Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Sadzonki owocowe
SKU: 2780
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 21.90 PLN
Producent: Global Flowers
Global Flowers

Pigwowiec Japoński 'Cido' (Chaenomeles japonica) Sadzonka

Pigwowiec jest rośliną wieloletnią pochodzącą z rodziny różowatych. Przyjmuje  formę krzewu z szeroko rozpostartymi na bok gałęziami. Kwiaty pigwowca są pięciopłatkowe o barwie pomarańczowo-czerwonej.
Mają one żółtą barwę, są jadalne (ale nigdy surowe - smakują dopiero po przetworzeniu)  i pojawiają się we wrześniu.
Sam krzew osiąga wysokość ok 1 metra, przy zachowaniu 2 m szerokości.

Przedstawiamy Ci odmianę CidoPigwowiec Cido ma największe owoce spośród innych pigwowców. Jadalne owoce tej odmiany Pigwowc Japońskiego są podobne do jabłka, mają wielkość ok 5 cm średnicy. Owoce są bardzo  aromatycznie, pachnące, twarde i kwaskowate na surowo. Gdy są dojrzałe przybierają kolor jasnożółty. Pigwowiec obficie owocuje każdego roku - owoce są gotowe do zbioru na przełomie września i października.

 


Pigwowiec Japoński 'Cido' uprawa:

Pigwowiec nie nalezy do roślin szczególnie wymagających. Jeżeli chodzi o rodzaj gleby, to najlepiej będzie rosnąć  na glebach żyznych, przepuszczalnych, bogatych w wapń. Ważne żeby gleba była wilgotna. Bardziej obficie kwitnie posadzony w słońcu, dlatego należy mu zapewnic jak najbardziej nasłonecznione stanowisko. Jest rosliną mrozoodporną, ale jeżeli bedzie za bardzo narażony na działanie wiatrów, może nam w zimę przemarznąć. Dobrze znosi formowanie ( najlepiej ciąć go w kwietniu).


Pigwowiec Japoński 'Cido' zastosowanie:

Pigwowiec nadaje się do przydomowych ogrodów, parków, do uprawy na działce. Można stosować go jako roślinę okrywową lub na żywopłoty. Z jego cennych owoców możemy robic przetwory, galaretki, dżemy. Owcowe można także jeść na surowo (ich smak jest kwaskowaty-dlatego lepsze są po przetworzeniu), jednak najbardziej popularne jest wykorzystanie owoców do przygotowania nalewek.

Poniżej jeden z bardzo prostych i sprawdzonych przepisów na nalewkę pigwową na miodzie.

Będziemy potrzebować
500 g pozbawionych gniazd nasiennych
300 g cukru
1/2 szklanki płynnego miodu
500 ml spirytusu
250 ml wódki

Umytegi i pokrojonego na kawałki pigwowca kładziemy na dno słoika. Zasypujemy cukrem i przelewany alkoholem. Zamknietą odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po upływie tego czasu, zlewamy płyn i dodajemy miód. Po kilku dniach , można ja już przelewac do butelek.
Nalewka powinna dojrzewac conajmniej 3 miesiące.


 

  • Wysokość sadzonki: 

    ok 20/50 cm

  • Pojemność doniczki: 

    1 l

  • Grupa roślin / Forma: 

    Krzew Liściasty

  • Siła wzrostu: 

    Roślina szybkorosnąca

  • Docelowa wysokość: 

    1 m

  • Ph podłoża: 

    Roślina tolerancyjna

  • Rodzaj gleby: 

    Przeciętna ogrodowa

  • Pora kwitnienia: 

    Od Kwietnia Do Maja

  • Pora owocowania: 

    Wrzesień

  • Owoce: 

    Bardzo duże.

  • Mrozoodporność: 

    Bardzo Duża Mrozoodporność

  • Metoda zbioru: 

    Ręczny

  • Kolor kwiatów: 

    Pomarańczowe

Polecamy