Ruta zwyczajna (Ruta graveolens) sadzonka
Ruta pochodzi z południowo-wschodniej i wschodniej Europy (Bałkany, Bułgaria, Krym), ale jest również uprawiana na terenach Polski. Jest rośliną wieloletnią należącą do rodziny rutowatych. W starożytności - była uważana za roślinę świętą. Wierzono, że możne ona uchronić przed rzuceniem złego uroku. Dorasta do 100 cm wysokości i charakteryzuje się wzniesionym pokrojem. Jej dolne części z czasem drewnieją. W liściach o zaokrąglonym kształcie znajdują się olejki eteryczne. Jest uprawiana jako roślina ozdobna o zastosowaniu leczniczym. Kwitnie na żółto w drugim roku od wsiania.
Ruta zwyczajna to obowiązkowa pozycja w każdym zielniku.
Ruta zwyczajna - uprawa:
Ruta preferuje stanowiska słoneczne i glebę żyzną o odczynie zasadowym. Jest rośliną mrozoodporną, ale przy srogich zimach - lepiej jest ją okrywać. Powinna być sadzona na miejscach osloniętych od silnych wiatrów. Po przekwitnieniu, należy ją przyciąć, co zapewni jej gęsty z zwarty pokrój. To właśnie przycinanie jest podstawą jej pielęgnacji. Co wiosnę - przycinamy jej pędy - i jeżeli roślina aż nadto rozrasta się na boki - rozsadzamy ją i sadzimy w odległości co półmetra.
Ruta zwyczajna zastosowanie:
Ruta wykazuje działanie rozkurczowe, uspokojające i wzmacniające naczynia krwionośne. Jest dobrym środkiem wpomagającym apetyt i łagodzącym dolegliwości żołądkowe. Bywa stosowana w leczeniu żylaków. Wzmacnia mięśnie oka, leczy zapalenie spojówek i zaćmę. Działa uspokajająco, zminiejsza objawy stresu i nerwowości. Jest pomocna przy walce z nadprogramowymi kilogramami, zmniejsza też magazynowanie wody w organizmie. Używana w zbyt duzych ilościach - staje się toksyczna.
Jest zimozielona także polecamy ja do uprawy jako roślina pokojowa - bedzie wspaniałą ozdobą mieszkania.
Ze względu na intensywny zapach - jest cenną przyprawą np. do mięs, sałatek i sosów. Wykorzystywana jest w kuchni orientalnej.
Ruta odstrasza ślimaki, koty i żaby...