Melisa lekarska (Melissa offcinalis)
Roślina wieloletnia wysokości do 1 m. Można ją zbierać już w I roku uprawy, w latach następnych zbiór jest dwukrotny. Przed rozwinięciem kwiatów rośliny należy ściąć i wysuszyć, następnie oberwać liście.
Melisa pochodzi z południowej Europy i północnej Afryki, a jej uprawa sięga 2000 lat. Od wielu lat znana jest jako lecznicze zioło, a także jako składnik napoju, zapewniającego długowieczność. Szekspir w "Wesołych kumoszkach z Windsoru" opisuje sytuację, w której gałązki melisy rozrzucone są po podłodze w celu odświeżenia zapachu w pokoju.
Melisa uprawa:
Wysiew nasion w marcu - kwietniu do skrzynek lub na palety pod osłonami. W temp. 20-25°C wschody trwają do 4 tygodni. Na miejsce stałe wysadzać w drugiej połowie maja w rozstawie 40 x 40 cm. Lubi stanowisko słoneczne, glebę żyzną, dobrze uprawioną.
Melisa zastosowanie:
Działanie lecznicze melisy
biegowa opinia odzwierciedla stan faktyczny. Rzeczywiście melisa wykazuje działanie kojące układ nerwowy. Do tego w delikatny sposób reguluje pracę układu pokarmowego, rozluźnia mięśnie przyjelitowe i działa wiatropędnie.
Jak stosujemy melisę?
Do celów uspokających i regulujących trawienie najlepiej pić gotowe herbatki z melisą, zgodnie z dołączonymi instrukcjami.
Możemy także stosować melisę jako przyprawę. Tutaj jednak najlepiej sprawdzą się świeże listki, które znacznie uwydatniają smak i aromat potraw ciepłych oraz sałatek.