Akebia Trójlistkowa (Akebia trifoliata) 0,3g około 10 nasion:
Akebia Trójlistkowa to niezwykle atrakcyjna roślina pnąca. Nazwa gatunku związana jest ze złożoną, trójpalczastą budową liścia. Akebia trójlistkowa jest pnączem nieco mniej popularnym niż akebia pięciolistkowa, ale pod względem walorów dekoracyjnych równie ciekawnym.
Pędy rośliny, które kolorystycznie przechodzą od barwy fioletu do brązu, mają zwyczaj dość silnie owijać się wokół wszelkiego rodzaju podpór i budowli ogrodowych. W okresie kwitnienia pnącze pokrywa się cudownym gąszczem niewielkich, purpurowych kwiatów, które urzekają przyjemnym aromatem cynamonu. Wczesną jesienią można podziwiać owoce akebii o niebanalnej urodzie i jadalnym miąższu.
Akebia Trójlistkowa (Akebia trifoliata) nasiona uprawa:
Przed wysiewem nasiona powinny być przez około 30 dni stratyfikowane w temperaturze 0-5°C. Po tym okresie wysiewamy je na głębokości maksymalnie pół centymetra. Nasionka przysypujemy piaskiem lub perlitem. Potem umieszczamy pojemnik z nasionami w jasnym i ciepłym miejscu w temperaturze 16-18°C. Pamiętajmy o utrzymaniu wilgotnego podłoża, nie mokrego.
Akebia jest w Polsce wystarczająco mrozoodporna. Ostre, rzadkie ostatnio zimy mogą stać się przyczyną jej przemarznięcia, niemniej jednak nowe pędy z pewnością łatwo odrosną z podstawy. W najzimniejszych okolicach naszego kraju pamiętajmy o jej zabezpieczeniu przed mrozem. Dzięki szybkiemu wzrostowi oraz gęsto ułożonym, zdrowym liściom z pewnością stworzy szybko piękny, osłonięty i ocieniony zakątek.
Akebia Trójlistkowa (Akebia trifoliata) nasiona zastosowanie:
Akebia, przez wielu uznawana za jedno z najpiekniejszych pnączy świata - jest wymarzonym gatunkiem do okrycia ścian, pregoli, tarasów i altan.
Dość ciekawie wyglądają mięsiste, fioletowe owoce, złożone z kilku jagód o długości do 10 centymetrów, przypominających…ogórki. Owoce po dojrzeniu na jesieni, pękają podłużnie, odsłaniając biały miąższ. Z uwagi na kłopot z zapyleniem, te niezwykłe, jadalne owoce, stosunkowo rzadko się u nas zawiązują. Możemy spróbować zapylić je samemu, pocierając w pełni rozkwitu kwiaty męskie o żeńskie.