Wczytuję dane...

Jak prawidłowo uprawiać czosnek?

Czosnek

Czosnek to smaczne i zdrowe warzywo cenione za swoje walory smakowe oraz prozdrowotne działanie na nasz organizm.

Plantacja czosnku

Aby czosnek dobrze rósł, trzeba znać kilka wskazówek odnośnie jego uprawy. Na zdrowe i duże plony czosnku mają wpływ nie tylko czynniki pogodowe ale także zabiegi uprawowe.

Gdzie najlepiej rośnie czosnek?

Czosnek jest rośliną jednoroczną, która w naszych warunkach klimatycznych może być uprawiana zarówno wiosną jak i jesienią. Jest odporny na niskie temperatury. Najlepsze plony daje posadzony na słonecznym stanowisku, jednak poradzi sobie również w półcieniu. Jest to roślina charakteryzująca się słabo rozwiniętym systemem korzeniowym co powoduje, że ma duże wymagania glebowe jak i również wodne. Potrzebuje gleby wilgotnej, bogatej w próchnicę oraz składniki pokarmowe ( pH obojętne od 6,5 do 7).

Zmianowanie - ważna sprawa w uprawie czosnku

Zmianowanie w uprawie czosnku to bardzo znacząca sprawa. Nie należy go sadzić rok po roku w tym samym miejscu oraz na stanowiskach gdzie wcześniej rosły warzywa cebulowe. Istnieje wtedy zagrożenie, że rozwiną się choroby i szkodniki typowe dla tej grupy warzyw : zgnilizna szyjki (szara pleśń) – najbardziej rozpoznawalnym objawem wystąpienia tej choroby jest przedwczesne więdnięcie i zasychanie czosnku oraz biała zgnilizna (zgnilizna twardzikowa) – przy wystąpieniu tej choroby dochodzi do zahamowania wzrostu czosnku. Warzywo to wymaga odpowiedniego zmianowania i nie należy go sadzić rok po roku w tym samym miejscu oraz na stanowiskach zajmowanych wcześniej przez warzywa cebulowe. Istnieje wtedy zagrożenie rozwoju typowych chorób i szkodników dla tego typu warzyw. Nie powinniśmy również uprawiać go po warzywach absorbujących z podłoża dużo składników pokarmowych. Odpowiednim przedplonem dla czosnku są fasola, ogórki lub pomidory. 

Ząbki czosnku- doskonałe do każdego dania

Sadzenie i pielęgnacja czosnku

Najlepsze odmiany czosnku to rodzime odmiany, gdyż są one najlepiej przystosowane do naszych warunków klimatycznych, a do tego posiadają dużo lepszy smak oraz aromat. Najpopularniejsze Polskie odmiany ozime do sadzenia jesiennego to: Arkus, Harnaś, Mega, Zawrat, Huzar, Messidrome Germidour a odmiany do sadzenia wiosennego to Jarus, Cyryl, Germidour oraz Jankiel. Do nawożenia czosnku można wykorzystać nawozy organiczne, takie jak kompost, nawozy zielone, obornik lub biohumus, który jest naturalnym produktem od dżdżownic kalifornijskich, jak i nawozy mineralne. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, iż czosnek nie toleruje chlorków. Dlatego najlepiej wybrać jest nawozy które w swoim składzie nie maja chlorków jak np.: Azofoska.

Jak zbierać i przechowywać czosnek?

Czosnek jary zbieramy we wrześniu zaś czosnek ozimy w lipcu. Niestety nie możemy ze zbiorem czekać zbyt długo, gdyż po jakimś czasie może nastąpić pękanie łusek. Wtedy główki rozpadną się na pojedyncze ząbki, które mogą zacząć się ukorzeniać i nie będą nadawać się do przechowania. Czosnek powinniśmy zbierać pogodny dzień, gdyż po zbiorze trzeba go osuszyć na słońcu i oczyścić, a jego korzenie obciąć. Najlepiej wykopuje się go widłami. Podczas dłuższego przechowywania musimy zapewnić mu odpowiednie warunki. Najdłużej ok. 10 miesięcy będzie się przechowywał w wentylowanym, chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, w którym wilgotność jest na poziomie 65-70% i temperaturze wynoszącej od 0 do 1 stopnia C. Przechowując w takich warunkach możemy wykorzystać go jako materiał siewny.

Zdrowy i smaczny czosnek