Morwa biała wraca do łask - cudowne właściwości morwy.
Dziś kilka słów o morwie, która znów zaczyna wracać do łask.
Ojczyzną morwy są Chiny. Od ponad 4500 jest tam uprawiana i chętnie wykorzystywana, a jej cudowne właściwości nikogo już specjalnie nie dziwią, bo są czymś normalnym, wpajanym niemal od kołyski. Morwa używana jest tam zarówno w celach medycznych, jak i kulinarnych.
W Europie - znana jest zdecydowanie krócej, bo od XI wieku. Jednak wydawać się może, że współczesny europejski świat na lata o niej zapomniał. A szkoda...
Owoce morwy białej pojawiają się mniej więcej w połowie lata.
Z wyglądu - podobne są do owoców jeżyny - występują jednak (w przypadku morwy białej) w białym kolorze. Mają długość około 2 cm, więc są stosunkowo drobne. Ich smak jest słodki, a wręcz nawet - delikatnie mdły.
Niech to Was jednak nie zrazi, bo w tych owocach drzemie prawdziwa moc.
Owoce morwy są niskokaloryczne, więc mogą stać się zdrową przekąską - nawet dla osób znajdujących się na diecie. W 100 g owoców - znajdujdziemy 102 kcal.
Co zawierają? Jest tego troszkę ;)
Np. glukozę, fruktozę, maltozę, sacharozę oraz kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy). Dzięki flawonoidom, których też w morwie nie brakuje - z naszego organizmu usuwane są wolne rodniki. Działają więc też przeciw-nowotworowo. W medycynie naturalnej owoce morwy są wykorzystywane m.in do oczyszczania organizmu, działają lekko przeczyszczająco - więc pomagają przy zaparciach. Mają też działanie moczopędne oraz przeciwgorączkowe. Są naturalnym antybiotykiem.
Morwa biała to roślina idealna dla cukrzyków, ponieważ nawet liście - pomagają utrzymać w organizmie właściwy poziom cukru.
Najważniejszy związek który zawierają liście morwy to DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina). Jego działanie polega na spowalnianiu rozkładu zawartej w żywności skrobi na cukry proste, takie jak glukoza, co z kolei prowadzi do obniżenia poposiłkowej hiperglikemii.
Liście morwy powodują także zmniejszenie się odkładania tkanki tłuszczowej - dzięki czemu są chętnie wykorzystywane przy różnych dietach odchudząjacych.
Wyciąg z liści działa przeciwzapalnie oraz chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem, obniża stężenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Natomiast korzeń morwy, a dokładniej mówiąc - wyciąg z korzenia - jest bardzo dobrym środkiem na kaszel, bronchit, astmę, a także posiada właściwości przeciwdziałające rozwojowi nowotworów.
Może warto się skusić na taką morwę?
Pozdrawiam
P.