Koper włoski jednoroczny Magnafena nasiona 1g
Cena regularna:
towar niedostępny
Fenkuł - Koper włoski - jednoroczny 'Magnafena' (Foeniculum vulgare) 1 g
Aromatyczny fenkuł, czyli koper włoski, należy do rodziny selerowatych. Pochodzi znad Morza Arabskiego i swoją europejską karierę zawdzięcza pracowitym benedyktynom, którzy uprawiali go od XVI wieku, a światową – wyjątkowym walorom leczniczym, odżywczym oraz smakowym. Jego nasiona mają wszechstronne zastosowanie można posypywać nimi pieczywo, przyprawiać zupy i sosy lub zaparzać z nich herbatkę (świetną dla mam karmiących oraz dla niemowląt na kolki).
Częścią jadalną są białe zgrubienia ogonków liściowych o anyżowym, słodkim smaku - bogate w witaminy i sole mineralne. Można je spożywać w postaci surówek, gotowane lub duszone. Jadalne są również pierzaste liście, służące do przyprawiania potraw. Działanie: wiatropędne, przeciwkaszlowe, przeciwskurczowe, pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego. Roślina zielna osiągająca wysokość 90–200 cm.
Fenkuł uprawa
Nasiona sieje się wprost do gruntu od połowy czerwca do połowy lipca, w rzędzie co 30-40 cm. Po wschodach rośliny pozostawić w rzędzie co 20 cm. Zbiór następuje po ok. 3 miesiącach od wysiewu, gdy rośliny mają zgrubienia o średnicy 8-10 cm.
Fenkuł zastosowanie
Piękne, pierzaste liście wykorzystuje się do dekoracji dań, a także dodaje do potraw z ryb i mieszanek ziołowo-przyprawowych. Najsmaczniejsza i najbardziej wartościowa jest jednak biała „cebula” fenkuła, znana jako ogonki liści - mięsiste, mocno spłaszczone, tworzące bulwiaste zgrubienie tuż nad ziemią. Bulwy fenkuła można jeść na surowo w warzywnych sałatkach, a także grillować, gotować, dusić i zapiekać. Fenkuł to źródło cennych witamin i minerałów – jedna bulwa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C oraz dostarcza połowy dziennej dawki witaminy B1 i potasu. Zaleca się go także przyszłym mamom, bo zawiera sporo kwasu foliowego. Do tego dużą porcję błonnika i olejki lotne (o charakterystycznym, anyżowym zapachu) – wszystko to razem sprawia, że potrawy z fenkułów (spożywane w miarę regularnie) – podnoszą odporność, korzystnie wpływają na stan nerwów i trawienie, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Fenkuły są sycące, a zarazem niskokaloryczne, dlatego często bywają składnikiem diet odchudzających.
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
4.9
