, owoce mogą gnić. Podpory pozwolą także lepiej monitorować czy nie pojawiają się takie choroby jak: mączniak prawdziwy, mozaika ogórka oraz czy nie ma mszyc i przędziorków.
Dlaczego balsamka jest bardzo zdrowym warzywem?
Balsamka jako warzywo jest niezmiernie popularna w kuchni azjatyckiej. Ceniona jest za swój oryginalny choć nieco gorzki smak. Ale najważniejszą cechą są jej właściwości zdrowotne. Balsamka jest bardzo bogata w substancje mineralne i witaminy. Jej owoce zawierają duże ilości żelaza, potasu, wapnia oraz beta-karotenu. Jest bogata w witaminy A, B1, B2 oraz C. Ponadto w owocach znajdziemy też lecytynę, alkaloidy i glukozydy oraz olejki eteryczne. Jednak najważniejszą cechą jest to że zawiera substancje podobną do insuliny, która pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dlatego jest warzywem szczególnie polecanym cukrzykom. Redukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów, co jest ważne u osób cierpiących na miażdżycę. Balsamka ma również działanie antyoksydacyjne, zalecana jest w profilaktyce raka.
Balsamka- z czym to się je?
Owoce balsamki spożywa się jak są jeszcze niedojrzałe- zielone lub żółtawe. Bez problemu można ją jeść w całości, gdyż skórka jest delikatna i miękka. Ponieważ nie każdy lubuje się w gorzkim smaku tego warzywa można balsamkę pokroić i zasypać solą. Później odcisnąć z niej wodę. W ten właśnie sposób pozbyć się można goryczy. Balsamkę można dusić lub smażyć i dodawać do dań mięsnych. Doskonale nadaje się również do sałatek. Ciekawym sposobem jest marynowanie balsamki w occie lub kiszenie- tak jak robimy to z ogórkami. Ponieważ ma ona świetne zastosowanie w regulowaniu cukru w organiźmie człowieka, można także pokroić ją w plastry, wysuszyć i zrobić z niej orzeźwiającą herbatę.