Szałwia Lekarska (Salvia officinalis) sadzonka
Roślina wieloletnia, wysokości ok. 60 cm. Jest rośliną przyprawową stosowaną do zup, sosów, i potraw mięsnych. Przede wszystkim jednak ma włąściwości lecznicze. Jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym, o działaniu ściągającym. W formie naparu łagodzi stany zapalne jamy ustnej, dziąseł i gardła. W 2001 roku zostala wybrana przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Ziołolecznictwa - ziołem roku. Już od czasów starożytnych - szałwia symbolizuje zdrowie i długowieczność. Egipcjanie dodawali ją do pokarmów - żeby wzmocnić odporność na choroby, a Grecy i Rzymianie - do leczenia problemów ze wzrokiem, utratą pamięci, oraz przy ukąszeniach jadowitego węża.
Szałwia lekarska - uprawa:
Szałwia preferuje stanowiska słoneczne i glebę żyzną o odczynie zasadowym. Jest rośliną mrozoodporną, ale przy srogich zimach - lepiej jest ją okrywać. Powinna być sadzona na miejscach osłoniętych od silnych wiatrów.
Szałwia lekarska zastosowanie:
Szałwia działa przede wszystkim przeciwbakteryjnie. Polecana jest w różnego rodzaju stanach zapalnych. Ponadto, pomaga w problemach układu trawiennego, m.in. we wzdęciach i skurczach jelit. Stosowana jest przy bólach brzucha, nudościach i biegunkach. Herbata z szałwi - dostarcza dużej ilości witaminy B1, dzięki czemy bardzo korzystkie wpływa na pamięć i koncentrację.
Szałwia wykazuje pewne właściwości hamujące potliwość, dlatego też bywa polecana w leczeniu objawów nadmiernego pocenia. Pomaga także w walce z przetłuszczaniem włosów.
Jak stosujemy szałwię?
Doustne stosowanie szałwii najlepiej oprzeć na gotowych herbatkach ziołowych lub tabletkach powlekanych.
Płukanki z szałwii warto stosować w stanach zapalnych dziąseł, jamy ustnej i gardła, a także przy przetłuszczających się włosach.
Wszystkie rośliny puściły listki, zgodne z opisem. polecam