Nalewki z malin - sprawdzone przepisy
Pyszne, soczyste i aromatyczne maliny ! A przede wszystkim zdrowe ! Maliny to owoc który uwielbiamy jeść na świeżo ale także jest wspaniałym dodatkiem do deserów, lodów oraz sosów owocowych. Ale dzisiaj, coś specjalnego specjalnie dla Was ! Dzisiaj zrobimy cudowanie rozgrzewającą – nalewkę z malin ! Te wspaniałe owoce cenione są też przez dietetyków i zielarzy, ponieważ maliny (zarówno ich owoce, jak i liście) zawierają bardzo dużo witamin i minerałów - z magnezem, wapniem i żelazem na czele, a także wiele innych wartościowych dla zdrowia substancji.
Maliny doskonale sprawdzają się jako składnik diety odchudzającej - spalają tkankę tłuszczową. Takie właściwości malina zawdzięcza jednemu ze swoich składników – ketonowi malinowemu, który obniża wagę komórek tłuszczowych i usprawnia metabolizm organizmu. Ponadto słodkie owoce malin stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn i przyspieszają trawienie pokarmów, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zaparć i wzdęć. Dzięki obecności kwasu salicylowego i benzoesowego maliny są uznawane za naturalną aspirynę.Owoce malin mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe oraz antybakteryjne i antywirusowe. Malina zwalcza pierwsze objawy przeziębienia i grypy, obniża gorączkę oraz pomaga pozbyć się bólu gardła. W dodatku malina obniża ciśnienie tętnicze, przez co polecane są przy nadciśnieniu i innych schorzeniach układu krążenia.
Ale maliny właśnie doskonale sprawdzają się jako owoc na nalewki, które są cudownie słodkie i aromatyczne – i zdrowe oczywiście ! Podam Wam więc dzisiaj kilka przepisów na smaczne nalewki !
Nalewka z malin na miodzie
Składniki:
3 kg malin
1.5 litra spirytusu
1.5 litra wódki
1.5 kg cukru
0.75 kg miodu
Maliny myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Suche wkładamy do słoików i zasypujemy cukrem. Dodajemy także miód, a następnie całość zalewamy spirytusem oraz wódką. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni w zacienione miejsce – ale o nim nie zapominamy. Co 2 dni delikatnie potrząsamy słoikami przez około 1 minutę każdym. Po 6 tygodniach zawartość słoików należy przefiltrować a uzyskaną nalewkę zlać do butelek i ponownie odstawić na w zacienione miejsce - na okres minimum 2 miesięcy. Smacznego !
Nalewka z malin z cytryną
1 kg malin umyć i osuszyć, następnie 2 cytryny pokroić w plastry i wszystko razem włożyć do słoika o pojemności 2-3 litry. Wsypać 1 kg cukru i całość zalać alkoholem ( 0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki 40% ). Słoik szczelnie zakręcić i odstawić w zacienione miejsce na 6 miesięcy, od czasu do czasu wstrząsać słoikiem aby cukier dobrze się rozpuścił. Po w/w okresie przecedzić nalewkę przez gazę i rozlać do butelek.
Nalewka z malin na rumie
Składniki :
2 kg dojrzałych malin
80 dag cukru
0,5 litra spirytusu
0,5 litra białego rumu
2 plasterki limonki
Przygotowanie :
Maliny przebrać, umyć i osuszyć. Wsypać do słoja zasypując cukrem, odstawić na 3 dni codziennie potrząsając słojem. Następnie zalać spirytusem i wrzucić 2 plasterki limonki. Odstawić na tydzień. Po tym czasie zlać płyn z nad malin a resztę zalać rumem i znów odstawić na tydzień, codziennie dokładnie mieszając. Następnie dolać wcześniej odlany spirytus , wymieszać , przefiltrować przez gazę i rozlać do butelek. Odstawić na 6 miesięcy.