BIO Tymianek właściwy nasiona ekologiczne - 0,2g
Tymianek właściwy, lub też macierzanka tymianek to wieloletnie zioło rodem z śródziemnomorskich ziem. Najbardziej popularny w imperium kuchennym jako przyprawa do różnego rodzaju mięs, ryb, sałatek, a nawet przekąsek i deserów na słodko. Nie każdy wie jednak o cudownych wartościach zdrowotnych, jakie niesie z sobą spożywanie zioła. W naturalnym lecznictwie wykorzystywany jest do łagodzenia dolegliwości układu pokarmowego i moczowego. Pomocny w walce z biegunką, zaparciami i niestrawnościach. Jako dodatek do potraw ułatwia ich trawienie i przyspiesza przemianę materii.
Macierzanka jest składnikiem wielu leków i maści. Doskonale łagodzi stany zapalne gardła i działa wykrztuśnie, stosuje się go w kompozycjach składów pastylek do ssania. Dzięki wysokiej zawartości tymolu, można go spotkać w składach wielu kosmetyków, w szczególności z segmentu kosmetyków naturalnych. Napar z BIO tymianku przygotowany w warunkach domowych złagodzi stany zapalne skóry, hamując aktywność bakterii i innych drobnoustrojów.
Uprawa tymianku z rozsady - zrób to sam
Celem uzyskania rozsady tymianku właściwego, nasiona wysiać należy na przełomie marca i kwietnia. Najlepiej sprawdzą się tutaj mini szklarenki z krążkami torfowymi, które znacznie ułatwią i przyspieszą proces kiełkowania, zapewniając roślinie odpowiednie warunki cieplne i wodne.
Jeśli zdecydujemy się na wysiew do podłoża, nasiona należy umieścić w ziemi i przykryć 0,5 cm warstwą żyznej gleby. Aby mieć pewność, że macierzanka wzrośnie, warto zrobić to w warunkach domowych. Pierwszy plon powinien pojawić się już po 10 - 14 dniach. Rozsady do gruntu dokonuje się w drugiej połowie kwietnia. Rozstaw między rzędami powinien wynosić co najmniej 30 cm.
Zbioru najbardziej wartościowego surowca zielarskiego dokonuje się w dwóch terminach:
- z początkiem kwitnienia zioła, we wczesnych dniach czerwca,
- w sierpniu.
Robi się to poprzez ścinanie szczytowych, nie zdrewniałych części pędów tymianku. Pędy należy ściąć około 10 cm nad ziemią.