Wczytuję dane...

Które warzywa odchudzają? Mam kilka propozycji:

Od kilku lat możemy zauważyć bardzo duże zainteresowanie prawidłową dietą i zdrowym stylem życia Bycie fit, jest niezwykle modne (pomijając już fakt - że również bardzo zdrowe).

Coraz częściej zauważamy wpływ diety - na nasze samopoczucie i zdrowie. Bycie fit zaczyna się w kuchni, a kończy na aktywności fizycznej.

Jeszcze kilka lat temu, mało kto z naszych rodaków przykładał wagę do prawidłowej diety. Inna sprawa, że produktów spożywczych  oferowanych w sklepach było mniej i nie były tak przetworzone jak teraz.

Potem nastąpiła fala fast foodów i rynek został zalany produktami w stylu Mc Donalds'a. No i przybyło parę kilo tu i ówdzie.

A teraz - z powrotem wracamy do korzeni... i zaczynamy doceniać to, czym obdarza nas Matka Natura.

Wśród różnych produktów, które znaleźć możemy na stoiskach ze zdrową żywnością - myślę że przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na warzywa, bez których żadna dieta po prostu nie ma sensu.

O ich magicznych właściwościach z pewnością można by napisać książkę.

Dlaczego warto jeść warzywa?

Banalne pytanie, ale nad odpowiedzią trzeba się troszkę zastanowić. Warzywa trzeba jeść - bo są zdrowe ;)

Też.. ale... Musimy pamiętać, że warzywa to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają składniki, które są łatwo przyswajalne przez organizm. A jak wiadomo - witaminy - chronią organizm przed infekcjami. To ich podstawowa funkcja - wspomaganie układu odpornościowego.

Warzywa są źródłem witamin -  A, C oraz E, pełniących rolę naturalnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed działaniem wolnych rodników - czyli - sprawiają że czujemy się młodo i jednocześnie opóźniają procesy starzenia. Ze względu na dużą ilość wody - doskonale nawadniają i gaszą pragnienie. No i coś co nas interesuje najbardziej - pozwalają utrzymać szczupłą sylwetkę. 

Wśród warzyw, którymi warto zainteresować się na poważnie, jeżeli tylko chcemy wygrać walkę z nadprogramowymi kilogramami - z pewnością na szczególną uwagę zasługują:

Papryczki Chili - które zawierają bardzo ważny składnik przyspieszający metabolizm. Kapsaicyna - bo o niej mowa - przyspiesza też spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiega odkładaniu się nowej. Wspomaga też pracę serca i obniża poziom złego cholesterolu we krwi.  

Ogórki - po pierwsze - mają bardzo mało kalorii. Po drugie - przyspieszają metabolizm.  Po trzecie - oczyszczają organizm i działają detoksykująco. Po 4 - działają moczopędnie. 

Kalafior - przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. 100 g - ma tylko 20 kalorii. 

Cukinia - to prawdziwa skarbnica błonnika, więc korzystnie wpływa na przemianę materii.

Kapusta - nie można o niej zapomnieć. w 100 g - 29 kalorii, więc idzie łeb w łeb z kalafiorem. Poprawia perystaltykę jelit i reguluje trawienie. Mało tego - pomaga zwalczać cellulit. 

Seler naciowy - idealny do sporządzania zielonych koktajli. Seler zawiera dużo witamin (m.in. A, z grupy B, C, PP i E), a także sód, potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń oraz błonnik usprawniający perystaltykę jelit.  w łodydze - znajduje się aż 9 kalorii. W korzeniu - 70 kalorii. 

Pomidor - 15 kalorii w 100 gr. To całkiem niezły wynik :) Oprócz tego, że  stanowią jedno z najlepszych źródeł likopenu – karotenoidu, któremu przypisuje się działanie przeciwnowotworowe, to jeszcze sprawiają, że nasza waga spada. 

Sałata  - 14 kalorii w 100 gr. Jest więc niskokaloryczna. Jest również cennym źródłem błonnika. Reguluje trawienie oraz oczyszcza jelita ze złogów i produktów przemiany materii. I co oczywiste - przyspiesza przemianę materii. odkwasza i reguluje poziom pH w organiźmie. Mało tego.. działa bakteriobójczo oraz poprawia funkcjonowaniu układu trawiennego. Działa też moczopędnie, a co za tym idzie - pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Jest tego troszkę, prawda? No i pamiętajmy, że żadna dieta nie może się obejść bez sałaty.

Mam nadzieję, że rady i informacje - okazały się pomocne.

Pozdrawiam

P.