Cebulka siedmiolatka (Allium fistulosum) Sadzonka
Roślina trwała, mrozoodporna, na jednym miejscu nie powinna jednak pozostawać dłużej niż 3-4 lata. Tworzy zgrubienie o białej barwie, które przechodzi stopniowo w zielone, sztywne, rurkowate liście o długości 30-40 cm. Siedmiolatkę użytkuje się głównie na szczypior, który w pierwszym roku uprawy uzyskujemy latem, a następnie corocznie już od wczesnej wiosny.
Cebula siedmiolatka w Polsce znana również jako czosnek dęty, natomiast w Japonii jako japoński por. Prawdopodobnie pochodzi z Chin, choć wyróżniane są trzy podgatunki: chiński, japoński i rosyjski. Cebula Siedmiolatka to roślina cebulowa od dawna znana i uprawiana w państwach dalekiego wschodu. Jest warzywem codziennego użytku, cenionym za smaczny szczypior i jego wysoką wartość zdrowotną, a także za długą trwałość podczas przechowywania.
Uwaga - Sadzonki Cebulki ze względu na swoją specifikę są na bieżąco przycinane aby nie dopuścić do kwitnienia, dlatego wysyłane są czasem z przyciętą częścią nazieminą, która szybko odrasta.
Cebulka siedmiolatka uprawa:
Cebula siedmiolatka to roślina trwała, mrozoodporna, na jednym miejscu nie powinna jednak pozostawać dłużej niż kilka lat. Siedmiolatkę użytkuje się głównie na szczypior, który w pierwszym roku uprawy uzyskujemy latem, a następnie corocznie już od wczesnej wiosny. Bez problemów możesz ją uprawiać w domu na kuchennym parapecie i użytkować cały rok.
Cebulka siedmiolatka zastosowanie:
Lecznicze właściwości cebuli w ludowej medycynie były wykorzystywane już przed tysiącami lat.
Pozytywne działanie cebuli na ludzki organizm, kilka przykładów:
- ponieważ jest bogata w siarkę, zwiększa odporność organizmu na choroby,
- usuwa nadmiar wody z organizmu. Zaleca się ją więc osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawów), choroby, którym towarzyszy opuchlizna, przy zaburzeniach w oddawaniu moczu, albuminurii (obecność białka w moczu), uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi),
- zmniejszaj zawartość cukru we krwi a więc polecany cukrzykom,
- wzmacnia organizm, w tym serce (zwłaszcza sok),
- niszczący robaki, zwłaszcza owsiki,
- pozytywne na zapalenia skóry, pomagający w leczeniu ran i czyszczący je,
- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa,
Dodatkowo cenną informacją jest fakt, że nie jest łatwo pozbawić cebulę właściwości zdrowotnych podczas obróbki czyli w trakcie pichcenia obiadków. Cebula prawie w żadnej postaci nie traci wartości leczniczych, z wyjątkiem jednej tylko - smażenia na smalcu bez pokrywki. Zarówno smażona na oleju, pod pokrywką, czy doprawiona i uduszona na złoty kolor - nadal jest lekarstwem. Cebula ugotowana w zupie również jest pełna zdrowotnych właściwości. Dlatego po ugotowaniu potrawy nie trzeba wyrzucać cebuli, ale ją zjeść. Nie ma to jednak jak cebula surowa (jako sok z cebuli lub poszatkowana i dodana do jakiejś sałatki czy surówki).