BIO Chaber bławatek Ball Mixture nasiona ekologiczne 0.50g
Cena regularna:
7,99 zł
Promocja trwa do 6 czerwca 2025
towar niedostępny
BIO Chaber bławatek Ball Mixture - nasiona ekologiczne 0,50g
Chaber bławatek jest jednoroczną rośliną zielną, pochodzącą z rodziny astrowatych. Cienka, prosta, owłosiona i rozgałęziona łodyga rośliny dorasta różnorodnych wysokości - zależnie od podłoża i warunków otoczenia, dorasta do 30-90 cm wysokości. Puszysty kwiatostan najczęściej występuje w kolorze żywo-niebieskim, skąd zaczerpnięto inspirację do nazwania tego odcienia barwy niebieskiej mianem chabrowego.
Jadalne liście kwiatu chabrowego?
Chaber bławatek zalicza się do roślin jadalnych ze względu na jego nietoksyczność i dobroczynne właściwości, których dostarcza organizmowi po spożyciu. Oprócz naparu z chabru, który wzmacnia odporność na choroby (szczególnie w okresie jesiennym) i działa antybakteryjnie, zwalczając dolegliwości skórne i przeciwdziałając powstawaniu nowych, surowiec pozyskany z kwiatów można dodawać do miodu w celu zwiększenia wartości odżywczej. Przetworzony kwiat świetnie sprawdza się też w formie płukanki na zimno - stosuje się go do przemywania zmęczonych oczu lub w walce z zakażeniami grzybiczymi jamy ustnej czy infekcjami gardła.
Chaber - wysiew nasion. Jak i kiedy?
Nasiona chabru bławatka wysiewa się wprost do gruntu. Można to zrobić w porze jesiennej, przed pierwszymi przymrozkami lub późną wiosną, początkiem kwietnia. Decydując się na siew jesienny, podłoże warto zabezpieczyć warstwą ściółki.
Podłoże do wysiewu powinno być żyzne i przepuszczalne, warto więc wykorzystać specjalistyczne dodatki do uprawy w formie perlitu lub keramzytu. Stanowisko powinno być bezpośrednio nasłonecznione, regularnie nawadniane i wzbogacane nawozami. Po kwietniowym wysiewie pierwsze wschody następują do około 2 tygodni. Surowiec zielarski zbierany jest już w kwietniu z młodych roślin, a następnie poddawany suszeniu i szczelnemu pakowaniu.
Jak suszyć chabry? Zbierz własny plon i stwórz napar z bławatka samodzielnie
Z kwiatostanu chabrów obrywa się płatki, rozkładając je na talerzu lub kartce papieru i zostawiając w zaciemnionym, suchym miejscu - najlepiej, gdy jest to ogrzewane pomieszczenie. Następnego dnia suche płatki można już przesypać do szczelnego pojemnika. Susz chabru przechowuj w miejscu bez dostępu światła, by płatki nie wyblakły.

Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


24,99 zł

33,90 zł

1,80 zł

1,80 zł

1,80 zł

47,99 zł