Jagoda kamczacka Zielona sadzonka (Lonicera caerulea var. kamtschatica)
ZIELONA to, jak po nazwie się domyślasz, odmiana polska. Krzyżówka ta jest stosunkowo młoda, ale już ceniona ze względu na smak i obfitość plonowania. Nie ma też problemu z zapylaczami, należą do nich najpopularniejsze krajowe odmiany. Bardzo polecana do uprawy nawet w ogrodach osób nie mających doświadczenia. Nie wymaga bowiem ani wielkich umiejętności, ani też wielkiego zachodu. A odwdzięczy się pysznym, zdrowym plonem. Dla nas to bowiem tylko krzew owocowy. Jednak tam, skąd pochodzi, na Syberii, ceniona jest też za wartości lecznicze. W Japonii, sąsiadującej z Kamczatką, nazwano ją „eliksirem życia”. Inwestujesz więc także w swoje zdrowie wprowadzając tą roślinę do ogrodu. W dodatku zostanie w nim przez wiele, wiele lat. Jagody kamczackie owocują bowiem przez dobrych 30 lat, nierzadko dłużej. Solidnej wielkości krzew, dostający nawet do 2 metrów, to też duża ilość owoców. Dorosła roślina daje ich w sezonie do 5 kilogramów! A pierwsze jagody pojawiają się już rok po posadzeniu.
Jagoda kamczacka Zielona jako odmiana rodzina, nie ma problemów z dopasowaniem się do naszych warunków klimatycznych. Zimy znosi z łatwością, bez okrywania wytrzymując do -35 stopni. Gdy tylko pojawią się oznaki wiosny zaczyna kwitnąć. Może to być nawet końcem marca, gdy zima jest tak krótka i ciepła jak ostatnie. Kwiaty może nie są zbyt imponujące, ale skutecznie przyciągają trzmiele. Czemu trzmiele? Bo pszczoły o tej porze często jeszcze często śpią;)
Jagoda kamczacka Zielona smak owoców
Zielona owoce ma duże, o wydłużonym kształcie. Są soczyste, w smaku słodkie z lekką nutą kwaśną. Nutką właściwie. Świetnie orzeźwiają w upalne dni, a pojawiają się na krzewach mniej więcej w pierwszej dekadzie czerwca. Oczywiście przy obecnych zawirowaniach pogody nie ma takiej gwarancji, może być on wcześniejszy. Co z owoców można zrobić, prócz raczenia się nimi prosto z krzaka? Całkiem sporo. Pasuje jako nadzienie do bułeczek albo do placków, a jeśli masz więcej czasu to pierogi zrobisz doskonałe. Bardzo przyjemnie smakuje w sałatkach owocowych, a także w szejkach i koktajlach. W pierwszych latach nie będzie na tyle owoców, ale gdy roślina dorośnie – koniecznie spróbuj zrobić z nich dżem albo sok. Pyszne, praktycznie nie do dostania w sklepie.
Owoce jagody kamczackiej mają potężny ładunek składników pro zdrowotnych. To doskonała, porcja witamin i mikroelementów – potas, fosfor, magnez, wapń. Do tego składniki zwane flawonoidami i kwasami fenolowymi. Pod tą nazwą kryją się substancje odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników z organizmu. Czyli działają ożywczo na skórę, spowalniają też starzenie się. Kupując kilka krzaków jagód masz więc zapas smakołyków i zdrowia na z górką 30 lat. Czemu kilka? Już mówimy..
Jagoda kamczacka Zielona zapylacz:
Sadzenie jednej jagody kamczackiej mija się z celem. Wymaga ona bowiem tak zwanego zapylacza – czyli drugiego krzewu, najlepiej innej odmiany. Dzięki temu – oraz oczywiście miłym owadom jak pszczoły i trzmiele – owocowanie jest duże a plony obfite. Zielona idealnie zestawia się z innymi, popularnymi odmianami, jak:
Zobacz inne odmiany jagody kamczackiej które mamy w ofercie
Jagoda kamczacka Zielona uprawa:
Powiedzieliśmy na wstępie, że z Zieloną poradzi sobie nawet zielony, nomen omen, ogrodnik. Tak jest w istocie. Jagoda kamczacka nie wymaga bowiem praktycznie żadnych zabiegów pielęgnacyjnych. Czuje się dobrze niemal w każdym ogrodzie.
Ziemia lekko kwaśna należy do jej ulubionych. Jeśli jednak jest posadzona na typowej ziemie ogrodowej to jej wystarczy. Byle nie była to glina ani gleba mocno zasadowa, wtedy roślina nie przetrzyma.
Słońca wygląda z ochotą, rośnie w nim faktycznie najlepiej. Stanowisko z lekkim cieniem nie jest jednakże przeszkodą. Na nim też się udaje.
Jagoda kamczacka Zielona – nawożenie, przycinanie
Pierwsze nawożenie dobrze jagodzie zaserwować przy okazji sadzenia. Wykop duży dołek. Wsyp tam worek podłoża do jagód albo 10-15kg kompostu. Wymieszaj z ziemią i dopiero w tak przygotowanej posadź roślinkę. Następne i kolejne nawożenia wystarczy gdy zrobisz co 2-3 lata. Podsypanie kompostu, obornika lub nawozu do borówek sprawi, że owoce będą w większej obfitości a roślina szybciej rosła.
Przycinania też się nie bój. U niektórych roślin wymaga ono wprawy i uwagi, u jagody kamczackiej jest nieskomplikowane. Przez 5-6 lat nie rób go bowiem wcale. Pomijając oczywiście usuwanie gałązek zeschniętych czy połamanych. Później należy krzew prześwietlać. Wyciąć gałązki przygięte się po ziemi, słabe, zbyt gęste. Wystarczy kilka minut z sekatorem. Wpuścisz w ten sposób do wnętrza krzewy słońce i powietrze. A także swoją dłoń, szukającą jagód;)
Zielona to odmiana bezproblemowa w uprawie. Dobrze i smacznie owocująca. Dostarczająca dosłownie przez dziesiątki lat bogatych w zdrowe składniki owoców. Prosto do niej dobrać zapylacze i wprowadzić do ogrodu jej słodko - kwaśny smak.
-
Wysokość sadzonki:
-
Pojemność doniczki:
-
Grupa roślin / Forma:
-
Siła wzrostu:
-
Docelowa wysokość:
-
Ph podłoża:
-
Rodzaj gleby:
-
Pora kwitnienia:
-
Pora owocowania:
-
Owoce:
-
Mrozoodporność:
-
Metoda zbioru:
Mechaniczy + Ręczny
-
Kolor kwiatów:
Wyśmienicie przeprowadzona transakcja. Rośliny dodarły w świetnej kondycji. Przesadzone zgodnie z zaleceniami, będą czekały na na swój czas w ogrodzie. Bardzo polecam i pozdrawiam!