Kiszona kapusta - dlaczego jest zdrowa?
Kapusta kiszona a inaczej kwaszona to bardzo bogate źródło witamin. Niestety ostatnimi czasy coraz rzadziej ją jemy.
Kiszona kapusta ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jest bogatym źródłem makro i mikroelementów oraz witamin. Kto powinien jeść kiszoną kapustę?
Dlaczego kapusta kiszona jest ważna w naszej diecie?
Kwaszona kapusta jest ważnym produktem w diecie pod względem wartości odżywczych. Proces kiszenia możliwy jest dzięki spontanicznej fermentacji przez organizmy naturalnie występujące w liściach kapusty. Są to głównie bakterie kwasu mlekowego. Podczas procesu fermentacji, mikroorganizmy przekształcają sacharozę, glukozę i fruktozę w kwasy organiczne, etanol, dwutlenek węgla oraz mannitol. Właściwa fermentacja mlekowa następuje od 10 do 16 dni po zasoleniu.
- Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C. Witamina C jest naturalnym antyoksydantem, który bierze udział w syntezie krwinek czerwonych oraz stymuluje wydzielanie hormonów kory nadnerczy oraz tyroksyny.
- Wzmacnia działanie układu immunologicznego i zwiększa wchłanianie żelaza z układu pokarmowego.
- Siarka zawarta w kapuście kiszonej wpływa na stan skóry, opóźnia proces starzenia się, reguluje syntezę kolagenu oraz melaniny. Wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieni UV.
- Kapusta kiszona i jej sok są produktami o niskiej wartości energetycznej. Doskonałe dla osób walczących z nadwagą: 100 g produktu kapusty kiszonej dostarcza od 16 do 19 kcal
- bakterie mlekowe w kapuście kwaszonej przyspieszają perystaltykę jelit przez co zapobiegają zaparciom
- Kapusta wykazuje działanie przeciwzapalne i zapobiega występowaniu wrzodów żołądka.
- Zawarty w kapuście gefarnat stymuluje dodatkowo ściany żołądka i zwiększa produkcję śluzu. Jest skuteczny w walce ze zgagą.
- Dzięki obecności naturalnych przeciwutleniaczy (witaminy C, A i E), karotenoidów oraz polifenoli, produkt ten zmniejsza ryzyko zachorowalności na nowotwór układu pokarmowego oraz nowotworów hormonozależnych (raka szyjki macicy, piersi, jajników i prostaty).
- Kwas mlekowy oczyszcza układ pokarmowy z bakterii gnilnych.
- Zawarta w kapuście kiszonej luteina i zeoksantyna pozytywnie wpływa na jakość pracy narządu wzroku.
Najlepsze odmiany kapusty do kiszenia:
Najważniejszą sprawą w doborze kapusty do kwaszenia jest jej zdrowotność. Główki wybierane do szatkowania a później kiszenia muszą być zdrowe. Nie mogą być uszkodzone przez szkodniki oraz choroby. Wśród odmian kapusty do kiszenia polecanych przez producentów znajdują się min: Ambrozja, Amager, Novotom,Jaguar,Adelko, ROEM VAN ENKHUIZEN 2, Typhoon, Ramco i Kolia.
Sposoby na dania z kapusty kiszonej:
Kapusta kiszona jest bardzo wdzięcznym produktem i pomysłem na wiele dań. Oprócz wszystkim dobrze znanej surówki z kiszonej kapusty można z niej oczywiście przygotować smaczny jesienny bigos. Z kapusty kiszonej ugotujesz także przepyszny kapuśniak który z dodatkiem tłuczonych ziemniaków okraszonych skwarkami przypomni Ci smaki dzieciństwa. Jest także świetna do farszu "kapuśniaczków". Kapusta kwaszona jest również doskonała do łazanek z mięsem.
Oto szybki przepis:
Łazanki z kiszoną kapustą i mięsem
Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty, 0,5 kg mięsa (najlepsze będzie mięso wołowe z rosołu), kluski-łazanki, sól i pieprz, kminek. Przygotowanie: kapustę kiszona wypłucz i posiekaj. Zagotuj kapustę z dodatkiem soli, liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Mięso wołowe z rosołu posiekaj lub zmiel. Ugotuj makaron łazanki w osolonej wodzie. Teraz wystarczy wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotowe!