Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nawozy
SKU: 4697
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Nawóz mineralny do ogórków i roślin dyniowatych 500ml

Nawóz mineralny do ogórków i innych roślin dyniowatych - 500 ml

Nawóz mineralny do ogórków i innych roślin dyniowatych skomponowany z odpowiednio wyselekcjonowanych składników najwyższej jakości, przeznaczony do nawożenia ogórków i innych roślin dyniowatych. Zawarty w nim komplet składników odżywczych sprawi, że wysiane z nasion warzywa wyrosną zdrowe i mocne. Stosowany regularnie zapewni obfity zakwit i owocowanie roślin.

Produkt polecany jest również dla praktyków uprawy hydroponicznej.

Jakie rośliny zalicza się do kategorii dyniowatych?

Rośliny z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) charakteryzują się długimi łodygami, płożącymi lub wspinającymi się poprzez boczne pędy. Rośliny te mogą być uprawiane zarówno z siewu, jak i z rozsady. Do roślin dyniowatych należą:

  • Dynia
  • Cukinia
  • Ogórek
  • Patison
  • Arbuz
  • Melon

Nawożenie ogórków - jak, kiedy i po co?

Zarówno ogórki, jak i inne warzywa dyniowate wymagają wysokiej jakości nawozów - jest to związane rozległymi, ale płytkimi korzeniami oraz dynamicznym przyrostem masy roślinnej. Te wymagające specjalnych warunków warzywa rozwijają się najlepiej, kiedy podłoże zostanie nawiezione jeszcze przed siewem - dlatego już wiosną wymieszaj glebę w miejscu docelowym z organicznym nawozem, aby przygotować ogórkom odpowiednie warunki do wzrostu.

Nawozy mineralne z zawartością azotu, fosforu i potasu pełnią niezwykle ważną rolę w zaspokajaniu potrzeb pokarmowych wschodzących roślin z rodziny dyniowatych. Wzbogaca się nimi glebę na około 2−3 tygodnie przed siewem nasion lub sadzeniem rozsady.

Nawożenie pogłówne, czyli zasilanie roślin nawozem już w czasie ich wegetacji jest bardzo wskazane. Warto wiedzieć, że efektywność nawożenia ogórków jest w dużej mierze zdeterminowana przez pH gleby, w której rosną. Optymalny odczyn mieści się w granicach 6-7 pH, a więc powinien być obojętny lub lekko kwaśny.