BIO Chaber bławatek Ball Mixture - nasiona ekologiczne 0,50g
Chaber bławatek jest jednoroczną rośliną zielną, pochodzącą z rodziny astrowatych. Cienka, prosta, owłosiona i rozgałęziona łodyga rośliny dorasta różnorodnych wysokości - zależnie od podłoża i warunków otoczenia, dorasta do 30-90 cm wysokości. Puszysty kwiatostan najczęściej występuje w kolorze żywo-niebieskim, skąd zaczerpnięto inspirację do nazwania tego odcienia barwy niebieskiej mianem chabrowego.
Jadalne liście kwiatu chabrowego?
Chaber bławatek zalicza się do roślin jadalnych ze względu na jego nietoksyczność i dobroczynne właściwości, których dostarcza organizmowi po spożyciu. Oprócz naparu z chabru, który wzmacnia odporność na choroby (szczególnie w okresie jesiennym) i działa antybakteryjnie, zwalczając dolegliwości skórne i przeciwdziałając powstawaniu nowych, surowiec pozyskany z kwiatów można dodawać do miodu w celu zwiększenia wartości odżywczej. Przetworzony kwiat świetnie sprawdza się też w formie płukanki na zimno - stosuje się go przemywania zmęczonych oczu lub w walce z zakażeniami grzybiczymi jamy ustnej czy infekcjami gardła.
Chaber - wysiew nasion. Jak i kiedy?
Nasiona chabru bławatka wysiewa się wprost do gruntu. Można to zrobić w porze jesiennej, przed pierwszymi przymrozkami lub późną wiosną, początkiem kwietnia. Decydując się na siew jesienny, podłoże warto zabezpieczyć warstwą ściółki.
Podłoże do wysiewu powinno być żyzne i przepuszczalne, warto więc wykorzystać specjalistyczne dodatki do uprawy w formie perlitu lub keramzytu. Stanowisko powinno być bezpośrednio nasłonecznione, regularnie nawadniane i wzbogacane nawozami. Po kwietniowym wysiewie pierwsze wschody następują do około 2 tygodni. Surowiec zielarski zbierany jest już w kwietniu z młodych roślin, a następnie poddawany suszeniu i szczelnemu pakowaniu.
Jak suszyć chabry? Zbierz własny plon i stwórz napar z bławatka samodzielnie
Z kwiatostanu chabrów obrywa się płatki, rozkładając je na talerzu lub kartce papieru i zostając w zaciemnionym, suchym miejscu - najlepiej, gdy jest to ogrzewane pomieszczenie. Następnego dnia suche płatki można już przesypać się do szczelnego pojemnika. Susz chabru przechowuj w miejscu bez dostępu światła, by płatki nie wyblakły.