BIO Sałata dębolistna zielona nasiona ekologiczne 0,5g
Sałata to warzywo z rodziny astrowatych. Jest ważnym warzywem w zdrowej diecie. Sałata zawiera witaminy, składniki mineralne i do tego jest prosta w uprawie. Właściwości sałaty pozwalają wzmocnić system nerwowy, poprawiają trawienie i odkwaszają. Obecnie na rynku mamy kilka rodzajów sałat w tym: sałatę głowiasta masłową oraz kruchą, batawię, rzymską i liściową do której należy sałata dębolistna.
Sałata dębolistna zielona należy do typu sałat liściowych. Uprawia się ją bardzo podobnie jak inne sałaty. Sałata dębolistna nie zawiązuje główek i ma dość długi okres wegetacji. Jest ceniona za swój dekoracyjny kształt liści. Dużym plusem jest to, że można zrywać pojedyncze listki z sałaty, co nie wpływa na jej prawidłowy wzrost. Sałata dębolistna nazwana została tak, ponieważ jej liście przypominają liście dębu.
Sałata dębolistna zielona ma lekko orzechowy smak i jest troszkę pikantna. Świetnie pasuje do dań z grzybami. Jest także doskonałym dodatkiem do serów, szczególnie pleśniowych. Ponieważ jest bardzo dekoracyjna, często stosuje sie ją do dekorowania potraw. Sałata jest źródłem luteiny i zeaksantyny które zapobiegają chorobą oczu, a w szczególności zwyrodnieniu plamki żółtej u starszych osób. Dlatego sałata powinna znaleźć się w diecie naszych ukochanych rodziców i dziadków. Sałata jest źródłem wit. B, E i C oraz składników mineralnych: manganu, potasu, żelaza oraz magnezu.
Jak uprawiać ekologiczną Sałatę z BIO nasion:
Sałatę dębolistną można uprawiać z siewu wprost do gruntu lub z rozsady. Ta druga opcja pozwoli sałacie szybciej wejść w okres wegetacji. Nasiona wysiewa się od wczesnej wiosny do późnego lata.
1. Uprawa z rozsady
Aby zrobić rozsadę sałaty należy wysiać nasiona do skrzynek lub doniczek. Można zrobić to już marcu. Nasiona należy wysiać niezbyt gęsto, przykryć cienką warstwą podłoża i zrosić wodą. Doskonałym sposobem do zrobienia rozsady sałaty będzie użycie mini szklarenek lub krążków torfowych. Doniczki z wysianą sałatą trzeba umieścić w ciepłym miejscu 18-20°C. Po pojawieniu się pierwszych listków można rozsadę przepikować. Warto do tego wykorzystać małe pojemniki po jogurtach. Rozsadę sałaty do gruntu można wysadzać od kwietnia do września. Wysiew sałaty co 2-3 tygodnie zapewni nam dostęp do młodych, świeżych liści przez długi czas . Wcześniej należy rozsadę zahartować przenosząc ją na jakiś czas do chłodniejszego pomieszczenia.
2. Siew wprost do gruntu
Uprawę sałaty dębolistnej w gruncie można rozpocząć w kwietniu . Nasiona sieje się rzutowo lub w rzędach. Ponieważ nasiona są małe i roślinki wyjdą z podłoża dość gęsto należy wykonać przerywkę. Mimo, iż sałata jest delikatna, bardzo dobrze znosi chłód. Sałatę liściową sieje się na głębokość około 1 cm. Sałata dobrze rośnie na żyznym, próchniczym podłożu, o odczynie od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6-7,5). Ale urośnie także na zwykłej, przeciętnej ziemi. Kiełkowanie sałaty dębolistnej zaczyna się w temperaturze od ok. 12°C. Pierwsze listki pojawiają się po 4-7 dniach. Gdy jest zimno, kiełkowanie sałaty trwa nieco dłużej – do ok.14 dni.
Wzorowy sklep ogrodniczy, produkt zgodny z opisem, dotarł na czas. Obsługa miła i sprawna i z humorem. Polecam serdecznie :)