Wczytuję dane...

Aronia - jak najlepiej wykorzystać jej owoce ?

Nalewka z aronii

Aronia - krzew o zdrowych i wartościowych owocach. Cierpkie, kwaśne jagody, nie nadają się do bezpośredniego spożycia i wielu z nas nie za bardzo wie co z nimi zrobić? Ponieważ jednak są bardzo wartościowe i zawierają całe mnóstwo łatwo przyswajanych składników odżywczych, warto się nimi zainteresować i spróbować ich uprawy. Co prawda z powodu dużej zawartości garbników owoce aronii nie nadają się do spożycia na surowo, jednak z powodzeniem można z nich przyrządzać przetwory: soki, dżemy, konfitury, przeciery, galaretki, marmolady, a nawet nalewki.

Aronia - doskonała na galaretkę

Warto wiedzieć że, po przetworzeniu owoce aronii zachowują większość cennych składników odżywczych.

Oto kilka łatwych przepisów w jaki sposób wykorzystać owoce aronii, a uwierzcie mi, warto !

Kiedy zbierać owoce aronii i jak je przygotować?

Owoce aronii przeznaczone na przetwory, powinny być dojrzałe, zdrowe, jędrne i nie uszkodzone. Najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach lub po zbiorze umieścić na krótko w zamrażalniku, gdyż po przemrożeniu tracą swoją cierpkość.

Zdrowotna nalewka z aronii

1,5 kg owoców aronii należy umyć i osuszyć, przesypać do słoja i dodać 0,5 kg cukru, laskę wanilii oraz kawałek imbiru. Zalać 1 l wódki 40 proc. Odstawić w ciemne, ale ciepłe miejsce na 3-4 tyognie. Po tym czasie nalewkę przecedzić i przelać do butelek, zakorkować i postawić w chłodzie na około pół roku.

Chutney z aronii

Składniki: 3 kg owoców aronii, 6 sporych gruszek, 150 gr cukru, 4 czerwone cebule, 1/2 szkl. octu winnego lub jabłkowego, szczypta kardamonu, 2 ziela angielskie, 2 goździki, szczypta ziaren gorczycy, szczypta imbiru, szczypta soli, masło

Dżem z aronii

Chutney idealnie nadaje się do wielu rodzaju mięs (polecamy szczególnie drób), jak również jako dodatek do kanapek. Ma lekko kwaskowo-słodkawy smak.

Owoce aronii przemrażamy przez ok. 2-3 dni w celu pozbycia się goryczki. Aronię wrzucamy do garnka dodajemy cukier i włączamy na niewielki gaz. W drugim naczyniu rozpuszczamy masło i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Cebulkę dodajemy do aronii. Wkrawamy również obrane gruszki. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Dodajemy do owoców wraz z octem. Dusimy ok 60 minut. Chutney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 min.

Sos z aronii z winem

Składniki: 250 gr konfitury lub dżemu z aronii, kieliszek wytrawnego wina czerwonego, 3 łyżki cukru

W rondelku dusimy konfiturę z winem i cukrem na niewielkim ogniu, do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z mięsem lub serami.

Galaretka aroniowa

Składniki: 1 kg owoców aronii, 0,5 l wody, 1 spora cytryna, 400 g cukru, 4 łyżeczki żelatyny

Galaretka aroniowa idealnie pasuje zarówno do deserów jak i dodatek do sera.Owoce aronii przemrażamy przez ok. 2-3 dni w celu pozbycia się goryczki. Owoce i wodę gotujemy razem z cukrem ok 30 min na wolnym ogniu. Zostawiamy do wystygnięcia.Do masy owocowej dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz namoczoną żelatynę. Podgrzewamy i mieszamy.Gorącą galaretkę przekładamy do wyparzonych słoiczków, które odstawiamy dnem do góry do ostygnięcia.

Kompot z aronii, wiśni i porzeczek

Składniki: 1 szkl. Wiśni, 1 szkl. Aronii, 1 szkl czarnej porzeczki, 6 łyżek cukru, 3 l. wody

Owoce przebieramy i myjemy. Wodę zagotowujemy wraz z cukrem. Możemy dodać cynamon lub cukier waniliowy. Na gotującą się wodę wrzucamy owoce. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10-15 min. Pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia i naciągnięcia.

 

Owoce aronii- kopalnia zdrowia