Sumin nawóz do borówek 1kg
Nawóz do borówek to wyjątkowy preparat, który zapewnia prawidłowe odżywienie i wzrost roślin tego gatunku. Forma składników pokarmowych w nawozie jest kluczowa dla skutecznego pobierania składników przez borówki oraz dla ich prawidłowego funkcjonowania.
Przewaga fosforu i potasu w stosunku do azotu zawartego w nawozie gwarantuje obfite kwitnienie i owocowanie borówek, a także zapewnia wysoką jakość ich owoców zarówno do spożycia jak i przetworzenia. Każda granulka nawozu zawiera deklarowane składniki pokarmowe, co pozwala na równomierne rozmieszczenie ich na powierzchni gleby i zapewnia optymalne warunki dla wzrostu i rozwoju roślin. Dzięki nawozowi Sumin do borówek Twoje borówki będą zdrowe, silne i pełne aromatu, a Twój ogród zyska piękny, soczysty wygląd.
Po więcej informacji zapraszamy na naszego bloga. Temat: Q&A Co należy wiedzieć o borówce amerykańskiej? Znajdziesz tu odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Sumin nawóz do borówek 1kg zastosowanie:
Przed posadzeniem borówek wymieszaj glebę z torfem kwaśnym lub korą i trocinami drzew iglastych w stosunku 1:1 i dodaj 50-100 g nawozu SUMIN na 100 l podłoża. Otrzymane podłoże powinno mieć kwaśny odczyn tj. pH w granicach 3,5-4,0. Po posadzeniu borówek, należy rozsiewać 20-50 g nawozu (maksymalna roczna dawka) na 1 m2 gleby wokół rośliny w kilku dawkach. W kilku dawkach podzielonych, co miesiąc – dwa, aż do końca sierpnia (np. dolna zalecana ilość 20 g w 3 dawkach: 5 g w marcu – kwietniu, 10 g w maju – czerwcu, 5 g w lipcu – sierpniu). Używaj miękkiej wody do podlewania roślin, a w przypadku braku nawadniania, zalecane dawki należy zmniejszyć o połowę. Gleby ubogie w składniki pokarmowe wymagają wyższych dawek nawozu, a gleby żyzne - niższych.
Nawóz NPK (Ca, Mg, S) 5-6-10-(2-5-25) z Borem (B), Miedzią (Cu), Żelazem (Fe), Manganem (Mn), Molibdenem (Mo) oraz Cynkiem (Zn)
Nawóz stosujemy jeśli podłoże jest za mało kwaśne, tzn. ma:
- pH powyżej 4 – borówki, różaneczniki
- azalie
- wrzosy
- paprocie
- pH powyżej 5 – iglaki
- pH powyżej 5,5 – hortensje
- pH powyżej 6 – porzeczki
- pH powyżej 6,5 – truskawki i poziomki
- pH powyżej 7 – warzywa korzeniowe
- pomidory i papryka
- żywopłoty
- liściaste
- drzewa i krzewy ozdobne
- drzewa owocowe
- pH powyżej 7,5 – seler, burak ćwikłowy, cebula
- pH powyżej 8 – dyniowate, kapustne