Ściółkowanie - krótka instrukcja
Podstawowym zadaniem ściółki w ogrodzie jest przeciwdziałanie przegrzewaniu się podłoża i jego wysychaniu. Ściółkowanie rabat pozwala nie tylko uzyskać estetyczny wygląd ogrodu, ale przede wszystkim ma ogromne korzyści dla samych roślin. Pod warunkiem, że został wykonany prawidłowo. W przeciwnym razie może doprowadzić do osłabienia kondycji sadzonek. Z tego względu warto upewnić się, że wiesz, co i jak zrobić, by przeprowadzić ściółkowanie z korzyścią dla roślin.
Co to jest ściółkowanie?
Ściółkowanie polega na okryciu wierzchniej warstwy gleby wokół roślin odpowiednim materiałem organicznym lub nieorganicznym. Można do tego użyć np. liści, słomy, pociętej trawy, folii lub innych produktów. Zabieg ściółkowania jest naśladowaniem natury w ogrodzie. W przyrodzie bowiem gleba przez cały czas okryta jest żywą roślinnością i szczątkami roślin. Ściółkowanie znacznie poprawia żyzność gleby.
Zalety ściółkowania roślin
Dla niektórych wyściółkowane grządki mogą sprawiać wrażenie mniej zadbanych. Inni uważają, że ściółka tworzy rodzaj tła, na którym wyeksponowane są rośliny i w ten sposób dodaje ogrodowi walorów dekoracyjnych. Jest to więc kwestia gustu. Niezależnie od tego trudno odmówić ściółkowaniu wielu zalet. Wśród najważniejszych można wymienić:
- Ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie pielenia - uciążliwego dla każdego ogrodnika zabiegu. Warstwa ściółki znacznie utrudnia kiełkowanie i wzrost chwastów.
- Ograniczenie podlewania - ściółka zapobiega nadmiernemu wyparowywaniu wody z gleby, sprawia także, że podłoże nie nagrzewa się tak szybko pod wpływem słońca.
- Ochrona przed przemarzaniem - szczególnie w przypadku roślin, które płytko się korzenią, np. magnolii.
- Czyste plony - dzięki ściółce warzywa i owoce nie mają bezpośredniego kontaktu z ziemią.
- Stworzenie optymalnych warunków dla rozwoju organizmów glebowych - dzięki wyrównywaniu temperatury, wilgotności i zawartości składników pokarmowych. Ma to wpływ na pobudzenie aktywności organizmów glebowych oraz prowadzi do zwiększenia żyzności podłoża i ilości humusu.
- Wzbogaca glebę - naturalna ściółka wyposaża podłoże w liczne substancje odżywcze i poprawia jego strukturę.
ℹ️ WARTO WIEDZIEĆ
Jeżeli zdecydujesz się na ściółkę ze świeżych trocin i wiórów z drewna, zasil wcześniej glebę nawozem azotowym. Rozkład tych materiałów przebiega bowiem z udziałem azotu zawartego w glebie. Zapobiegniesz w ten sposób pogorszeniu warunków wzrostu roślin.
Jak przeprowadzić ściółkowanie?
Niezależnie czy jesteś początkującym ogrodnikiem, czy masz już ogrodnicze doświadczenie, mamy dla Ciebie kilka praktycznych wskazówek. Pierwsze pytanie, które się nasuwa, dotyczy tego kiedy można ściółkować rośliny. Grządki możesz ściółkować, jak tylko rośliny osiągną wysokość ponad 10 cm. Nie należy jednak tego robić bezpośrednio po siewie. Przed zabiegiem ściółkowania podłoża podlej grządkę obficie lub wykonaj go bezpośrednio po deszczu. Okrywając podłoże ściółką pozostaw nieco wolnego miejsca wokół rośliny. W ten sposób ułatwisz cyrkulację powietrza i zapobiegniesz rozwojowi ewentualnej zgnilizny. Jeżeli chodzi o to, jaka powinna być grubość ściółki, to powinna ona być grubsza na glebach piaszczystych lub gdy wykorzystujesz do ściółkowania gruby materiał. Na ciężkich glebach lub przy bardzo gęstej ściółce (np. wykonanej z pociętej trawy) wykonaj cieńszą warstwę.
Ściółkowanie warzyw krok po kroku
Zanim wykonasz ściółkowanie warzyw przygotuj kilka niezbędnych produktów i narzędzi. Potrzebne będą: widły ogrodnicze, grabie, łopata, kompost, nawóz organiczny, słoma lub pocięta trawa oraz sadzonki warzyw. Teraz możesz przystąpić do ściółkowania:
1️⃣ Z początkiem sezonu, na kilka tygodni przed posadzeniem roślin, przy pomocy wideł głęboko spulchnij podłoże i wymieszaj je z nawozem.
2️⃣ Przystąp do sadzenia roślin. Podłoże wokół sadzonek obłóż cienką warstwą drobnej ściółki. Możesz wykorzystać do tego np. rozdrobnioną słomę lub pocięta trawę.
3️⃣ Gdy Twoje rośliny osiągną wysokość ok 15 cm, powinieneś pogrubić warstwę ściółki. Wokół łodyg pozostaw odstęp. Pamiętaj, by nie przykrywać naziemnych części rośliny.
