Wczytuję dane...

Ciekawe rośliny uprawiane z siewu- Okra

Okra

Kuchnia orientalna zaskarbiła podniebienia wielu z nas. Jednym z warzyw przywiezionych z Afryki jest Okra.

Kwiat Okry

Okra- co to za warzywo?

Okra czyli piżmin jadalny został przywieziony do nas z nad Nilu. Nazywana jest także ketmią jadalną. Jest to warzywo uprawiane od prastarych dziejów w Egipcie zwane kiedyś „lady’s fingers” czyli palcami damy. Okra należy do rodziny ślazowatych a pod względem botanicznym jest kuzynką hibiskusów, tytoniu i kakaowca. Okra jest krzewem osiągającym wysokość około 2 m. Jej owoce to strączki o wydłużonym, wąskim kształcie i zielonym kolorze wypełnione nasionami. Strąki pokryte są meszkiem. Owoce powstają z kwiatów i najlepiej je zebrać po 4-5 dniach od pojawienia się. W takim stanie są najsmaczniejsze. 

Co zawiera Okra?

Najważniejszy jest wysoki poziom witaminy K w łuskach okry. Poza tym okra jest bogata w witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (m.in. witamina B9) i witamina C. W łuskach piżmina spora jest ilość magnezu i manganu, ale bogata jest również w fosfor, potas, sód, wapń i żelazo. To co bardzo ważne dla zdrowej i dietetycznej kuchni mają wielką zawartość antyoksydantów takich jak: ksantyna, luteina i beta-karoten. Okra jest bogata w błonnik przy jednocześnie niskiej zawartości cukrów. Jako warzywo wysokobłonnikowe okra przede wszystkim wspomaga zdrowy metabolizm – stymuluje pracę jelit, opóźnia wchłanianie glukozy i obniża ryzyko zachorowania na rak jelita grubego. Połączenie witamin C i A to naturalny koktajl regenerujący i odmładzający, który stymuluje produkcję kolagenu. Olbrzymia zawartość wit. K wspomaga wchłanianie wapnia a więc ma doskonały wpływ na układ kostny człowieka. Świetnie działa także na krzepliwość krwi. Okra jest polecana kobietom w ciąży, ponieważ witaminy z grupy B a przede wszystkim kwas foliowy wspomaga prawidłowe rozwijanie się dziecka w brzuszku mamy. 

Ketmia jadalna(nasiona)

Jak uprawiać okrę?

Okra jest warzywem o małych wymaganiach glebowych. Z powodzeniem rośnie na podłożach ubogich , jest odporna na suszę. Jest rośliną jednoroczną dlatego też można ją z powodzeniem uprawiać w donicy na balkonie czy tarasie. Nasiona wysiewa się końcem lutego i w ciągu marca w małych doniczkach i należy im zapewnić najlepszą temperaturę, najlepiej powyżej 20 stopni Celsjusza. Można też wysiać okrę w specjalnej mini szklarence. Pod koniec maja, kiedy nie grożą nam już chwilowe spadki temperatur możemy przesadzać ją na stanowiska stałe.

Zastosowanie kulinarne Okry

Do zjedzenia najlepiej wybierać małe, jędrne, zielona łuski okry które łatwo łamią się w pół. Można ja przechowywać w lodówce oraz mrozić. W smaku ketmia jadalna jest neutralna, podobna do bakłażana czy cukinii. Ale jest ona dość śluzowata, ponieważ sok wyciekający z łuski okry jest lepki. Najlepiej smakuje ona w postaci smażonej np. w cieście. z powodzeniem można dodawać ją także do dań mięsnych, sosów, do dań duszonych, grilowanych i gotowanych na parze. Dodana do zupy świetnie ją zagęszcza. Ponieważ jest delikatna najlepiej dodać ją do dania ok. 10 min przed końcem gotowania. Piżmin jest doskonały na surowo jako przekąska lub dodawana do sałatki. Można ją także kisić lub marynować. Ciekawostka jest to, że liście okry również są jadalne- jak botwina.

Sałatka z okrą i awokado

Składniki: 0,5 kg świeżej okry, 1 szt awokado, 1 szt papryczki jalapeno, 0,5 kg pomidorów, 1 szt cebuli, kieliszek soku z cytryny, 50 g sera feta.

Przygotowanie: Tak jak każdą sałatkę kroimy składniki na cząstki wg. swoich upodobań, następnie zalewamy sokiem z cytryny i posypujemy pokruszonym serem feta.

Risotto z okrą i białą kiełbasą

Składniki: 10 szt okry, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 papryczki chili, 2 pomidory, 2 łyżki masła, sok z cytryny, 2 białe kiełbaski, torebka ryżu, sól i pieprz.

Jak zrobić: Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy pokrojoną cebulę, papryczki chili, pokrojone i obrane pomidory, czosnek, okrę oraz białą kiełbasę w plasterkach. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodajemy ryż i wszystko dusimy do miękkości ryżu. Jeśli jest potrzeba można dolać trochę wody. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smacznego!

Risotto z okrą