Hyzop lekarski sadzonka C1
Cena regularna:
towar niedostępny
Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) Sadzonka
Roślina pochodzi z krajów śródziemnomorskich, znana była już w starożytności. Sama nazwa hyzop oznacza 'święte ziele' i była używana do rytualnych oczyszczeń. Jest rośliną wieloletnią (podkrzew) wyrastającą do wysokości 50-100 cm. Aby hyzop utrzymywał ładny i zwarty pokrój, warto go przycinać zaraz po przekwitnięciu. Jest wieloletni, ale nie długowieczny. Ładnie będzie się prezentował przez pierwsze 4-5 lat, a potem obok niego wyrosną młode rośliny (hyzop nasiewa się sam) i będą mogły godnie zastąpić to, co starsze i już przerzedzone. Na sztywnych łodygach wyrastają wąskie i spiczaste liście skierowane ku górze. Kwiaty pojawiają się od czerwca do października - są niepozorne i o niebieskim odcieniu. Ze względu na śródziemnomorskie pochodzenie hyzopu jego wymagania odnośnie gleby, w której ma rosnąć, są niewielkie. Z pewnością uda się w każdym ogrodzie. Ziele zawiera olejek eteryczny, w skład którego wchodzi wiele związków, m.in. beta-pinen, alfa-pinen, alfa-terpinen, pinokamfen, metylomirtenol. Poza nimi hyzop lekarski zawiera także garbniki, kwasy organiczne oraz sole mineralne.
Hyzop lekarski uprawa
Najczęściej uprawia się hyzop z nasion, a starsze rośliny można również dzielić. Nasiona sieje się wprost do gruntu w kwietniu w rzędy co 40 cm, w ilości 4-6 g na 10 m². Nasiona przykrywa się centymetrową warstwą gleby. Hyzop wymaga słońca i gleby bogatej w wapń. Rozwój siewek jest początkowo powolny i w pierwszym roku roślina wytwarza jedynie pędy zielne. Kwitnienie zaczyna w drugim roku wegetacji i powtarza co roku. Zbioru własnych nasion dokonuje się na przełomie sierpnia i września.
Hyzop lekarski zastosowanie
Ziele hyzopu, ścięte w czasie kwitnienia i wysuszone, stosowane jest jako lek przy chorobach dróg oddechowych, środek poprawiający trawienie, moczopędny i zmniejszający pocenie. Zażywa się go w postaci naparu sporządzonego z 1 łyżki ziela i 2 szklanek wrzątku. Napar pije się 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki. Ostry gorzkawo-cierpki smak i silnie kamforowy zapach sprawiają, że suszone listki hyzopu są świetną przyprawą do potraw, jak zupa ziemniaczana i fasolowa, twaróg, pasztet, pieczeń cielęca. Ziele i olejek hyzopu są również stosowane jako zaprawa do likierów i wina (do wermutu). Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Bezpieczna wysyłka

Szczegóły

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


7,20 zł

17,99 zł

11,99 zł

23,09 zł

44,50 zł