Czosnek zimowy Harnaś CEBULKI 500g (ok. 5/8 szt. główek)
Czosnek zimowy Harnaś jest najpopularniejszą spośród polskich odmian czosnku. Ta odmiana o niezwykle intensywnym aromacie została doceniona otrzymując złoty Medal Polagra Farm na MTP w 2007 roku oraz tytuł laureata AGRO POLSKA.
Czosnek zimowy Harnaś jest odmianą wczesną, dającą wysokie plony. Tworzy dość duże, szare główki, złożone z ząbków okrytych fioletową łuską - główka składa się z 8-13 ząbków. Intensywnie zielone liście Czosnku zimowego Harnaś mają pokrój wzniesiony, o średniej długości i szerokości. Pęd kwiatostanowy jest średnio długi, wyprostowany albo lekko zakrzywiony, z cebulkami powietrznymi wzdłuż pędu. Harnaś jest odmianą strzałkującą tj. wytwarza pędy kwiatostanowe z cebulkami powietrznymi. Główki tej odmiany są słabo pokryte łuskami, dlatego nie nadają się do bardzo długiego przechowywania.
Prawidłowa uprawa Czosnku zimowego:
Czosnek zimowy Harnaś najlepiej rośnie na przepuszczalnej ziemi, bogatej w próchnicę, o odczynie obojętnym. Jest rośliną trwałą, dobrze znosi niskie temperatury i może zimować w gruncie. Bardzo ważne przy uprawie czosnku jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności - utrzymująca się susza może prowadzić do zmniejszenia plonów. Warunkiem powodzenia jesiennego sadzenia jest dobre ukorzenienie przed nadejściem mrozów. Po okresie zimowym Czosnek ozimy Harnaś zaczyna wzrost przy temp. 3-5 'C. W lipcu czosnek powinien osiągnąć dojrzałość zbiorczą - przebrane główki dosuszamy w przewiewnym miejscu.
Ilość ząbków w główce: 8-13
Rozstaw sadzenia: 10-15 cm
Termin sadzenia: X/XI
Zbiory: VII (zimuje)
Norma wysadzania: 1kg/10m2
Jak wykorzystać Czosnek? Domowe sposoby na przeziębienie:
Czosnek zimowy Harnaś to, obok cebuli, jedna z najpopularniejszych roślin przyprawowych i leczniczych. Jeśli czujesz, że łapie Cie przeziębienie, wówczas sięgnij po czosnek - prawdziwego pogromcę najróżniejszych zarazków. Jego działanie jest tak silne, że wystarczy kilka minut by rozprawił się skutecznie z atakiem wirusów. Najlepiej spożywać go na surowo. Czosnek można dodawać do potraw, najlepiej na końcu ich przygotowania, albo stosować sprawdzone przepisy z jego udziałem: nalewki, mleko z czosnkiem i miodem, masło czosnkowe, czy też syrop z czosnku i miodu.