Melon Seledyn (Cucumis melo) nasiona1g
Melon - wraz z arbuzem, dynią, ogórkiem i cukinią - zaliczany jest do jednorocznych roślin dyniowatych. Ten wyjątkowo smaczny owoc znany był już kilkaset lat temu. Jednak melon wciąż ewoluuje. Istnieje wiele odmian tego owocu, a w wyniku krzyżowania ciągle powstają nowe, różniące się od siebie kształtem, wielkością, kolorem miąższu, a przede wszystkim smakiem. Wszystkie odmiany są niskokaloryczne i bogate w witaminy A i C oraz w składniki mineralne, zwłaszcza w potas.
Melon Seledyn to odmiana heterozyjna, odporna na mączniaka rzekomego, do uprawy w gruncie i pod osłonami. Rośliny wytwarzają po 2-4 owalno kuliste owoce, o zielonej skórce i grubym, soczystym, słodkim miąższu barwy seledynowej. Doskonałe do spożycia na surowo, a także do sporządzania przetworów.
Melony były znane już w starożytności. Grecy i Rzymianie doceniali ich walory smakowe a z czasem trafiły również do Środkowej Europy. W Polsce były uprawiane od XIX wieku. Istnieje bardzo wiele odmian tego owocu, które różnią się wielkością, kształtem, kolorem miąższu, smakiem, a w wyniku krzyżowań ciągle powstają nowe odmiany. Do naszego kraju Polski melony sprowadziła królowa Bona. Melony są bardzo rzadko uprawiane w Polsce, chociaż coraz częściej doceniamy ich odżywcze właściwości i walory smakowe i lecznicze właściwości.
Melon Seledyn uprawa:
Rośliny sadzimy na zagonach w połowie czerwca, w rozstawie 50 cm, między zagonami powinna być odległość około 120 cm. Nawożenie rozpoczynamy po miesiącu od posadzenia i należy go powtarzać co 10 dni. Do uprawy wybieramy miejsce nasłonecznione, zaciszne, osłonięte od zimnych i silnych wiatrów oraz gleby lekkie, próchniczne, szybko nagrzewające się i wilgotne, ale nie podmokłe. Dobrze jest też sadzić melony na zagonach wyłożonych czarną folią lub słomą.
Melon Seledyn zastosowanie:
Melony wspaniale komponują się w sałatkach, kompotach i deserach. Robi się z nich lody, zupy na zimno oraz sorbety. Niektóre gatunki można również marynować i dusić. Natomiast przecier z miąższu jest znakomitym dodatkiem do gęstych drinków i ponczów owocowych. Zaś kawałki melona z cieniutkimi plastrami szynki parmeńskiej to jedna z najbardziej znanych przystawek na świecie.