Popcorn - jaka jest jego historia?
Kino, dobry film i oczywiście popcorn! Ta smaczna przekąska króluje na projekcjach filmowych i imprezach i ma swoją historię.
Skąd się wziął popcorn?
Popcorn znany był już wiele lat temu przez Azteków którzy uprawiali kukurydzę. Aztekowie traktowali go jako przysmak ale również jako biżuterię. Do sprzedaży trafił natomiast pod koniec XIX wieku, bo wtedy też wynaleziono maszynę do popcornu. Na początku XIII w. popcorn dotarł do Indian z Ameryki Północnej. Oni również robili z niego ozdoby. Popcorn do Europy sprowadzili żeglarze wracający zza oceanu w XVI w. . Największy przełom był natomiast w 1885 r., kiedy do użytkowania trafiła maszyna do robienia prażonej kukurydzy. Skonstruował ją cukiernik Charles Cretors z Chicago. Dziesięć lat później, w 1895 r., odbyła się pierwsza projekcja filmowa. Było to możliwe dzięki wynalezieniu kinematografu przez braci Lumiere. A więc historia popcornu jest prawie tak długa jak historia kina. Wynalazek Cretorsa był zasilany przez niewielki silnik parowy. Kuleczki kukurydzy podgrzewano w mieszance masła i smalcu. Mechanizm został zaprezentowany szerszej publiczności na światowych targach w 1893 roku. Twierdzili, że jest to rewolucyjny produkt wytwarzany specjalną, opatentowaną metodą. Niestety tej metody nie utrzymano w tajemnicy, ale firma The C. Cretors & Company do dzisiaj należy do czołowych producentów prażonej kukurydzy. Popcorn jest bardzo popularny w kinach, gdzie prawie przed każdą salą kinową można kupić smaczną soloną ale i słodką prażoną kukurydzę. W ostatnich czasach popcorn jest nieodzowną przekąską na przyjęciach z przyjaciółmi czy dla młodzieży.
Jak powstaje popcorn?
Każdy wie,że ziarenka kukurydzy pękają pod wpływem temperatury. To dlatego, że w środku każdego ziarenka znajduje się delikatne bielmo (rodzaj tkanki miękiszowej), z mikroskopijnymi cząsteczkami wody. Podczas prażenia woda zamienia się w parę wodną, rozsadzając ziarenko i wyrzucając bielmo na zewnątrz – w ten sposób otrzymujemy popcorn. Oczywiście nie z każdej odmiany kukurydzy można zrobić popcorn. Do tego celu służy specjalna odmiana, czyli tzw. kukurydza pękająca, pochodząca oczywiście z Meksyku. W zależności od rodzaju ziarna kukurydzy, popcorn może mieć różne kształty – najczęściej jest to motylek lub grzybek. Najlepszymi odmianami na prażoną kukurydzę jest odmiana Płomyk oraz Dobosz.
Ciekawostka !
Podczas II wojny światowej ilość spożywanego popcornu wzrosła trzykrotnie. Wszystko to za przyczyną dużych ilości cukru który trafiał do żołnierzy a co za tym idzie brakowało go w sklepach. Zamiast słodyczy więc ludzie jako przekąskę spożywali popcorn.