Estragon / Bylica (Artemisia dracunculus) sadzonka
Bylica zwana estragonem jest rośliną wieloletnią wykorzystywaną jako zioło i przyprawa. Estragon należy do rodziny astrowatych. Dziko występuje w Azji, południowej Europie i Ameryce Północnej. Może osiągnąć wysokość ok 1 metra, ale w naszym klimacie będzie ona mniejsza. Liście estragonu są ciemnozielone, lancetowate, zaostrzone. Kwitnie na żółto od lipca do października. Ma ostro-gorzkawy smak z korzenną nutą.
Estragon (Artemisia dracunculus) uprawa:
Jest prostą w uprawie rośliną, nie będzie sprawiał nam problemów jeżeli wokół niego będziemy usuwać chwasty i umiarkowanie go podlewać. Podlewamy tylko wtedy kiedy roślina ma sucho. Można też spulchniać ziemię. Estragon jest ziołem stosunkowo mrozoodpornym. Jednak na zimę warto go ściąć i okryć, ponieważ w ostrzejsze zimy może przemarzać (szczególnie w chłodniejszych rejonach kraju ). Zioło zbieramy najlepiej w drugim roku (w lipcu/sierpniu), ścinamy 20/30 cm pędy przed kwitnieniem i suszymy w pęczkach. W kwietniu lub maju możemy rozmnożyć nasze rośliny przez podział. Stanowisko powinno być słoneczne, świetnie będzie się czuł z innymi ziołami. Oczywiście możemy go także uprawiać w donicach.
Estragon (Artemisia dracunculus) zastosowanie:
Możemy estragon użytkować jako przyprawa a także jako roślina ozdobna. Do dobry dodatek do dziczyzny, musztard, kiszonych ogórków. Pasuje także do potraw z jajek. Możemy go używać w postaci świeżej i suszonej. Apteczne mieszanki ziołowe często zawierają estragon. Wspomaga leczenie układu moczowego. Wspomaga układ trawienny, jest pomocny w stanach anemii i wzmacnia organizm. Zawiera także witaminę C i A. Estragon to znakomite uzupełnienie naszego ziołowego ogródka.
Ciekawym pomysłem jest zrobienie kostek lodu z ziołami- do formy wkładamy pokrojone zioła i zalewamy wodą, mrozimy. To wygodne rozwiązanie które możemy zastosować do wszystkich ziół. Podczas gotowania można dodawać kostki do gotujących się potraw, a zioła będą bardziej aromatyczne niż suszone. Można także dodać go do ziołowego masła.