Pigwowiec Japoński Cido Doniczkowana sadzonka C1
Cena regularna:
towar niedostępny
Pigwowiec Japoński 'Cido' (Chaenomeles japonica) Sadzonka
Pigwowiec jest rośliną wieloletnią pochodzącą z rodziny różowatych. Przyjmuje formę krzewu z szeroko rozpostartymi na bok gałęziami. Kwiaty pigwowca są pięciopłatkowe o barwie pomarańczowo-czerwonej. Mają one żółtą barwę, są jadalne (ale nigdy surowe - smakują dopiero po przetworzeniu) i pojawiają się we wrześniu. Sam krzew osiąga wysokość około 1 metra, przy zachowaniu 2 m szerokości.
Przedstawiamy Ci odmianę Cido. Pigwowiec Cido ma największe owoce spośród innych pigwowców. Jadalne owoce tej odmiany Pigwowca Japońskiego są podobne do jabłka, mają wielkość około 5 cm średnicy. Owoce są bardzo aromatyczne, pachnące, twarde i kwaskowate na surowo. Gdy są dojrzałe, przybierają kolor jasnożółty. Pigwowiec obficie owocuje każdego roku - owoce są gotowe do zbioru na przełomie września i października.
Pigwowiec Japoński 'Cido' uprawa
Pigwowiec nie należy do roślin szczególnie wymagających. Jeżeli chodzi o rodzaj gleby, to najlepiej będzie rosnąć na glebach żyznych, przepuszczalnych, bogatych w wapń. Ważne, żeby gleba była wilgotna. Bardziej obficie kwitnie posadzony w słońcu, dlatego należy mu zapewnić jak najbardziej nasłonecznione stanowisko. Jest rośliną mrozoodporną, ale jeżeli będzie za bardzo narażony na działanie wiatrów, może przemarznąć zimą. Dobrze znosi formowanie (najlepiej ciąć go w kwietniu).
Pigwowiec Japoński 'Cido' zastosowanie
Pigwowiec nadaje się do przydomowych ogrodów, parków, do uprawy na działce. Można stosować go jako roślinę okrywową lub na żywopłoty. Z jego cennych owoców możemy robić przetwory, galaretki, dżemy. Owoce można także jeść na surowo (ich smak jest kwaskowaty - dlatego lepsze są po przetworzeniu), jednak najbardziej popularne jest wykorzystanie owoców do przygotowania nalewek.
Poniżej jeden z bardzo prostych i sprawdzonych przepisów na nalewkę pigwową na miodzie.
Będziemy potrzebować:
500 g pozbawionych gniazd nasiennych
300 g cukru
1/2 szklanki płynnego miodu
500 ml spirytusu
250 ml wódki
Umytego i pokrojonego na kawałki pigwowca kładziemy na dno słoika. Zasypujemy cukrem i przelewamy alkoholem. Zamknięty odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po upływie tego czasu, zlewamy płyn i dodajemy miód. Po kilku dniach można już przelewać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące.
Bezpieczna wysyłka

Szczegóły

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


23,99 zł

17,99 zł

11,99 zł

9,90 zł