Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Grzybnia
SKU: 3130
Orientacyjny czas wysyłki: Od 3 do 8 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 21.90 PLN
Producent: Planto
Planto

Łuskwiak Nameko grzybnia w kostce do uprawy domowej ~ 3kg

Nameko czyli łuskwiak to bardzo ceniony grzyb w krajach dalekiego wschodu. Uchodzący za długowiecznych Japończycy wiedzą co dobre - nameko jest w Japonii jednym z najczęściej spożywanych grzybów. Często dodawany do dań z woka, zup i dań wegetariańskich. Częsty składnik japońskiej zupy Miso. W Japonii grzyb jest uwielbiany do tego stopnia, że z jego podobizną można kupić wiele gadżetów- maskotki, breloczki, gry, etui na telefon.

Grzyb Nameko naturalnie występuje w północnej Japonii, w niektórych rejonach Chin, Korei i Tajwanu. Najczęściej możemy go spotkać na drewnie obumarłych dębów i buków. Jak opieńka rośnie kępami. Jego kapelusze mają  ok 4/8 cm średnicy i są lekko wypukłe. Mają piękny miodowo-brązowy kolor.  Powierzchnia kapelusza jest błyszcząca i lepka, podobnie jak u maślaków. Trzon grzyba jest pełny, włóknisty pokryty łuskami o długości nieprzekraczającej 8 cm.

Teraz możesz uprawiać go we własnym ogrodzie i cieszyć się świeżymy grzybami na co dzień.

Nameko grzybnia


Uprawa Nameko z kostki

1. Kostkę należy przechowywać przez 3 dni w temperaturze 14-16 °C a następnie zdjąć folię. W pomieszczeniu w którym substrat będzie plonował należy utrzymać wysoką wilgotność oraz dostęp świeżego powietrza i światła przez ok 8 godzin.
Nie należy wystawiać kostki na bezpośrednie działanie słońca. Kostkę podczas zbiorów polewamy od góry wodą - bez podlewania grzybnia może nie wyda owocników.

2. Owocniki należy zbierać codziennie wycinając najbardziej dojrzałe grzyby. Grzyby do zbioru są gotowe gdy zaczną lekko prostować kapelusze. Grzyby usuwamy całe razem z nóżkami, pozostawienie ich części na substracie może powodować gnicie.

3. Po zakończeniu pierwszego zbioru należy substrat oczyścić z pozostałości po zerwanych trzonkach grzybów i innych nieczystości. Dajemy substratowi odpocząć przez ok 2/3 tygodnie, trzymamy go wtedy w wilgotnym i ciepłym miejscu (ok 20°C), najpierw okrywamy go workiem, ale tak aby był dostęp powietrza. Im dłuższa jest faza spoczynku tym większy będzie następny plon.

4. Po odpoczynku naszą kostkę musimy aktywować - czyli pobudzić grzybnię do ponownego zawiązania owocników. Jak to zrobić ? To bardzo proste. Zdejmujemy worek i wstawiamy kostkę do chłodnego pomieszczenia. W przypadku Nameko jest to temperatura w granicach 10/ 16 °C na 8-10 dni. Możemy też kostkę włożyć na 1/ 2 doby do lodówki.

5. Jeżeli stwierdzimy, że kostka jest lekka i sucha należy włożyć ją jeszcze do chłodnej wody na kilka godzin.

6. Formowanie owocników trawa ok 5/8 dni w tym czasie utrzymujemy dużą wilgotność. Po czym znowu możemy cieszyć się świeżymi grzybkami.

7. Nameko owocuje zazwyczaj w dwóch rzutach i jego wydajność wynosi ok 20/30 % substratu.

Właściwości lecznicze i zastosowanie grzybów Nameko

  • działa przeciwnowotworowo
  • obniża cholesterol
  • działa pobudzająco i wzmacnia odporność.

W dodatku jest bardzo smaczny. Z wyglądu przypomina bardzo popularną opieńkę miodową. Jego smak także jest do niej zbliżony- miodowy, aromatyczny a jednocześnie delikatny.

Nameko przepis

Łuskwiak Nameko przepisy

Jak i z innymi grzybami mamy wiele opcji, ale że Nameko to naprawdę bardzo smaczny grzyb,  gotowanie więc będzie jeszcze bardziej przyjemnie. Polecamy prostą jajecznicę. Grzyby wystarczy kilka minut podsmażyć z cebulką z odrobiną soli i pieprzu a następnie wbić jajka, na koniec dodać zieloną cebulkę i pyszne śniadanie mamy gotowe.

Możemy też grzyby dodać do zupy- świetnie komponują się z porem i marchewką, a do zupy można dodać makaron w stylu azjatyckim (np. z fasoli mung). Miodowy aromat Łuskwiaka pokreśli smak wielu mięs- można przygotować z niego aromatyczny sos i polać ulubione mięso. Jak widać możliwości jest wiele.

Pyszne wychodzą również zapiekanki - zamiast pieczarek warto użyć uprzednio lekko podsmażonych grzybów i zapiec na zapiekankach. Po upieczeniu polecam dodać pomidorki koktajlowe i szczypiorek - pycha...

Grzybnia produkowana jest na bieżąco i wysyłane do klienta świeża - ze względu na specyfikę produktu czas realizacji może się wydłużyć.

Polecamy