4️⃣ Międzyrzędzia wyściółkuj grubą ściółką. Doskonale sprawdzi się np. wspomniana pocięta trawa lub słoma. Dzięki temu rośliny pozostaną czyste, a podłoże dłużej zachowa wilgoć.
✔️RADA
Ściółkę śmiało możesz wyprodukować sam, wykorzystując do tego ogrodowe odpadki i rozdrabniacz. Odpowiednie urządzenie kupisz w sklepie ogrodniczym. Pozwala ono na prostą i szybką zamianę zdrowych liści, pędów i drobnych gałęzi na doskonały materiał do ściółkowania.
Jak ściółkować rośliny ozdobne?
Do ściółkowania bylin i krzewów najlepszym materiałem są opadające jesienią liście. Pamiętaj jednak, by na ściółkę wykorzystywać wyłącznie całkowicie zdrowe liście! Kwiaty jednoroczne, byliny i krzewy możesz ściółkować wykorzystując do tego pociętą trawę. Wysuszoną trawę rozłóż cienką warstwą wokół roślin, zabieg powtarzaj. Do ściółkowania krzewów warto użyć kory. Jest ona doskonałym materiałem, który bardzo wolno się rozkłada, a jeśli rozłożysz ją grubą warstwą, stworzy ochronę przed chwastami.
Najpopularniejsze materiały do ściółkowania
Wybierając materiał do ściółkowania możesz wybierać zarówno spośród produktów organicznych, jak i nieorganicznych. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze typy ściółki wraz z ich właściwościami. Aby ułatwić Ci pracę przy każdym materiale zamieszczamy również informację, jaką grubość powinna mieć wykonana z niego ściółka.
- słoma
Grubość: 2,5-5 cm
Właściwości: słomę możesz wykorzystać do każdego rodzaju roślin. Może niezbyt dekoracyjna, ale doskonale kumuluje ciepło oraz wilgoć i powoli się rozkłada.
- kora
Grubość: 5-7,5 cm
Właściwości: nadaje się do ściółkowania krzewów, wytrzymałych bylin i innych roślin lubiących kwaśną glebę. Zawiera garbniki i przez to może być źle tolerowana przez większość warzyw.
- kompost
Grubość: 2,5-7,5 cm
Właściwości: przetworzone resztki jedzenia i odpady organiczne możesz zastosować do wszystkich roślin. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku gleb piaszczystych. Doskonale zatrzymuje wilgoć w glebie i dostarcza wielu cennych składników pokarmowych.
- liście
Grubość: 10-15 cm
Właściwości: zgrabione liście przydadzą się do okrycia krzewów i bylin, a także do zimowej ochrony grządek. Stanowią dobrą izolację termiczną.
- skoszona trawa
Grubość: 1-2 cm
Właściwości: nadaje się do wszystkich roślin. Jest źródłem azotu. Przed ściółkowaniem trawę przesusz przez 2 dni. Układaj ją cienką warstwą. Świeża trawa lub ułożona grubą warstwą może zacząć gnić. Wymieniaj ją regularnie.
- trociny
Grubość: 2,5-5 cm
Właściwości: trociny są dobre do ściółkowania krzewów i bylin. Kumulują ciepło i wilgoć oraz pobierają z podłoża azot.
- pokrzywa
Grubość: 2,5-5 cm
Właściwości: możesz ją użyć do wszystkich roślin. Pokrzywę wykładaj w postaci rozdrobnionej. Doskonale zatrzymuje wilgoć w glebie a ponadto dostarcza składników pokarmowych i mikroelementów.
- agrowłóknina
Grubość: 1 warstwa
Właściwości: sprawdzi się w przypadku warzyw i kwiatów. Skutecznie hamuje rozwój chwastów oraz chroni podłoże przed wiosennymi przymrozkami i niektórymi szkodnikami.
- płótno workowe
Grubość: 1 warstwa
Właściwości: możesz wykorzystać do wszystkich roślin. Skutecznie zapobiega erozji gleby na stokach. Płótno workowe to materiał, który również zapobiega rozwojowi chwastów oraz zatrzymuje wilgoć w glebie.
- granulat wulkaniczny
Grubość: 2,5-5 cm
Właściwości: nadaje się do wszystkich roślin, szczególnie na gleby piaszczyste. Kumuluje ciepło i wilgoć oraz dostarcza wielu składników pokarmowych.
Kalendarz prac, czyli co i kiedy…
WIOSNA I LATO - Ściółkowanie
Na wiosnę usuń starą ściółkę. Wykonaj niezbędne zabiegi uprawowe i zasil podłoże wokół roślin odpowiednim nawozem. Następnie wyściółkuj nową ściółką. Latem uzupełnij rozłożoną ściółkę nowym materiałem.
JESIEŃ I ZIMA - Ochrona
Jesień to czas, by zabezpieczyć rośliny wrażliwe na mróz. Wyściółkuj je słomą lub liśćmi, dodatkowo okryj je gałęziami. Grządki po zebranych warzywach również obłóż ściółką warstwą słomy lub liści i okryj gałęziami lub siatką.