Pigwowiec Japoński 'Cido' (Chaenomeles japonica) Sadzonka
Pigwowiec jest rośliną wieloletnią pochodzącą z rodziny różowatych. Przyjmuje formę krzewu z szeroko rozpostartymi na bok gałęziami. Kwiaty pigwowca są pięciopłatkowe o barwie pomarańczowo-czerwonej.
Mają one żółtą barwę, są jadalne (ale nigdy surowe - smakują dopiero po przetworzeniu) i pojawiają się we wrześniu.
Sam krzew osiąga wysokość ok 1 metra, przy zachowaniu 2 m szerokości.
Przedstawiamy Ci odmianę Cido. Pigwowiec Cido ma największe owoce spośród innych pigwowców. Jadalne owoce tej odmiany Pigwowc Japońskiego są podobne do jabłka, mają wielkość ok 5 cm średnicy. Owoce są bardzo aromatycznie, pachnące, twarde i kwaskowate na surowo. Gdy są dojrzałe przybierają kolor jasnożółty. Pigwowiec obficie owocuje każdego roku - owoce są gotowe do zbioru na przełomie września i października.
Pigwowiec Japoński 'Cido' uprawa:
Pigwowiec nie nalezy do roślin szczególnie wymagających. Jeżeli chodzi o rodzaj gleby, to najlepiej będzie rosnąć na glebach żyznych, przepuszczalnych, bogatych w wapń. Ważne żeby gleba była wilgotna. Bardziej obficie kwitnie posadzony w słońcu, dlatego należy mu zapewnic jak najbardziej nasłonecznione stanowisko. Jest rosliną mrozoodporną, ale jeżeli bedzie za bardzo narażony na działanie wiatrów, może nam w zimę przemarznąć. Dobrze znosi formowanie ( najlepiej ciąć go w kwietniu).
Pigwowiec Japoński 'Cido' zastosowanie:
Pigwowiec nadaje się do przydomowych ogrodów, parków, do uprawy na działce. Można stosować go jako roślinę okrywową lub na żywopłoty. Z jego cennych owoców możemy robic przetwory, galaretki, dżemy. Owcowe można także jeść na surowo (ich smak jest kwaskowaty-dlatego lepsze są po przetworzeniu), jednak najbardziej popularne jest wykorzystanie owoców do przygotowania nalewek.
Poniżej jeden z bardzo prostych i sprawdzonych przepisów na nalewkę pigwową na miodzie.
Będziemy potrzebować
500 g pozbawionych gniazd nasiennych
300 g cukru
1/2 szklanki płynnego miodu
500 ml spirytusu
250 ml wódki
Umytegi i pokrojonego na kawałki pigwowca kładziemy na dno słoika. Zasypujemy cukrem i przelewany alkoholem. Zamknietą odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po upływie tego czasu, zlewamy płyn i dodajemy miód. Po kilku dniach , można ja już przelewac do butelek.
Nalewka powinna dojrzewac conajmniej 3 miesiące.
-
Wysokość sadzonki:
-
Pojemność doniczki:
-
Grupa roślin / Forma:
-
Siła wzrostu:
-
Docelowa wysokość:
-
Ph podłoża:
-
Rodzaj gleby:
-
Pora kwitnienia:
-
Pora owocowania:
-
Owoce:
-
Mrozoodporność:
-
Metoda zbioru:
Ręczny
-
Kolor kwiatów: