Reihi - lakownica lśniąca (Ganoderma lucidum) grzybnia w kostce do uprawy domowej ~3kg)
Reishi należy do skarbów medycyny chińskiej. Robi się z niego napary, wyciągi, ekstrakty. To jeden z najstarszych i najwartościowszych grzybów znanych człowiekowi. W publikacjach medycznych został sklasyfikowany na pierwszym miejscu spośród 120 roślin mających istotne znaczenie dla organizmu człowieka. W Japonii jest ten grzyb stosowany od tysięcy lat w leczeniu przeróżnych chorób przewlekłych. Wszyscy nazywają go grzybkiem nieśmiertelności.
Owocniki tworzące się w naturze są płaskie, prawie koliste lub nerkowate, na krótszym lub dłuższym bocznym trzonie. Kapelusz jest barwy czerwonej do wiśniowo-brązowej, a starszy czerwono-brązowo czarny, błyszczący jakby lakierowany. Brzeg owocnika jest charakterystycznie jasny, barwy białej lub żółtej. Miąższ jest twardy, po wyschnięciu zdrewniały. Grzyb wygląda jakby był wykonany z laki, stąd też wzięła się jego polska nazwa. Na świecie istnieje wiele odmian lakownicy lśniącej, które różnią się zabarwieniem owocników - od żółtego, poprzez czerwony, purpurowy do prawie czarnego.
Reishi uprawa z kostki
1. Kostkę należy przechowywać przez 3/5 dni w temperaturze 10-18 °C a następnie zdjąć folię- ale nie całą - worki otwiera się w górnej części lub całkowicie odcina folię do poziomu górnej powierzchni podłoża.resztę worka należy zostawić, inaczej podłoże będzie szybko wysychało.
W pomieszczeniu w którym substrat będzie plonował należy utrzymać wysoką wilgotność oraz dostęp świeżego powietrza i światła przez ok 8/12 godzin dziennie.
Nie należy wystawiać kostki na bezpośrednie działanie słońca.
W pomieszczeniu, w którym substrat będzie plonował należy utrzymywać temperaturę na poziomie 13-18 °C.
2. Owocniki są gotowe do zbioru kiedy mają intensywnie wybariwony środek a brzegi są bardzo jasne, zwykle są też błyszczące. Przyblaknięcie lub szarzenie oznacza starzenie się owocnika.
Grzyby usuwamy całe razem z nóżkami, pozostawienie ich części na substracie może powodować gnicie.
3. Po zakończeniu pierwszego zbioru należy substrat oczyścić z pozostałości po zerwanych trzonkach grzybów i innych nieczystości. Dajemy substratowi odpocząć przez ok 2 tygodnie, trzymamy go wtedy w wilgotnym i ciepłym miejscu (ok 20°C), najpierw okrywamy go workiem, ale tak aby był dostęp powietrza. Im dłuższa jest faza spoczynku tym większy będzie następny plon.
4. Po odpoczynku naszą kostkę musimy aktywować - czyli pobudzić grzybnię do ponownego zawiązania owocników. Jak to zrobić ? To bardzo proste. Konieczne przeprowadzenie tzw. szoku, czyli radykalnie obniżyć temperaturę o co najmniej 6 °C przez kilka dni. Zdejmujemy worek i wstawiamy kostkę do chłodnego pomieszczenia. Możemy też kostkę włożyć na 1/ 2 doby do lodówki.
5. Jeżeli stwierdzimy, że kostka jest lekka i sucha należy włożyć ją jeszcze do chłodnej wody na kilka godzin.
6. Formowanie owocników trawa ok 10-14 dni w tym czasie utrzymujemy wilgotność w granicach 70/80%. Po czym znowu możemy cieszyć się świeżymi grzybkami.
7. Uprawę Reishi prowadzi się na 2/3 rzuty. W pierwszym rzucie plon wynosi zwykle od 150-350 g świeżych grzybów z 1 kg wilgotnego podłoża. Kolejny rzut stanowi od 25 do 30 % pierwszego.
Właściwości lecznicze Reishi
Istnieje wiele badań potwierdzających zbawienne działanie Reishi na nasz organizm, Japończycy ogłosili tego grzyba wręcz lekarstwem na raka.
- stosuje się go w leczeniu nowotworów piersi, macicy, prostaty, żołądka, nerek, wątroby, trzustki, mózgu, przełyku, gardła, płuc, okrężnicy
- pomaga w leczeniu schorzeń układu sercowo-naczyniowego
- pomaga w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi oraz obniża poziom cholesterolu we krwi
- pomaga na przewlekły katar i zapalenie zatok
- skuteczny w leczeniu przewlekłego zapalenia oskrzeli, astmy oskrzelowej oraz innych chorób o podłożu alergicznym
- posiada wszechstronne działanie przeciw wirusowe oraz przeciw bakteryjne
- opóźnia procesy starzenia organizmu
- stosuje się również w procesie leczenia zapalenia opon mózgowych
- ma ogólnie wzmacniające działanie, pomaga również na bezsenność i nerwowość
Reishi zastosowanie
Raczej nie spożywa się go w takiej postaci jak inne grzyby, ale można przygotować domowe lecznicze "przetwory" z tego grzybka. Jego struktura jest podobna do drewna, dlatego tradycyjne gotowanie nie wchodzi w grę.
Wielu ludzi przygotowuje z niego po prostu herbatkę. Reishi możemy suszyć i przygotowywać z nich napary a nawet nalewki. Taka nalewka pomoże na bezsenność. Co ważne w przeciwieństwie do wielu leków „nasennych” reishi nie powoduje uczucia otępienia w godzinach porannych następnego dnia. Oczywiście jak z każdym tego typu produktem spożywczym nie należy przesadzać. Dzieci nie powinny go spożywać a kobiety w ciąży skonsultować dawkowanie z lekarzem.
Grzybnia produkowana jest na bieżąco i wysyłane do klienta świeża - ze względu na specyfikę produktu czas realizacji może się wydłużyć.