Czosnek zimowy Harnaś CEBULKI 1kg (ok. 10/16 główek), główki 5-8 cm
Czosnek zimowy Harnaś, czyli bardzo popularna polska odmiana czosnku o wysokiej wytrzymałości na mróz. Wyróżnia ją intensywny aromat ząbków i możliwość długiego przechowywania.
Czosnek zimowy Harnaś to odmiana wczesna, bardzo wysoko plenna. Główka Czosnku Harnaś składa się z 8-13 ząbków. Harnaś jest odmianą strzałkującą, tj. wytwarza pędy kwiatostanowe z cebulkami powietrznymi.
Czosnek pochodzi od Polskiego Rolnika z tegorocznych zbiorów
- Masa główki: 60 - 100g
- Średnica główki: ok 5 - 8 cm
- Ilość ząbków w główce: 8 - 13
- Zalecany rozstaw sadzenia: 10 - 15 cm
- Termin sadzenia: wrzesień/październik
- Zbiory: od lipca
- Norma wysadzania: 1kg/10m2
Kiedy sadzić czosnek zimowy? Uprawa czosnku zimowego Harnaś
Czosnek zimowy Harnaś najlepiej wzrasta w przepuszczalnym podłożu, bogatym w próchnicę, o odczynie obojętnym. Przed sadzeniem wzbogać ziemię w obornik kurzy, bydlęcy lub inne nawozy ekologiczne, by zwiększyć plon i przyspieszyć ukorzenianie. Odmiana Harnaś jest trwała i dobrze znosi niskie temperatury, a co najważniejsze może zimować w gruncie. Bardzo ważne przy uprawie czosnku jest utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgoci - dłuższa susza spowoduje, że zbierzesz mniejsze plony. Warunkiem powodzenia jesiennego sadzenia jest dobre ukorzenienie przed nadejściem mrozów.
Kiedy należy wykopywać czosnek?
Po okresie zimowym Czosnek ozimy Harnaś zaczyna wzrost przy temperaturze ok. 3°C. W lipcu czosnek osiąga dojrzałość zbiorczą. Dokładny termin gotowości czosnku zimowego do zbioru zależy często od pogody, terminu sadzenia, warunków uprawy. Gdy zauważymy, że ok. 50/60% liści czosnku jest już uschnięte, jest to sygnał do wykopywania. Na wielkość ząbków ma wpływ usuwanie kwiatostanów - jeśli usuniemy kwiaty to ząbki będą większe. Czosnek wykopuje się w bezdeszczowy dzień. Przebrane główki należy dosuszyć, układając je w przewiewnym miejscu.
Działanie i zastosowanie czosnku zimowego
Czosnek zimowy Harnaś to, zaraz obok cebuli, jedna z najpopularniejszych roślin przyprawowych i leczniczych. Wystarczy kilka ząbków czosnku, aby nadać niezwykłego aromatu daniom - często bez użycia czosnku, wiele potraw traci swój unikatowy smak. Czosnek to także naturalny lek wzmacniający odporność organizmu, działając w sposób przeciwzapalny. Nie trzeba zapewne przypominać, że czosnek od wielu pokoleń jest stosowany jako panaceum na szereg różnych dolegliwości - działa nie tylko na organizm ludzki, ale także na zwierzęta czy rośliny. Trudno o drugą tak uniwersalną roślinę!