Lubczyk (Levisticum officinale) sadzonka
Lubczyk ma wiele nazw: lubczyk lekarski, lubiśnik, łakotne ziele. Wywodzi się z terenów dzisiejszego Afganistanu i Iranu. Rozprzestrzenił się na cały świat w tym Polskę, gdzie cenili go Benedyktyni znani ze swoich ziołowych specyfików. Lubczyk jest byliną, rozrasta się z kłączy, tworzy wysokie rozety. Należy do rodziny selerowatych, a jego liście są do niego podobne. Liście są ciemnozielone, ostro powycinane i bardzo aromatyczne. W drugim roku zaczyna kwitnąć, kwiaty są zielonkawo-żółte, tworzące baldachy. Lubczyk jest głównym składnikiem popularnej przyprawy – maggi. Kwitnie od czerwca do sierpnia i może dorastać nawet do 1,5m.
Lubczyk (Levisticum officinale) uprawa:
Lubczyk to wieloletnie, mrozoodporne zioło, dlatego możemy je bez problemów uprawiać w naszych ogrodach. Ale i na kuchennym parapecie będzie praktycznym rozwiązaniem, świeże listki będziemy mogli zrywać i bezpośrednio dodawać do potraw. Lubczyk najlepiej będzie się czuł w słonecznym miejscu. Ale lepiej posadzić go tam gdzie słońce jest rano i w południe, ponieważ mocne słońce w upały mogą przypalać mu liście. Powinniśmy mu zapewnić lekka, żyzną glebę. Nie lubi kwaśnego, gliniastego podłoża, także powinno yć ono bogate w wapń i próchnicę. Gleba - lżejsza, przepuszczalna, dobrze spulchniona i uprawiona. Dobrze będzie jeżeli będziemy go zasilać kompostem lub organicznymi nawozami. Ponieważ jest byliną na zimę jego naziemna część zamiera aby odrodzić się z wiosną z kłaczy. Strefa mrozoodporności 6.
Zioło zbieramy w słoneczne dni, najlepiej w godzinach popołudniowych, wtedy lubczyk bedzie najbardziej aromatyczny.
Lubczyk (Levisticum officinale) zastosowanie:
Zamiast stosować mieszanki przypraw z polepszaczami smaku warto do zup wrzucić świeży lubczyk. Sczególnie do rosołu lub zupy pomidorowej - nada im niepowtarzalny smak. Lubczyk z naszej uprawy będzie aromatyczny i ekologiczny.
Lubczyk sprawdzi się także w marynowaniu mięs, można także przyprawić nim domowy chlebek.
Lubczyk oprócz szerokiego zastosowania w kuchni ma także lecznicze właściwości. Pomaga przy schorzeniach układu moczowego oraz oddechowego. Uważany jest także za afrodyzjak, zwiększa pobudliwość seksualną.
Ciekawym pomysłem jest zrobienie kostek lodu z ziołami- do formy wkładamy pokrojone zioła i zalewamy wodą, mrozimy. To wygodne rozwiązanie które możemy zastosować do wszystkich ziół. Podczas gotowania można dodawać kostki do gotujących się potraw, a zioła będą bardziej aromatyczne niż suszone. Można także dodać go do ziołowego masła.
Można go także zastosować jako roślinę ozdobną, jest wysoki, więc może być zielonym tłem na mniejszych bylin. W naszym ziołowym ogródku nie może zabraknąć lubczyka.