Łuskwiak Nameko grzybnia w kostce do uprawy domowej ~ 3kg
Nameko czyli łuskwiak to bardzo ceniony grzyb w krajach dalekiego wschodu. Uchodzący za długowiecznych Japończycy wiedzą co dobre - nameko jest w Japonii jednym z najczęściej spożywanych grzybów. Często dodawany do dań z woka, zup i dań wegetariańskich. Częsty składnik japońskiej zupy Miso. W Japonii grzyb jest uwielbiany do tego stopnia, że z jego podobizną można kupić wiele gadżetów- maskotki, breloczki, gry, etui na telefon.
Grzyb Nameko naturalnie występuje w północnej Japonii, w niektórych rejonach Chin, Korei i Tajwanu. Najczęściej możemy go spotkać na drewnie obumarłych dębów i buków. Jak opieńka rośnie kępami. Jego kapelusze mają ok 4/8 cm średnicy i są lekko wypukłe. Mają piękny miodowo-brązowy kolor. Powierzchnia kapelusza jest błyszcząca i lepka, podobnie jak u maślaków. Trzon grzyba jest pełny, włóknisty pokryty łuskami o długości nieprzekraczającej 8 cm.
Teraz możesz uprawiać go we własnym ogrodzie i cieszyć się świeżymy grzybami na co dzień.
Uprawa Nameko z kostki
1. Kostkę należy przechowywać przez 3 dni w temperaturze 14-16 °C a następnie zdjąć folię. W pomieszczeniu w którym substrat będzie plonował należy utrzymać wysoką wilgotność oraz dostęp świeżego powietrza i światła przez ok 8 godzin.
Nie należy wystawiać kostki na bezpośrednie działanie słońca. Kostkę podczas zbiorów polewamy od góry wodą - bez podlewania grzybnia może nie wyda owocników.
2. Owocniki należy zbierać codziennie wycinając najbardziej dojrzałe grzyby. Grzyby do zbioru są gotowe gdy zaczną lekko prostować kapelusze. Grzyby usuwamy całe razem z nóżkami, pozostawienie ich części na substracie może powodować gnicie.
3. Po zakończeniu pierwszego zbioru należy substrat oczyścić z pozostałości po zerwanych trzonkach grzybów i innych nieczystości. Dajemy substratowi odpocząć przez ok 2/3 tygodnie, trzymamy go wtedy w wilgotnym i ciepłym miejscu (ok 20°C), najpierw okrywamy go workiem, ale tak aby był dostęp powietrza. Im dłuższa jest faza spoczynku tym większy będzie następny plon.
4. Po odpoczynku naszą kostkę musimy aktywować - czyli pobudzić grzybnię do ponownego zawiązania owocników. Jak to zrobić ? To bardzo proste. Zdejmujemy worek i wstawiamy kostkę do chłodnego pomieszczenia. W przypadku Nameko jest to temperatura w granicach 10/ 16 °C na 8-10 dni. Możemy też kostkę włożyć na 1/ 2 doby do lodówki.
5. Jeżeli stwierdzimy, że kostka jest lekka i sucha należy włożyć ją jeszcze do chłodnej wody na kilka godzin.
6. Formowanie owocników trawa ok 5/8 dni w tym czasie utrzymujemy dużą wilgotność. Po czym znowu możemy cieszyć się świeżymi grzybkami.
7. Nameko owocuje zazwyczaj w dwóch rzutach i jego wydajność wynosi ok 20/30 % substratu.
Właściwości lecznicze i zastosowanie grzybów Nameko
- działa przeciwnowotworowo
- obniża cholesterol
- działa pobudzająco i wzmacnia odporność.
W dodatku jest bardzo smaczny. Z wyglądu przypomina bardzo popularną opieńkę miodową. Jego smak także jest do niej zbliżony- miodowy, aromatyczny a jednocześnie delikatny.
Łuskwiak Nameko przepisy
Jak i z innymi grzybami mamy wiele opcji, ale że Nameko to naprawdę bardzo smaczny grzyb, gotowanie więc będzie jeszcze bardziej przyjemnie. Polecamy prostą jajecznicę. Grzyby wystarczy kilka minut podsmażyć z cebulką z odrobiną soli i pieprzu a następnie wbić jajka, na koniec dodać zieloną cebulkę i pyszne śniadanie mamy gotowe.
Możemy też grzyby dodać do zupy- świetnie komponują się z porem i marchewką, a do zupy można dodać makaron w stylu azjatyckim (np. z fasoli mung). Miodowy aromat Łuskwiaka pokreśli smak wielu mięs- można przygotować z niego aromatyczny sos i polać ulubione mięso. Jak widać możliwości jest wiele.
Pyszne wychodzą również zapiekanki - zamiast pieczarek warto użyć uprzednio lekko podsmażonych grzybów i zapiec na zapiekankach. Po upieczeniu polecam dodać pomidorki koktajlowe i szczypiorek - pycha...
Grzybnia produkowana jest na bieżąco i wysyłane do klienta świeża - ze względu na specyfikę produktu czas realizacji może się wydłużyć.