Wczytuję dane...

Jagoda kamczacka - nieocenione źródło zdrowia !

https://plumeria.sklep.pl/jagoda-kamczacka-sadzonkiJagoda kamczacka

Wśród polecanych i ostatnio coraz częściej uprawianych roślin jagodowych jest jagoda kamczacka. Najnowsze badania wykazały, że owoce jagodowe zawierają bardzo dużą ilości składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Plantacja kamczatki

Jagoda kamczacka - co to za roślina ?

Jagoda kamczacka jest potoczną nazwą wiciokrzewu kamczackiego (Lonicera caerulea, syn. L. edulis). Jej inne nazwy to : wiciokrzew siny, suchodrzew jadalny, suchodrzew siny, suchodrzew błękitny, lonicera, borówka kamczacka. Jagoda dorasta do 2,5 m wysokości (zazwyczaj jednak nie przekracza 1,5 m). Nie jest zbyt dekoracyjna, dlatego uprawia się ją w mniej reprezentacyjnym miejscu w ogrodzie. Jej główną zaletą są nieduże, wydłużone (1,5–3 cm), niebieskoczarne jagody (nazywane borówkami kamczackimi) o słodko-kwaśnym smaku z lekką nutą goryczy. Owoce dojrzewają bardzo wcześnie i nierównomiernie – można je zbierać już w drugiej dekadzie maja.

Uprawa i wymagania suchodrzewu jadalnego ?

Jagoda kamczacka jest łatwa w uprawie i mało wymagająca. Z łatwością poradzi sobie z nią nawet początkujący ogrodnik. Można ją sadzić jesienią (październik–listopad) lub wiosną (najlepiej w kwietniu). Ziemię przed sadzeniem warto użyźnić, np. dodać przefermentowany obornik lub mieszając ziemię w dołkach z żyznym, torfowym podłożem. Sadzonki sadzi się w rozstawie 1–1,5 m, w zależności od stanowiska, żyzności gleby i siły wzrostu danej odmiany. Po posadzeniu krzewy należy obficie podlać. Jagodę zaleca się sadzić w miejscach słonecznych i ciepłych, by wytwarzała dorodniejsze, dobrze wybarwione owoce. Lubi glebę żyzną, przepuszczalną o lekko kwaśnym Ph. Trzeba jednak zwrócić uwagę, jagoda kamczacka jest obcopylna, dla lepszego plonowania warto zestawiać ze sobą różne odmiany, by umożliwić zapylanie się nawzajem (zapylenie krzyżowe). Jest w pełni mrozoodporna.

Owoce lonicery

Cięcie lonicery

Przycinane krzewy lepiej plonują i rzadziej chorują. Cięcie przeprowadza się dopiero w 4.–5. roku uprawy, usuwając część najstarszych pędów i tych nisko położonych, na których zawiązuje się niewiele pędów. Młodszych roślin z reguły się nie przycina, chyba że potrzebne jest cięcie sanitarne polegające na usuwaniu pędów uschniętych, uszkodzonych lub w inny sposób problematycznych.

Właściwości owoców jagody kamczackiej i co można z nich zrobić?

Owoce jagody kamczackiej są wykorzystywane w medycynie ludowej ponieważ działają obniżając ciśnienie tętnicze i zmniejszając ryzyko zawału serca, zapobiegając anemii, spowalniając rozwój jaskry, jako lek przeciwmalaryczny. Z suszonych kwiatów wiciokrzewu przyrządza się lecznicze napary, które działają hamująco na rozwój bakterii i wirusów. Znajdują one zastosowanie w zwalczaniu przeziębień, grypy oraz infekcji górnych dróg oddechowych. W leczeniu bólu gardła, nieżytu nosa oraz stanów zapalnych dziąseł wskazane jest stosowanie płukanek przygotowanych na bazie wywaru z kwiatów wiciokrzewu kamczackiego. Sok z jagody kamczackiej wykorzystywany jest w łagodzeniu objawów towarzyszących chorobie wrzodowej oraz w leczeniu chorób skórnych. Owoce kamczatki znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, nie tylko jako słodko-kwaśna przekąska. Wykorzystywane są jako składnik sałatek owocowych, galaretek oraz dodatek do lodów i ciast. Na bazie jagód kamczackich przygotowuje się zimowe przetwory, takie jak konfitury, dżemy i soki, ale również prozdrowotne nalewki.

Najlepsze odmiany suchodrzewu:

1. Wojtek’ – polska odmiana wytwarzające dorodne owoce. Daje duży plon – 3,5–5 kg z jednego krzewu;

2. ‘Atut’ – polska odmiana o dużej wytrzymałości i plenności. Średni plon z jednej rośliny: 4 kg;

3. ‘Jolanta’ – silnie rośnie (do 2 m); doskonała także jako zielona osłona nieestetycznych miejsc w ogrodzie. Dobrze zapyla się z ‘Wojtkiem’;

4. ‘Czelabinka’ – odporna na niekorzystne czynniki atmosferyczne; owoce o nieco gruszkowatym kształcie. Dojrzewa pod koniec maja;

5. ‘Rebeka’ – owocuje późno, bo w drugiej połowie czerwca. Owoce kwaskowate. Mocno trzymają się na pędach;

6. ‘Nimfa’ – mniej znana odmiana. Ma słodsze owoce, bez goryczki.

 

Zdrowe jagody