Aronia - jak najlepiej wykorzystać jej owoce ?
Aronia - krzew o zdrowych i wartościowych owocach. Cierpkie, kwaśne jagody, nie nadają się do bezpośredniego spożycia i wielu z nas nie za bardzo wie co z nimi zrobić? Ponieważ jednak są bardzo wartościowe i zawierają całe mnóstwo łatwo przyswajanych składników odżywczych, warto się nimi zainteresować i spróbować ich uprawy. Co prawda z powodu dużej zawartości garbników owoce aronii nie nadają się do spożycia na surowo, jednak z powodzeniem można z nich przyrządzać przetwory: soki, dżemy, konfitury, przeciery, galaretki, marmolady, a nawet nalewki.
Warto wiedzieć że, po przetworzeniu owoce aronii zachowują większość cennych składników odżywczych.
Oto kilka łatwych przepisów w jaki sposób wykorzystać owoce aronii, a uwierzcie mi, warto !
Kiedy zbierać owoce aronii i jak je przygotować?
Owoce aronii przeznaczone na przetwory, powinny być dojrzałe, zdrowe, jędrne i nie uszkodzone. Najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach lub po zbiorze umieścić na krótko w zamrażalniku, gdyż po przemrożeniu tracą swoją cierpkość.
Zdrowotna nalewka z aronii
1,5 kg owoców aronii należy umyć i osuszyć, przesypać do słoja i dodać 0,5 kg cukru, laskę wanilii oraz kawałek imbiru. Zalać 1 l wódki 40 proc. Odstawić w ciemne, ale ciepłe miejsce na 3-4 tyognie. Po tym czasie nalewkę przecedzić i przelać do butelek, zakorkować i postawić w chłodzie na około pół roku.
Chutney z aronii
Składniki: 3 kg owoców aronii, 6 sporych gruszek, 150 gr cukru, 4 czerwone cebule, 1/2 szkl. octu winnego lub jabłkowego, szczypta kardamonu, 2 ziela angielskie, 2 goździki, szczypta ziaren gorczycy, szczypta imbiru, szczypta soli, masło
Chutney idealnie nadaje się do wielu rodzaju mięs (polecamy szczególnie drób), jak również jako dodatek do kanapek. Ma lekko kwaskowo-słodkawy smak.
Owoce aronii przemrażamy przez ok. 2-3 dni w celu pozbycia się goryczki. Aronię wrzucamy do garnka dodajemy cukier i włączamy na niewielki gaz. W drugim naczyniu rozpuszczamy masło i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Cebulkę dodajemy do aronii. Wkrawamy również obrane gruszki. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Dodajemy do owoców wraz z octem. Dusimy ok 60 minut. Chutney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 min.
Sos z aronii z winem
Składniki: 250 gr konfitury lub dżemu z aronii, kieliszek wytrawnego wina czerwonego, 3 łyżki cukru
W rondelku dusimy konfiturę z winem i cukrem na niewielkim ogniu, do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z mięsem lub serami.
Galaretka aroniowa
Składniki: 1 kg owoców aronii, 0,5 l wody, 1 spora cytryna, 400 g cukru, 4 łyżeczki żelatyny
Galaretka aroniowa idealnie pasuje zarówno do deserów jak i dodatek do sera.Owoce aronii przemrażamy przez ok. 2-3 dni w celu pozbycia się goryczki. Owoce i wodę gotujemy razem z cukrem ok 30 min na wolnym ogniu. Zostawiamy do wystygnięcia.Do masy owocowej dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz namoczoną żelatynę. Podgrzewamy i mieszamy.Gorącą galaretkę przekładamy do wyparzonych słoiczków, które odstawiamy dnem do góry do ostygnięcia.
Kompot z aronii, wiśni i porzeczek
Składniki: 1 szkl. Wiśni, 1 szkl. Aronii, 1 szkl czarnej porzeczki, 6 łyżek cukru, 3 l. wody
Owoce przebieramy i myjemy. Wodę zagotowujemy wraz z cukrem. Możemy dodać cynamon lub cukier waniliowy. Na gotującą się wodę wrzucamy owoce. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10-15 min. Pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia i naciągnięcia.