Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) Sadzonka
Roślina pochodzi z krajów śródziemnomorskich, znany był już w starożytności. Sama nazwa hyzop - oznacza 'święte ziele' i zamiłowaniem był używany do rytualnych oczyszczeń. Jest rośliną wieloletnią (podkrzew) wyrastającą do wysokości 50-100 cm. Aby hyzop utrzymywal ładny i zwarty pokrój, warto go przycinac zaraz po przekwitnięciu. Wieloletnią, ale nie długowieczną. Ładnie będzie się prezentował przez pierwsze 4-5 lat, a potem.. Potem obok niego wyrosną młode rośliny (hyzop nasiewa się sam) i bedą mogły godnie zastąpić to co starsze i już przerzedzone. Na sztywnych łodygach wyrastają wąskie i spiczaste liście skierowane ku gorze. Kwiaty pojawiają się od czerwca do października - są niepozorne i o niebieskim odcieniu. Ze względu na śródziemnomorskie pochodzenie Hyzopu - jego wymagania odnośnie gleby w której ma rosnąć - są niewielkie. Z pewnością uda się w każdym ogrodzie. Ziele zawiera olejek eteryczny w skład którego wchodzi wiele związków m.in. beta- pinen, alfa- pinen, alfa- terpinen, pinokamfen, metylomirtenol. Poza nimi hyzop lekarski zawiera także garbniki, kwasy organiczne oraz sole mineralne.
Hyzop lekarski uprawa:
Najczęściej uprawia się hyzop z nasion, a starsze rośliny można również dzielić. Nasiona sieje się wprost do gruntu w kwietniu w rzędy co 40 cm, w ilości 4-6 g na 10 m2. Nasiona przykrywa się centymetrową warstwą gleby. Hyzop wymaga słońca i gleby bogatej w wapń. Rozwój siewek jest początkowo powolny i w pierwszym roku roślina wytwarza jedynie pędy zielne. Kwitnienie zaczyna w drugim roku wegetacji i powtarza co roku.
Zbioru własnych nasion dokonuje się na przełomie sierpnia i września.
Hyzop lekarski zastosowanie:
Ziele hyzopu, ścięte w czasie kwitnienia i wysuszone, stosowane jest jako lek przy chorobach dróg oddechowych, środek poprawiający trawienie, moczopędny i zmniejszający pocenie. Zażywa się go w postaci naparu sporządzonego z l łyżki ziela i 2 szklanek wrzątku. Napar pije się 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki. Ostry gorzkawo-cierpki smak i silnie kamforowy zapach sprawiają, że suszone listki hyzopu są świetną przyprawą do tak zwanych mdłych potraw, jak zupa ziemniaczana i fasolowa, twaróg, pasztet, pieczeń cielęca. Ziele i olejek hyzopu są również stosowane jako zaprawa do likierów i wina (do wermutu). Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
-
Wysokość sadzonki:
-
Pojemność doniczki:
-
Grupa roślin / Forma:
-
Siła wzrostu:
-
Docelowa wysokość:
-
Ph podłoża:
-
Rodzaj gleby:
-
Pora kwitnienia:
-
Mrozoodporność:
-
Kolor kwiatów:
Realizacja zamówienia bez zarzutu, roślina zgodna z opisem, bardzo dobrze zapakowana. Świetnie się przyjęła i rośnie pięknie i zdrowo. Polecam!