Ziołowy kącik - C jak Cząber.
Cząber to wyjątkowe zioło, które głownie jest wykorzystywane w kuchni jako przyprawa, która wyjątkowa podkreśla smak wielu potraw kulinarnych. To wyjątkowe zioło zostało docenione już w starożytnej Grecji i Rzymie. Cząber swoją popularność uzyskał jako afrodyzjak. Rzymianie i Grecy Rozpowszechnili zioło w Europie. Natomiast Cząber dotarł do Ameryki dzięki kolonistom. Najbardziej cząber jest popularny w Europie, zachodniej Azji, Ameryce, Kanadzie oraz na bliskim Wschodzie. Oprócz walorów smakowych jakie posiada cząber, zawiera korzystne składniki dla naszego zdrowia. Wykazuje działanie antybakteryjne, antyseptyczne, zapobiega wzdęciom i biegunkom. Cząber charakteryzuje się cienkimi łodygami oraz ciemno zielonymi, wąskimi liśćmi. Cząber występuje w dwóch najbardziej znanych nam odmianach, zimowa oraz letnia. Jednak odmiana zimowa ma gorzki i ostry smak.
Cząber i jego właściwość.
Największą zaleta tego wyjątkowego zioła są właściwości zdrowotne, które dla nas są bardzo korzystne. Cząber jest bogaty w potas, który obniża ciśnienie tętnicze w krwi. Również jest doskonałym źródłem żelaza. Może wspomóc leczenie anemii. Właściwości przeciwgrzybiczne, które posiada cząber są wywołane po przez karwakol (hamuje wzrost bakterii COLII) Tymol zawarty w ziole cząbru zapobiega powstawaniu zakażeń grzybowych . Cząber używany do przygotowania potraw nie tylko wzbogaci ich smak również zapewni Tobie dawkę witaminy C i cynk, które wspomogą Twój układ odpornościowy. Żelazo, wapń, magnez, miedź i cynk oraz witaminy z grupy B, głównie witaminę B6, a także witaminę C i witaminę A. Ponadto cząber zawiera garbniki, żywice, śluzy i olejki eteryczne, m.in.: cymol, karwakrol, kariofylen, terpineol i pinen. Oprócz tego złagodzi łagodzi dolegliwości żołądkowo -jelitowe. Zapobiega wzdęciom i biegunkom oraz redukuje objawy tych dolegliwości. Dodatkowo cząber ma działanie wspomagające trawienie. Obecność błonnika pokarmowego wpływa korzystnie na profil lipidowy, obniżając cholesterol. Cechuje się niską kalorycznością.
Cząber zastosowanie w kuchni.
Cząber głównie jest wykorzystywany do przyprawiania potraw mięsnych oraz warzywnych. Doskonały smak potraw uzyskasz dzięki połączeniu cząbru z tymiankiem, szałwią, koprem włoskim, rozmarynem liściem laurowym. Cząber podkreśli smak Twoich potraw w których zawarta jest fasola białą, soczewica, kapusta a nawet brukselka. Również wykorzystaj go do przyprawiania potraw mięsnych z cielęciny, drobiu, królika, wieprzowiny, kaczki, jagnięciny. Wykorzystaj cząber podczas przyrządzania warzyw pieczonych, zup, sosów.
Jak uprawiać cząber?
Do uprawy cząbru szczególnie wybierz miejsce słoneczne, które jest odsłonięte odwiatru. Cząber nie ma specjalnych wymagani glebowych, dobrze rośnie w każdym podłożu. Jeśli chcesz sam wysiać nasiona cząbru do gruntu to odpowiednim miesiącem na jego wysiew jest kwiecień. Do wysiewu nasion warto użyć specjalistycznego podłoża do wysiewu oraz włókna kokosowego, gdyż ziemia do wysiewu nasion powinna być lekka i przepuszczalna. Podczas uprawy cząbru w ogrodzie czy też w doniczce a balkonie lub w domu stosuj podlewanie umiarkowane. Jeśli zdecydowałeś się na uprawie zioła w doniczce to zapewnij mu optymalne warunki uprawy.