BIO Kukurydza cukrowa Golden Bantam - nasiona ekologiczne 10 g
Kukurydza cukrowa Golden Bantam to średnio wczesna odmiana, której nasiona charakteryzują się wysoką słodkością. Jest istotnym składnikiem orientalnej kuchni Meksyku, w Polsce często spożywana bezpośrednio po ugotowaniu, ale również dodawana do wielu dań wytrawnych i słodkich. Jest to idealny zamiennik produktów glutenowych dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu i chorujących na celiakię.
Wysoka zasobność witamin, szczególnie witaminy B12 czyni ją produktem idealnym dla osób ograniczających spożycie mięsa lub produktów zwierzęcych. Lista minerałów zawartych w tym warzywie jest imponująca, ale nie należy zapominać o stosunkowo wysokiej kaloryczności kukurydzy cukrowej. Mimo wszystko warzywo to poleca się nawet dla osób chcących zdrowo zrzucić zbędne kilogramy - występujące w jej składzie tłuszcze nienasycone są wartościowym składnikiem odpowiednio zbilansowanej diety.
Z upraw ekologicznych pozyskiwane są nasiona, do których produkcji wykorzystuje się naturalne metody zgodne z restrykcyjnymi przepisami UE. Środki chemiczne i nawozy sztuczne i syntetyczne są całkowicie wyłączone z zastosowania podczas produkcji nasion BIO. Produkt nie zawiera nasion GMO.
Wszystko, co musisz wiedzieć o wysiewie kukurydzy cukrowej
Kukurydzę cukrową Golden Bantam wysiewa się do gruntu na początku maja. Podłoże powinno być bogate w zasoby pokarmowe, z przewagą wapnia. Kukurydza jest rośliną ciepłolubną, więc idealnym stanowiskiem będzie miejsce o wysokim nasłonecznieniu. Wysiewu należy dokonać sadząc po 2-3 ziarna na głębokość ok. 4-6 cm, najlepiej sprawdzający się rozstaw to 40x40 cm. Po wykiełkowaniu nasion w temperaturze powyżej 10°C warto pozostawić maksymalnie dwie sadzonki w jednym punkcie.
Kukurydza nie jest warzywem szczególnie atakowanym przez szkodniki lub choroby, jednak warto zabezpieczyć ją stosując prewencyjnie ekologiczne środki wspomagające rośliny uprawne. Zbioru kolb kukurydzy cukrowej dokonuje się w tzw. fazie mlecznej, w momencie gdy zawarte w niej cukry nie rozpoczęły jeszcze przemiany w skrobię. Jeśli zdążymy to zrobić na tym etapie, owoce będą najbardziej soczyste. Ziarna, które dojrzewają dłużej, stają się twarde i mączyste - nie są już tak smaczne i stosuje się je głównie w przetwórstwie.