Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. kamtschatica) Bakczarskaja Jubilejnaja Sadzonka
Przedstawiamy Ci odmianę Bakczarskaja Jubilejnaja
to średnio późna odmiana jagody kamczackiej, owocuje w drugiej połowie czerwca. Krzew dorasta do 1,5 metra wysokości i ok 1,2 metra szerokości, jego pokrój jest średnio rozgałęziony. Bakczarskaja Jubilejnaja tworzy owoce o wadze od 1,4 g do 2,1 g. Owoce są bardzo wygodne do zbioru- a ich smak jest lekko kwaskowaty, są soczyste i orzeźwiające. Można zebrać nawet 5 kg z krzewu w sprzyjających warunkach, z reguły jest to ok 3,5/4 kg ! Owoce nie mają tendencji do osypywania się. To stosunkowo nowa odmiana - wprowadzona w 2005 roku z przeznaczeniem również na rynek towarowy i plantacje.
Jagoda kamczacka uprawa:
Najbardziej odpowiednie są słoneczne stanowiska, a gleby średniozwięzłe, żyzne, piaszczysto-gliniaste i gliniasto-piaszczyste o słabo kwaśnym odczynie gleby mniej żyzne należy wzbogacać w materię organiczną dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem w ilości 10-15 kg/roślinę. Celem właściwego zapylenia i prawidłowego rozwoju owoców należy wysadzić obok siebie przynajmniej dwie odmiany rośliny. Z pojemników można wysadzać przez cały okres wegetacji, rozstawa 1,0 m pomiędzy roślinami w rzędzie. Nawożenie organiczne dobrze rozłożonym obornikiem lub dojrzałym kompostem (10 kg/m) powtarzać jesienią co 2-3 lata.
Zastosowanie jagody kamczackiej:
W medycynie ludowej jagody używane są jako środek wzmacnijący naczynia włosowate przy chorobach sercowo-naczyniowych, a także chorobach żołądka, wątroby, pęcherzyka żółciowego. Sprzyjają wydalaniu substancji radioaktywnych. Jagody polecane są do jedzenia przy awitaminozie, gdy osłabiony po zimie organizm potrzebuje kwasu askorbinowego. Sok z jagód leczy grzybice i owrzodzenia, a wywar z liści i kwiatów - choroby oczu, gardła i skóry. W recepturach medycyny tybetańskiej wywar z kory jest przepisywany, jako środek na bóle głowy, reumatyzm, artretyzm, silne bóle żółądka.
Jagodę kamczacką spożywamy w stanie świeżym oraz przetworzoną - w ciastach, lodach, jogurtach, kompotach, sokach, nalewkach i winach. Dzięki dużej zawartości pektyn owoce mają dobrą zdolność żelowania i doskonale nadają się na powidła, dżemy i konfitury. Suszone owoce zachowują swoje wszystkie cenne właściwości. Doskonale nadają się do mrożenia.
-
Wysokość sadzonki:
-
Pojemność doniczki:
-
Grupa roślin / Forma:
-
Siła wzrostu:
-
Docelowa wysokość:
-
Ph podłoża:
-
Rodzaj gleby:
-
Pora kwitnienia:
-
Pora owocowania:
-
Owoce:
-
Mrozoodporność:
-
Metoda zbioru:
Mechaniczy + Ręczny
-
Kolor kwiatów: