Uprawa czosnku niedźwiedziego.
Dziś kilka słów na temat czosnku niedźwiedziego i jego niemal magicznych właściwości.
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum), znany jest także pod nazwą - czosnek cygański, czosnek leśny, dziki lub cebula czarownic.
To roślina, której właściwości znane i doceniane są już od czasow średniowiecznych.
Czosnek niedźwiedzi - możemy spotkać w lesie - w cienistych i wilgotnych zakamarkach w pobliżu korzeni drzew czy przy kamieniach.
Wedle starych legend - nazywany jest niedźwiedzim, ponieważ to własnie nim miały się posilać niedźwiedzie po przebudzeniu z zimowego snu.
Ze względu na to, że w Polsce czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną - nie można go zbierać w lasach czy na polach.
Czosnek preferuje stanowisko wilgotne, półcieniste lub cieniste, świetnie rośnie sadzony w kępkach, zwłaszcza pod drzewami no i jest jest całkowicie mrozoodporny.
Nie ma z nim większego problemów, a w sprzedaży są dostępne zarówno nasiona jak i cebulki tego cudu.
Więc... zamiast szabrować po lasach - niewielkim nakładem sił i środków - możemy go sobie uprawiać w zakątkach własnego ogrodu.
Czosnek lubi gleby żyzne, próchniczne o umiarkowanej wilgotności. Stanowisko - koniecznie - zacienione.
Dobrze, jeżeli wysadzimy go pod koronami drzew. Musimy też pamiętać, że czosnek jest rośliną bardzo ekspansywną.
Z roku na rok będzie się nam sam nasiewał i zajmował coraz większy obszar. Wybierają więc dla niego miejsce - weźmy ten fakt pod uwagę.
Z drugiej strony - pomijając wartości odżywcze - czosnek niedźwiedzi świetnie sprawdzi się tez jako wczesno-wiosenna roślina okrywowa, ożywiająca po zimowy krajobraz.
Podlewamy go z umiarem - bo w przelanych glebach - cebulki zaczną nam po prostu gnić.
Roślina wschodzi czasem już w lutym, głównie jednak w marcu. Jej czas kwitnienia przypada na przełom kwietnia i maja i wówczas spomiędzy liści pojawiają się białe kwiaty.
Częścią jadalną czosnku niedźwiedziego są wszystkie jego części - choć niewątpliwie największą popularnością cieszą się jego liście.
Przypominają one swoim wyglądem liście konwalii i wyrastają z cienkiej podłużnej cebulki. Zbiera się je zanim roślina zakwitnie tj. od marca do końca maja. W czerwcu liście obumierają i nie ma po nich śladu.
Liście czosnku niedźwiedziego są spożywane tylko w stanie świeżym - suszone (jeżeli zmienią kolor z zielonego na żółty) lub gotowane tracą większość aromatu. Można je zamrażać.
Po roztarciu - wydzielają zapach tradycyjnego i dobrze nam znanego czosnku, jednak w przeciwieństwie do niego - nie pozostawiają nieprzyjemnego zapachu na długie godziny.
W postaci świeżej, drobno pokrojony jest doskonałym dodatkiem do zup , sałatek i kanapek.
Liście działają oczyszczająco i wzmacniająco na nasz organizm.
Zawierają olejki eteryczne, których najważniejszym elementem jest aktywna siarka - pomagająca pozbyć się metali ciężkich, pestycydów, herbicydów oraz wszelkich związków toksycznych.
Doskonale pielęgnuje skórę, włosy i paznokcie, jest skutecznym antidotum na trądzik. Czosnek zawiera też Adeozynę - która obniża poziom złego cholesterolu i korzystnie wpływa na pracę serca.
Teoretycznie można też spożywać cebule czosnku niedźwiedziego ale są one bardzo małe. Można je marynować, albo zrobić z nich nalewkę.
Kiedy późną wiosną na czosnku zaczynają pojawiać się kwiaty - to oznacza - że liście straciły już swoje właściwości lecznicze.
Jednak kwiaty mogą być używane w taki sam sposób jak liście. Mają nieco mocniejszy smak i mogą być używane jako jadalny element dekoracyjny w sałatkach lub innych posiłkach.
Myślę, że jest to roślina, którą warto zainteresować się na poważnie.
Pozdrawiam
P.