Melon Malaga F1 nasiona 0,5g
Cena regularna:
towar niedostępny
Melon Malaga F1 (Cucumis melo) nasiona 0,5g
Melon - wraz z arbuzem, dynią, ogórkiem i cukinią - zaliczany jest do jednorocznych roślin dyniowatych. Ten wyjątkowo smaczny owoc znany był już kilkaset lat temu. Jednak melon wciąż ewoluuje. Istnieje wiele odmian tego owocu, a w wyniku krzyżowania ciągle powstają nowe, różniące się od siebie kształtem, wielkością, kolorem miąższu, a przede wszystkim smakiem. Wszystkie odmiany są niskokaloryczne i bogate w witaminy A i C oraz w składniki mineralne, zwłaszcza w potas.
Melon Malaga jest odmianą melona, doskonale przystosowaną do uprawy w Polsce. Jest niezwykle odporna na niskie temperatury i nie należy jej uprawiać wyłącznie pod osłonami. Melony mają niemal idealnie kulisty kształt. Ich skórka jest wyraźnie zebrowana, a dojrzałe owoce osiągają wagę od 1 do 1,5 kg. Miąższ jest bardzo słodki i ponadprzeciętnie soczysty, dość gruby, ma intensywnie pomarańczowy kolor.
Melony były znane już w starożytności. Grecy i Rzymianie doceniali ich walory smakowe, a z czasem trafiły również do Środkowej Europy. W Polsce były uprawiane od XIX wieku. Istnieje bardzo wiele odmian tego owocu, które różnią się wielkością, kształtem, kolorem miąższu, smakiem, a w wyniku krzyżowań ciągle powstają nowe odmiany. Do naszego kraju melony sprowadziła królowa Bona. Melony są bardzo rzadko uprawiane w Polsce, chociaż coraz częściej doceniamy ich odżywcze i smakowe właściwości oraz właściwości lecznicze.
Melon Malaga uprawa
Nasiona wysiewamy po 2-3 nasiona do doniczek o średnicy 8-10 cm pod koniec kwietnia. Sadzimy do gruntu lub pod folią w drugiej połowie maja w rozstawie 80x50 cm. Wysadzamy rozsadę w fazie 4-5 liści. Przed posadzeniem do gruntu rośliny hartujemy. Uprawiamy w pierwszym roku po oborniku, na glebie łatwo nagrzewającej się, próchniczej i żyznej.
Melon Malaga zastosowanie
Melony wspaniale komponują się w sałatkach, kompotach i deserach. Robi się z nich lody, zupy na zimno oraz sorbety. Niektóre gatunki można również marynować i dusić. Natomiast przecier z miąższu jest znakomitym dodatkiem do gęstych drinków i ponczów owocowych. Kawałki melona z cieniutkimi plastrami szynki parmeńskiej to jedna z najbardziej znanych przystawek na świecie.

Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


10,75 zł